Blogginlägg

April 2015 på Håkans Pop

Postad: 2015-05-03 10:48
Kategori: Blogg

Jag tror många är som jag är i mitt internetberoende och hur jag surfar. Mer eller mindre snabbt går jag varje morgon igenom nyhetssidorna med företrädesvis musikrelaterade nyheter. Korta nyheter blir min morgonfrukost men jag springer naturligtvis även på djupare, längre och mer intressanta artiklar som jag sparar ned i mappen "Intressant" för senare fördjupning.
   Till den rutinen saknar jag dock påminnelser och allt faller ofta i glömska. Det är så jag vill att ni, mina läsare, ska uppfatta det här månatliga sammandraget av Håkans Pop. Jag förstår att de längsta och tyngsta inläggen på den här sidan, och de är några stycken, är svåra att få in i det tuffa dagstempot. Därför följer nu påminnelsen om den senaste månadens skriverier på Håkans Pop.
   Jag har ju, som ni kanske minns, lovat mig själv att dra ned på konsertbesöken i år men ibland går det inte riktigt att leva som man lär. April blev, fast jag valde bort mycket (Birdlegg, Wiehe/Forsberg/Plura, Sven Zetterberg, Thåström och Millencolin), en intensiv konsertmånad.
   Mellan månadens första dag, Ellen Sundberg (se vänster), och sista dag, DSH5, såg jag Richard Lindgren vid tre tillfällen, i Stockholm, Örebro och Malmö (en speciell konsertkväll med betoning på annorlunda), och efter många heta tips från goda vänner missade jag heller inte The Sadies återkomst till Örebro. Sedan ramlade jag in på ett tvåårsjubilerande Örebro Saluhall förra lördagen och såg ett set med den hemlige gästartisten Birdlegg.
   Håkans Pops följetonger med coverskivor (Refreshments, Black Sorrows och Louise Hoffsten) och tributeskivor (till Kurt Weill och Fjellis) rullade på som vanligt. Liksom nypublicerade gamla konsertrecensioner, Roxette 1994, Mikael Rickfors 1984, Beagle 1993 och Anne-Lie Rydé 1984.
   Dessutom avslutade jag serien om Lennart Perssons epokgörande rocktidning Larm med genomgång av #16 och finalnumret #17. En avslutning som kryddades med två personliga brev, här och här, från Staffan Solding, en av hjärnorna bakom tidningen.
   I min lista på bästa cd-boxar räknade jag under månaden ner till #4 (Eldkvarn) och #3 (The Byrds) men jag recenserade också två nya skivor på sidan, med David Södergrens Hot Five och lite kort om en samlingsskiva med Richard Lindgren.
   Jag tog också farväl av Percy Sledge som dog i mitten på månaden.
   Sedan fick ett London-besök över påskhelgen mig att gå i de rockhistoriska fotspåren i Richmond- (1, 2, 3) och Twickenham-området (1, 2, 3, 4).
   Skivreleaserna under april fick konkurrens av sol, värme och uteväder och jag fastnade egentligen bara för ett album, Sufjan Stevens personliga "Carrie & Lowell". En blandning av fin Elliott Smith-pop och fantasifulla singer/songwriter-sånger. Death Cab for Cuties "Kintsugi" och Millencolins "True brew" var också trevlig lyssning men Brian Wilsons "No pier pressure" var en besvikelse trots gäster som She & Him och Al Jardine. Återföreningar kan bli patetiska magplask men Commando M Piggs comebackalbum "När dom dumma har fest" låter oväntat fräscht. Peter Puders gitarrsound är fortfarande unikt.
   Även Ron Sexsmiths nya album "Carousel one" var överraskande en liten besvikelse. Efter två skivor, "Long player late bloomer" och "Forever endeavour" som båda hamnade på mina årsbästalistor, var den nya skivan oväntat blek och saknade de starka originalsångerna och coverlåten "Is anybody going to San Antone" var mer än medioker.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (60)
Blogg (495)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (77)
Konserter (241)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (54)
Maxi12" (35)
Minns (161)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Maj 2015 >>
Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Peter 31/05: Nu var det väl så att Tony Bourge var gitarrist och Phillips var trumslagare? ...

Johan S 13/05: Det här blir en resa i min smak! Underbart! Har lyssnat på Linda otroligt myc...

Björn 11/05: There are 2 Kinds of Men in This World…Those who have a crush on Linda Ronstad...

Björn 11/05: Tack för den, som Magnus brukade säga efter avslutad låt. Ett nöje att få t...

Niclas 4/05: Hej Håkan, Farsan visade mig Pugh på tidigt 2000-tal då var jag blott en ...

Björn 3/04: Lite räknefel, det är självklart 40 år mellan 1980 och 2020, inte bara Billy...

Björn 3/04: Blir både glad och sorgsen, när jag läser #11. Magnus, saknad men aldrig glö...

Jan Lennell 30/03: John Hiatt! En klar favorit. Tycker albumet "Warming up to the ice age" håller ...

Claes Janson 20/03: Hej Håkan! Kul att läsa om Baltik. Jag ska snart ta farväl av min 4 år äld...

Silja 13/02: Lokalhistoria är kraftigt underskattat. Mera sånt!...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.