Blogginlägg

Larm #16: våren 1983

Postad: 2015-04-06 07:59
Kategori: Larm1. En dag på skivmarknaden
2. Hackad konserverad bogskinka
3. PSYKEDELIUM
4. Psychedelic design
5. Brittiska 45:or
6. Amerikanska 45:or
7. Svenska 45:or
8. Kassetter
9. I tryck
10. MICKEY JUPP konsert

MED FACIT I HAND JUST NU, våren 2015, vet vi att 1983 var rocktidningen Larms dagar räknade. Men på ytan levde tidningen. För första gången i Larms historia var det röd färg på förstasidan och ett nytt fräckt valspråk, "Rock, inte schlager" (en passning till en annan rocktidning...). Avhoppen från Larm-redaktionen fortsatte dock samtidigt som priset på tidningen ökade till 20 kr per nummer/65 kr för en prenumeration på fyra tidningar.
   Det var en minst sagt oroväckande utveckling för en alltmer sporadiskt utgiven tidning (10 månader sedan senaste numret) med ett alltmer tunnare innehåll vad gäller antalet artiklar. Men det var fortfarande god kvalité på det som ändå fyllde tidningens 44 sidor.
   Inför Larm#16 hade Mats Gustavsson (ansvarig utgivare senast), Bengt Lander (layoutproffs) och rutinerade Christer Svensson hoppat av Larm-jobbet och det är åtskilliga nya namn i redaktionsrutan men också några nygamla, Per Hägred och Lennart Persson, som tillfälligt bidrar med artiklar. Ny ansvarig utgivare blev Dennis Nelinder.
   Nya Larm-numret inleds med en kort rapport från en skivmässa i Malmö men tidningens stora huvudartikel var 16 sidor om psykedelisk musik med ett rikt antal exempel på historiska grupper i alfabetisk ordning som kan sorteras in under den något luddiga genren psykedelia.
   Huvudnumret i temat ägnas 13th Floor Elevators och Love men Larm-redaktionen har med några kortare betraktelser i ämnet hittat mer eller mindre tydliga psykedeliska influenser hos överraskande namn som Rolling Stones, Jimi Hendrix Experience, Yardbirds och Pretty Things.
   Naturligtvis förekommer där också mer förutsägbara grupper som Mothers Of Invention, Jefferson Airplane, Soft Machine, Chocolate Watchband och Electric Prunes. Samt även berömda grupper i den välkända gråzonen precis utanför: Traffic, The Move, Cream och Tyrannosaurus Rex. Det mäktiga psykedeliska temat följs upp av en sida konsertaffischer från 1966 och 1967.
   Janne Landgrens utförliga artikel i Larm #9 om Neil Innes följs här upp med en lika genomarbetad text om det närbesläktade Monty Python-gängets historia. Med en detaljerad redovisning av allt de sex medlemmarna har gjort som inkluderar både före och efter Python-tiden. En till synes komplett genomgång av alla tv-program, skivor, filmer och böcker. En imponerande heltäckning.
   Lennart Perssons klassiska singelkrönikor i gamla Larm är nu ett nostalgiskt minne blott. Efter förra Larm-numret, där både singel- och album-recensioner saknades, dyker det nu upp singelnyheter från olika recensenter. Gert Olle Göransson skriver om de amerikanska och svenska singlarna och Micke Widell har recenserat de engelska.
   För att historiskt bestämma tidsandan våren 1983 kan jag nämna några av singlarna som recenseras eller omnämns på sidorna: Elvis Costellos "Man out of time", Nick Lowes "Burning", Mickey Jupps "Modern music", The Jams "Town called Malice", Real Kids "All kindsa girls", Problems "Vild mun" och en mängd återutgivna T Rex-singlar.
   Göransson recenserar också två kassetter, "The great New York singles scene" och "FUZZZ.... American Trash Fuzz - the sixties, vol 1", med många olika grupper. På den förstnämnda finns bland annat låtar med Richard Hell, Erasers, Nervus Rex och en nymixad version av Televisions "Little Johnny Jewel". Och bland de 36 låtarna med amerikanska obskyra 60-talsgrupper är det The Groupies, The Chessmen, The Balloon Farm och Starfires som får bäst kritik.
   Under "I tryck"-vinjetten förekommer fem sidor bok- och fanzinerecensioner. Konventionella och inte så spännande rockböcker om Rolling Stones, Iggy Pop, Mick Jagger, The Who, Brian Jones och John & Yoko som blandas med intressanta tidningar som ID, Bucketfull Of Brains och första numret av Feber. Mer om Lennart Perssons tidning om några veckor på denna plats.
   Inför Larm-arrangemanget med Mickey Jupp-konsert 22 maj 1983 på Fredman i Malmö har Lennart Persson uppdaterat sin Jupp-diskografi från Larm #10. Täcker åren 1979 till 1982 och omfattar tre konventionella album, bland annat "Oxford", samlingsskivan "Southend Rock" och BBC-inspelningar på 12". Lennart P uttalar sin kärlek för "Switchboard Susan"-versionen (som i höstas fanns med på Jupp-boxen "Kiss me quick...") på BBC-skivan och överraskande nog hela "Long distance romancer".

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (60)
Blogg (461)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (76)
Konserter (234)
Krönikor (171)
Larm (20)
Listor (50)
Maxi12" (35)
Minns (144)
Örebro (43)
Pubrock (13)
Stiff (49)
www (1)

<< April 2015 >>
Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

AMK 21/09: Hej! Vet du hur man kan få tag i att lyssna på Collapse nu för tiden? MVH...

Mikael Bodin 15/09: Som Petty sa (fritt översatt): "När vi är borta finns låtarna kvar, därför...

Jan Arne Martin Lennell 12/09: Tack för bra tips! James McMurtry (har "Too long in the wasteland") och Kate Ta...

Jan Arne Martin Lennell 12/09: Finns inte så mycket att invända i din recension. Ett av hans bätttre, men de...

Jan Arne Martin Lennell 2/09: Tack för att Maria kom med! En av mina absoluta favoritsångerskor. Har allt me...

Jan Arne Martin Lennell 28/08: Klockren analys. Underbar platta som också finns i min hylla."Airport" är ju b...

Silja 27/08: Varför inget här om Charlie Watts?...

Valbobo 25/08: Icke att förglömma så var Everly bröderna ju först med att spela in den int...

Jan Arne Martin Lennell 22/08: Wadlings album måste jag kolla upp, låter intressant. För övrigt endast chec...

Jan Arne Martin Lennell 22/08: Håller med om "Pet sounds", ojämn och överskattad, men jag har den ändå då...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.