Blogginlägg

Oktober 2015 på Håkans Pop

Postad: 2015-11-01 11:05
Kategori: BloggDET ÄR LÄTT ATT FÖRLEDAS TRO ATT HÅKANS POP-sidorna enbart sysslar med nostalgi eller rotar i det förgångna men det är inte hela sanningen. Visserligen blickar de fasta avdelningarna, 60-talslistan, gamla liverecensioner och huvudsakligen coverskivor, just nu mer eller mindre tillbaka i tiden. Men här finns, som oktobertexterna visar med all önskvärd tydlighet, också skivrecensioner av nya skivor, aktuella konsertrecensioner, sporadiska bokrecensioner och diverse små blogginlägg.
   Bland månadens all ny musik som jag inte har ägnat hela recensioner, se slutet av artikeln, är det en ny låt och en ny video (se ovan) som fick hela min uppmärksamhet under några dagar i mitten på oktober. Det var Lars Winnerbäcks comeback till offentligheten när han live tillsammans med duktiga musiker framförde sin nya "Köpt en bil". Låt och arrangemang, med lager av gitarrer och intensivt trumkomp, tog mig med storm. Det var ett tag sedan ("Daugava"2007) som Winnerbäck skapade sådana känslor. Tills jag upptäckte, med hjälp av vännen Olles Bob Dylan-kunnande, att just låt och arrangemang påminner väldigt mycket om "Series of dreams", en outtake från "Oh mercy"-albumet. Jämför med YouTube-klippet nedan.
   60-talsserien fortsatte under oktober med artiklar om The Searchers, The Temptations, Neil Diamond och Simon & Garfunkel . Coverskivor med The Men, She & Him och Diana Krall mixades med två tributeskivor med tema Johnny Cash och Gordon Lightfoot . Och bland nypublicerade gamla konsertrecensioner lyfte jag under oktober fram de svenska namnen Mats Ronander (1995), Mikael Rickfors (1983), Orup (1996) och Ola Magnell/Per Cussion (1983, två konserter i Örebro på olika ställen samma kväll).
   Men jag lever, tack och lov, också i nuet och har under månaden lämnat min personliga uppfattning om konserter med Fourhands (Mats Norrefalk/Börje Sandberg), Willy Clay Band, Py & Bark, Eilen Jewell där hon fick lite hjälp av Miss Tess och Mats Ronander/Sanne Salomonsen. Liten recension av konserten med Roger Karlsson från i fredags lägger jag ut på sidan lite senare idag. Det lilla löftet i våras att jag i år skulle ta det lite lugnare med konsertbesöken väger väldigt lätt just nu...
   Dessutom har jag recenserat nya skivor med Liam Grundy , Jonas Hjelte, Rolf Carlsson/Roger Karlsson och Jetbone . Och även skrivit om Mike Wades mycket läsvärda bok om Mickey Jupps liv, "Hole in my pocket".
   Sedan har jag som vanligt lyssnat på ett antal nya album utan att riktigt få någon stor favorit. Los Lobos "Gates of gold" inleds så lovande men är lite splittrad och ojämn som helhet. Dock är låtarna "Made to break your heart" och "When we were free" helt underbara. För mig är musik en balansgång mellan musik och text och ska jag erkänna med pistolen mot tinningen är det nog musiken som är viktigast. Därför har jag lite svårt för Uje Brandelius soloskiva "Spring Uje, spring" som är så textkoncentrerad.
   Robert Forsters "Songs to play" har ett lite torrt sound, med pratig Lou Reed/Lloyd Cole-röst, men den gamle Go Betweens-medlemmen är en duktig låtskrivare och en låttitel som "Songwriters on the run" lockar naturligtvis till lyssning. Avskalade gitarrer skapar ganska klockren pop. Nyfikenheten kan inte hålla mig från Aviciis nya skiva "Stories". Han är säkert bra på det han gör. I små doser. någon låt ibland, låter det fräscht men på ett helt album med alla maskiner, programmerade arrangemang och modifierade röster är det långt från det perfekta popreceptet.
   Det tog tid innan jag lyssnade på Kikki Danielssons "Postcard from a painted lady", förutfattade meningar tog emot. Men positiva rapporter från seriöst håll har till slut lockat mig. Med hjälp av producenten och låtskrivaren Sören ”Sulo” Karlsson har Kikki fångat sin personlighet på många låtar här och sjunger genomgående bättre än någonsin. Rayland Baxter har gjort en skiva, "Imaginary man", med en lite oförväntad twist från en Nashville-singer/songwriter. En stark röst och en närvarokänsla som är påtaglig när fingrarna ibland glider över gitarrsträngarna. Och många spännande låtar.
   Omslaget? På den tiden, det kanske är 40 år sedan, när jag stod i skivaffären och letade nyheter och intressanta skivor var ju skivomslaget en viktig vink om musiken på skivan. Hade det varit idag hade jag lätt bläddrat förbi det odödliga engelska popbandet Squeezes nya album "Cradle to the grave". Varken titeln, omslagsbilden (en tecknad styrkelyftare från gamla tider) eller designen (doftar hårdrock/hip hop) lockar men musikaliskt och röstmässigt är det åtminstone intressant. Det naturligt enkla popsoundet från förr finns givetvis inte kvar, modernt och överproducerat (körer, modifierade röster och alltför många instrument) som det ofta blir numera, men här finns några sedvanligt välskrivna låtar av det säkra teamet Difford/Tilbrook.
   Israel Nash, vår gamle "vän", är tillbaka med en ny skiva "Silver season", och hans tidigare så tunga gitarrock är nu ersatt av atmosfäriska arrangemang, psykedeliska undertoner och övervägande långa svepande låtar. Fortfarande går det att ana Neil Young-influenser men det gäller mer röst och körer än taggtrådsgitarr.
   Många bra skivor under oktober alltså men, som sagt, inga direkta utmanare till årsbästalistan.

Bob Dylan: Series of dreams


/ Håkan
10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (518)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (172)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< November 2015 >>
Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.