Blogginlägg från 2020-08-21

Krönika: Mars 1987

Postad: 2020-08-21 07:57
Kategori: Krönikor

Våren 1987 var duetter ett hett ämne och framgångsrikt recept för att skapa hits. Jag baserar krönikan på de just aktuella fallen men ger också exempel på flera historiska duetter.

Den här krönikan publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda 10/3 1987.

ETT PAR RÖSTER MÖTS I VACKRA DUETTER

SJUNGANDE DUETTER MELLAN KVINNA och man är ordentligt på modet. All världens försäljningslistor ockuperas av spektakulära duetter och varje vecka droppar det in skivor med nya spännande konstellationer. Duetter har i alla tider rosat pop- och rockmarknaden.
   På Svensktoppen skördar Mikael Rickfors och Susanne Alfvengren osannolika framgångar med ”Som stormen river öppet hav”, en dramatisk och poetisk titel på en fin melodi men en tämligen medioker duett av de svenska stjärnorna.
   Rickfors enorma röstresurser går förlorade i den svenska texten och det sirapsliknande arrangemanget. Då föredrar jag den instrumentala filmversionen, spelad av Staffan Scheja.
   Dessa versioner plus mer musik, huvudsakligen skriven av Ulf Wahlberg, återfinns på soundtracket ”En film om kärlek” (Hawk). Jag har inte sett filmen men kan inte tänka mig att den motiverar all anonym filmmusik på denna skiva. Men det är onekligen en kuriositet att ge ut ett soundtrack från en svensk film.
   Efter förra årets succé att para ihop Ola Håkansson och Agnetha Fältskog är det ingen större överraskning att Frida kontrar och sjunger duett med Mauro Scocco i Ratata.
   Och Scocco sjunger vacker duett med Plura på ”Tennsoldater” från Eldkvarns dubbelalbum. Där Plura också sjunger strålande duett med Anne-Lie Rydé. Men med stor förvåning finner jag ingen duett på hennes nya skiva.
   Däremot är det en duett som är den riktiga pärlan på Eva Dahlgrens senaste album, ”Hjärtats ödsliga slag” med Uno Svenningsson från gruppen Freda. Och Eva sjunger duett på Henrik Strubes kommande album där också Sanne Salomonsen medverkar som hon, inte oväntat, även gör på maken Mats Ronanders senaste album. Och Totta Näslund sjunger på Tove Naess nya singel.
   Aretha Franklin toppar Englandslistan tillsammans med George Michael. På Jennifer Rushs nya album sjunger Elton John. Elton tpoppadeför elva år sedan Englandslistan i en duett med Kiki Dee. ”Don't go breaking my heart” var länge hans enda topplacering i sitt England.
   Marvin Gaye var på sin tid, mellan 1964 och 1974, en mycket produktiv duettartist. Under de åren ”avverkade” han både Mary Wells, Kim Weston, Tammi Terrell och Diana Ross, många klassiska duetter kom ur deras munnar, bland annat ”Ain't no mountain high enough” och ”You're a special part of me”. Möjligen har Gayes duett stått modell för Franklin/Michael för på några svartvita filmbilder flimrar Gaye förbi i den nu aktuella ”I knew you were waiting”-videon.
   Den kanske största och mest kända 60-tals-duon var Sonny & Cher, äktenskapet som hade framngångar med låtar som ”I got you, babe”, ”Little man” och ”The beat goes on”. Den förstnämnda låten , skriven av Sonny, har blivit en standardduett i rockhistorien.
   1982 gjorde Holly Vincent och Joey Ramone en överraskande version av samma låt och för två år sedan fick UB 40 med gästsångerskan Chrissie Hynde en jättehit med Sonny & Chers gamla låt.
   Duetter har som sagt alltid omgivits med en spännande och intressant atmosfär. Där två röster möts och blir en dialog som kan lyfta den mest simpla popmelodin till attraktiva och accepterade höjder. Det är lika aktuellt nu som då.
   Och jag har i sammanhanget ändå inte nämnt Womack & Womack, Joe Cocker/Jennifer Warnes och Roxette.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (521)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (171)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Augusti 2020 >>
Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Kjell J 16/06: Kolla gärna in denna ytterst förträffliga Youtube-kanal:@YesterdaysPapers (ti...

Valbobo 10/06: 1970 spelade faktiskt Cilla Black in en cover på Olles Det gåtfulla folket. Ko...

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.