Blogginlägg

Stiff-bonus: Tobbes bästa

Postad: 2009-05-04 07:56
Kategori: Stiff


Idag lämnar jag tillfälligt koncentrationen kring vinylskivspelaren och riktar blickarna mot Visby och Gotland och Sveriges, kanske världens, störste Stiff-expert, fantast och utpräglad skivsamlare. Torbjörn Stuhre (ni ser honom på bild ovanför artikeln tillsammans med Nick Lowe som Tobbe träffade 2007), eller Tobbe som han själv och vi kallar honom, driver den mycket detaljerade hemsidan The Ultimate Stiff Record.
   Kontakterna med Stiff och kunnigheten i ämnet har professionellt tagit honom in i Stiff-bolaget då han under de senaste åren designat omslagen till flera Stiff-utgivningar.
   Jag lärde känna Tobbe av en tillfällighet för ett knappt år sedan och det är givetvis han som har influerat mig att skriva min serie om Stiff-skivorna på den här sidan. Han har ibland bokstavligen hjälpt mig med illustrationer och hejarop. Parallellt med min egen nedräkning av de 32 bästa Stiff-singlarna har han själv sammanställt en egen lista som publiceras sist i den här artikeln.
   Jag bestämde mig för att ta reda mer om Tobbe, hans liv och hans fantastiska intresse. Och ställde en massa frågor som jag inte oväntat fick en massa svar på.

   Hur gammal?
   Född -62 så det blr väl 47 nu.
   Familj?
   Gift med Mia och har två ungar (Calle, 18 och Irma, 1)
   Civil karriär?
   Grafiker. Just nu produktionsledare på annonsproduktionen, Gotlands Media, Visby.
   När hörde du talas om Stiff första gången?
   Allt är skåningarnas fel. Lennart Persson öppnade ögonen på mig via sin underbara tidning Larm. Egentligen var det Bengt Lander som skrev mest om Stiff Records. Sköna gubbar bägge två... Innan punken lyssnade jag mest på artister som Roxy Music, ELO och David Bowie. Band och artister som jag fortfarande älskar.
   Året var 1977 och jag hade slutat nionde klass, punken exploderade och musiken hade en sån energi och attityd att jag stöp som en fura. Självklart började man med Sex Pistols, Clash, Jam och de andra givna artisterna, men efterhand började man upptäcka banden på Stiff. Där fanns en kaxighet och humor mitt i upproret, alltid förpackat i grafisk fulländning spetsat med smarta ordlekar på gränsen till det förbjudna. »If it ain't Stiff, it ain't worth a fuck!«, vem kan motstå en sån slogan när man är mitt uppe i sitt eget pubertala uppror mot vuxenvärlden och skitmusik som ABBA? Mitt gymnasiebibliotek hade dessutom den goda smaken att ha både NME och Melody Maker i sitt tidningsutbud, tidningar som ofta hamnade i mitt inackorderingsrum.
   Din första Stiff-skiva?
   Den första Stiff-singel jag köpte direkt när den kom ut var förmodligen Ian Durys »Sex & Drugs« (Buy 17) och strax därefter Elvis Costellos »Watching The Detectives« (Buy 20). Kunde inte tro mina ögon när denne Elvis Costello uppträdde på svensk TV. Så enkelt, så genialt, så udda och en sån makalöst bra låt. Jag plockade sen snabbt upp guldkornen som kommit tidigare. Min lokale skivhandlare tipsade sen alltid om de nya Stiff-singlar som kom in efterhand och jag köpte det mesta, även om jag fick hoppa över en del. En singel kostade trots allt tio spänn på den tiden...
   Och Stiff-intresset fortsatte?
   Jag köpte väl det mesta på Stiff upp till Buy 100 och året hade blivit 1980. Själv hade jag blivit 18 och min musiksmak hade längs vägen utvecklats till att omfatta husgudar som Bob Dylan, Neil Young, Tom Petty, Bruce Springsteen, Ulf Lundell och Eagles men även Talking Heads, Ramones, Dr Feelgood, Johnny Cougar, Ry Cooder, Beatles och Stones. Kryddat med tidiga Genesis, svensk progg, ska, new wave, punk, singer/songwriters och jag hade blivit både bred och väldigt kräsen på en gång. Det lustiga är att jag ännu idag kan stå för 99% av alla skivorna jag köpte för snart 30 år sen. DET är jag stolt över. Eller kanske är jag bara tråkig? Det trillar hela tiden dit nya hjältar, men de gamla finns alltid kvar.
   Men på 80-talet minskade intresset kring Stiff något?
   Nånstans längs vägen blev Stiff Records mindre viktigt. Singlarna blev i ärlighetens namn allt ojämnare i kvalitet och de magiska låtarna kom allt glesare. Madness, Pogues, Tracey Ullman och några till hittade dock alltid hem till skivhyllan. Och det var med stor sorg i hjärtat jag tog emot beskedet om Stiff Records konkurs 1987.
   Att samla på skivor har du inte tröttnat på?
   Skivor har jag alltid samlat på. Eller kanske inte samlat egentligen, men det jag tycker om vill jag ha i skivhyllan. Totalt har jag nog ett tusental vinylplattor kvar plus tokigt många singlar. CD-hyllorna rymmer nog runt 3000 skivor idag. Och till det kommer då Stiff-samlingen... Eftersom jag samlar alla olika pressningar av de ungefär 400 singlar som släpptes på Stiff blir det väldigt många. Gissningsvis är det nog drygt 3000 Stiff-singlar, från acetat till promopressningar.
   När började det nya och seriösa Stiff-intresset igen?
   Jo, jag tog upp Stiff-samlandet igen när jag upptäckte Ebay 2001. Helt plötsligt fanns ju singlarna man bara drömt om att hitta tillgängliga. Till att börja med tänkte jag bara komplettera upp samlingen till de 150 första Buy-singlarna i engelsk pressning. Sen blev det naturligtvis de 200 första, sen allihop, sen kunde det ju vara intressant att plocka upp några av de utländska varianterna och innan jag visste ordet av jagade jag underligheter över hela världen. Min fru ställer sig fortfarande lite frågande när jag för 38:e gången köper singeln »Hit Me With Your Rhythm Stick«. Att just den singeln är pressad i Sydafrika verkar imponera föga. Märkligt.
   Och idén på en hel hemsida med Stiff-skivor dök upp?
   Eftersom det inte fanns någon vettig diskografi över Stiff Records, framförallt inte någon som inkluderade alla olika pressningar, beslöt jag mig år 2002 för att försöka bygga »The Ultimate Stiff Discography« på nätet. Så, med stor hjälp från samlarkollegor från olika delar av världen, sjösatte jag sajten tidigt 2003. Och jag tror att det inte sen dess gått en enda vecka där jag inte uppdaterat med ny information. Det dyker fortfarande upp varianter ingen av oss hört talas om innan.
   Sedan kontaktades du av det nylanserade Stiff?
   Under 2006 började det florera rykten om att Stiff-etiketten skulle återuppstå. En dag fick jag ett mail från en Pete Gardiner som presenterade sig som den nye Stiff-bossen. Han ville ha hjälp med att reda ut bolagets diskografi till den hemsida Stiff skulle starta upp i samband med återupplivandet. Självklart ville jag hjälpa till.
   Hur fick du chansen att designa en Stiff-skiva?
   Vi fick jäkligt bra kontakt och våren 2007 fick jag frågan jag drömt om; »Är du intresserad av att göra artwork till ett Stiff-abum?«. Det var ett av mina absoluta favoritband, Any Trouble, som skulle återförenas och göra en helt ny skiva. Goddamn! Bandet, med Clive Gregson i spetsen, hade bara en titel (Life In Reverse) och i övrigt skulle jag få fria händer. Oerhört spännande och extremt nervöst. Fan, jag skulle äntligen få mitt namn på en Stiff-skiva. Unfuckingbelievable.
   Och det samarbetet har bara utvidgats?
   Resultatet blev riktigt bra och sen blev det en hel del olika grafiska alster till Stiff. Annonser, affischer, T-shirts och lite andra skruvade grejer. Stiffs nya officiella T-shirt »Stiff Without Any Fucking Pills« och »Christifford« är mina påhitt. Mer finns här.
   Det senaste jag gjorde var artwork till oerhört sympatiske Henry Priestmans solodebut »The Chronicles Of Modern Life«.
   Häromdagen fick jag ett mail från Jona Lewie som vill ha lite hjälp med nåt i artwork-väg. Vad vet jag inte ännu. Men det kan vara en ny platta på gång! Dock inte på Stiff. Den som lever får se...

Tobbes Topp 32-lista:
1. Buy 1 - Nick Lowe - So It Goes
2. Buy 17 - Ian Dury - Sex & Drugs
3. Buy 45 - The Rumour - Emotional Traffic
4. Buy 16 - Wreckless Eric - Whole Wide World
5. Buy 72 - Graham Parker - Stupefaction
6. Buy 68 - Lew Lewis - 1-30, 2-30, 3-35
7. Buy 79 - Any Trouble - 2nd Choice
8. Buy 6 - The Damned - New Rose
9. Buy 20 - Elvis Costello - Watching The Detectives
10. Buy 32 - Lene Lovich - I Think We're Alone Now
11. Buy 27 - Ian Dury - What A Waste
12. Buy 150 - The Belle Stars - Iko Iko
13. Buy 216 - Kirsty MacColl - A New England
14. Boy 1 - Devo - Satisfaction
15. Buy 224 - The Pogues - Sally MacLennane
16. GFR 1 - Mickey Jupp - Don't Talk To Me
17. NY 7 - The Pogues - Fairytale Of New York
18. Buy 64 - Wreckless Eric - A Popsong
19. Buy 19 - The Yachts - Suffice To Say
20. Buy 22 - Larry Wallis - Police Car
21. Buy 62 - Madness - My Girl
22. Buy 125 - Billy Bremner - Loud Music In Cars
23. Buy 270 - The Producers - Barking Up The Right Tree
24. Buy 66 - Dirty Looks - Lie To Me
25. Lew 1 - Lew Lewis - Lucky Seven
26. Buy 52 - The 45's - Couldn't Believe A Word
27. Buy 67 - Rachel Sweet - Fool's Gold
28. Buy 83 - Otis Watkins - You Talk Too Much
29. Buy 95 - The Equators - Baby Come Back
30. Buy 163 - Madness - Our House
31. Buy 4 - Tyla Gang - Styrofoam
32. Buy 99 - Elmo & Patsy - Grandma Got Run Over By A Reindeer

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (520)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (172)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Maj 2009 >>
Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.