Blogginlägg från februari, 2005

Strunta i musiken - tänk på pengarna

Postad: 2005-02-06 16:20
Kategori: Krönikor

Den här krönikan publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda 6 februari 2005.

Länge leve solidariteten och engagemanget. Och kapitalismen.
   När det snabbt ska samlas in pengar, byggas upp hjälpverksamhet och höja engagemanget i var mans själ så är underhållningsbranschen en stor och viktig kugge.
   Det är då vi faktiskt kan, bör och ska stå ut med både det ena och det andra i artistväg. För att det just gynnar en god sak. Ja, vi ska inte ens klaga när TV4-profilen Malou von Sivers sjunger duett med Christer Sjögren i den gamla välgörenhetsvisan "We are the world".
   Nej, jag är inte ironisk. Jag är däremot övertygad om att så länge några uppträder, spelar in skivor eller helt enkelt manar till action, oavsett hur illa eller mindre fördelaktigt det låter musikaliskt, och det i sin tur genererar pengar till behövande så är allt försvarbart. Om det sedan råkar vara av musikaliskt marginellt värde så kan vi trösta oss med att det kommer alla behövande till godo.
   Vem kan i dag minnas "Do they know it's Christmas?" och "We are the world" som musikaliska milstolpar? Däremot har de en tveklöst historisk och oöverträffat viktig roll genom det faktum att de båda skivorna och den stora "Live Aid"-galan sommaren 1985 tillsammans samlade in över 150 miljoner dollar till de fattiga och svältande människorna i Etiopien.
   Att det sedan fick följder som att Bob Geldofs slumrande karriär tog fart och att han blev adlad får vi tugga i oss.
   För övrigt ökade med all säkerhet den ovannämnda summan med några miljoner när några ur Englands nuvarande popgeneration gjorde en nyinspelning av Band Aid-låten, låt vara i en väldigt urvattnad och steril discoversion, förra året.
   Men pengar har rullat in, kanske har en eller annan vissen solokarriär åter blomstrat, men jag tror inte de pengarna hade nått sitt behjärtansvärda mål utan musikalisk hjälp.
   Nej, det är bara att hålla god min (eller hålla för öronen) i den goda sakens tjänst när Paul McCartney stämmer upp sin "Let it be" för hundrade gången, Mark Knopfler plinkar sin "Brothers in arms" och Eric Clapton har svårt att undvika "Tears in heaven".
   Det var under 80-talet som samvetet vaknade och solidariteten började växa hos rockgenerationen. I takt med kritiska röster som elakt påstod att artisterna som medverkade gjorde det av enbart egen vinning. Vilket kanske är medaljens baksida men i så fall får vi nog köpa den beska eftersmaken. Ty ändamålen helgar medlen även här.
   Live Aid sommaren 1985 var inte första välgörenhetskonserten i solidaritetens namn, redan 1971 samlade George Harrison med vänner in pengar till folket i Bangla Desh, men det blev liksom startskottet till många stödskivor och hjälpgalor.
   Redan samma år engagerade sig både Little Steven och den svenska rockeliten mot apartheid i Sydafrika. "Sun city" respektive "ANC-galan" höjde temperaturen i ämnet.
   Det svenska engagemanget gick över alla politiska gränser, något mycket ovanligt 1985. Mikael Wiehe och Tomas Ledin skrev tillsammans ledmotivet "Berg är till för att flyttas". En låt varken Mikael, Tomas eller vi vill minnas idag... Men då och där fungerade det. När engagemanget var så mycket viktigare.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (59)
Blogg (389)
Feber (5)
Filmklipp (129)
Grupper (16)
Jul (53)
Konserter (212)
Krönikor (136)
Larm (20)
Listor (45)
Maxi12" (23)
Minns (102)
Pubrock (13)
Stiff (49)
www (1)

<< Februari 2005 >>
Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            

Ulf 20/02: Rekommenderar varmt att spela på 33 rpm. Ger en ny spännande goth-touch....

Rolf Johansson 9/02: Hej Håkan. Steve Gibbons hade/har en stor skara beundrare på Gotland, och vi var...

Mikael Löwengren 5/02: En intressant grej i sammanhanget är att denna maxi släpptes i dels olika vinylv...

Peter Jönsson 3/02: Hej Håkan, Alltid trevligt med topplistor; vi har iallafall en gemensam att f...

Mikael Löwengren 24/01: Lite kuriosa för den intresserade: Tillkomsten av "Natten hade varit mild och ö...

Olof Schön 24/01: Hej! Delar din åsikt om skivan, bra skrivet! Dock saknar man väl ett omnämnande...

Mikael Löwengren 24/01: "Under ett anfall av övermod spelades en promotionsingel för utlandet in. Oturli...

Bubbert 19/01: Jag är ingen expert på dessa artister, men är tämligen säker på att det inte var...

Peter 19/01: Den finns på Spotify + "Country File" (1994)....

jeff christer 14/01: Finns en CD på tradera 40 Kr....

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.