Blogginlägg

Lolita Pop: ”Vi har aldrig varit bättre!”

Postad: 2019-11-16 19:10
Kategori: Live-recensionerBilder: Carina Österling
Foto: Olle Unenge

Bilder: Jan-Ola Sjöberg


LOLITA POP
Royal, Eskilstuna 15 november 2019
Konsertlängd: 20:35-21:50 (75 min)
Min plats: Dels en meter från scen på den högra sidan, dels lite högre upp på samma sida ca 10 meter från scenen.


TOTAL SUCCÉ. MAN KAN INTE MED ORD BESKRIVA årets fantastiska återkomst för 80-tals-älskade Lolita Pop på ett annat sätt. Med bandets näst intill utsålda höstturné står orden också för sig själv och det var inte med några djupare tvivel vi fanns på plats i Eskilstuna för turnéns näst sista hållplats. Och de två ord jag inledde den här texten blev också en ganska bra sammanfattning av fredagskvällens konsert i den gamla biograflokalen: Total succé!
   Inför kvällens avslutande turnéfinal i Hultsfred, senare ikväll, står det ganska klart att Lolita Pops comeback på konsertscenerna den här hösten varit en både musikalisk och publikmässig succé eller som gitarristen Benkt Söderberg, lite osvenskt faktiskt, sa till mig tidigare på förmiddagen idag:
- Vi har aldrig varit bättre!
   Benkt, gitarristen Sten Booberg och sångerskan Karin Wistrand var på väg till järnvägsstationen i Eskilstuna för vidare färd till Hultsfred. Rent slumpmässigt befann vi oss utanför bandets hotell First Hotel och träffade huvudpersonerna i årets upplaga av Lolita Pop.
   - Det här som folk, inklusive bokare, trodde skulle bli en nostalgisk turné på mindre anspråkslösa ställen har ju blivit en fullständig succé. Vi har blivit love-bombade överallt, fyller Sten i med.
   Det är alltså långtifrån nostalgikänslor när Lolita Pop ställer sig på scen den här hösten. Visste man inte bättre kunde man under den drygt 70 minuter långa konserten få känslan av att det här är ett band som stod på sin karriärs höjdpunkt. Ett band i sina bästa år som med stor rutin i ryggen fortfarande kan leverera på ett sätt som många nutida band misslyckas med.
   Benkt fortsätter sin hemmagjorda analys av dagsläget med Lolita Pops nuvarande framgångar:
   - Det är väl så här att man efter så många år befinner sig på en plats där rutin, erfarenhet och avslappnade krav ger oss möjligheter att prestera på ett helt annat sätt än när vi var yngre.
   Benkt är sanningen på spåret ty dagens Lolita Pop, där vi absolut inte ska förringa basisten Rickard Donatello och trummisen Bobo Ölanders insatser, är långt bortom all nostalgi med ett sound som är så välanpassat dagens modell att jag nästan blir förvånad.
   Riktigt övrerraskad blir jag dock aldrig under Eskilstunakonserten. För jag fick ju min förvarning redan för drygt två månader sedan när gruppen gjorde sensationell comeback på sin gamla hemmaplan i Örebro inför kanske 700 personer och då, med marginal, visade sig hålla måttet och lite till.
   Det var i Eskilstuna en låtmässigt nästan identisk konsert jämfört med Örebro i september men ändå så mycket mer imponerande i en tajtare lokal med rockklubbskänslan hängande över hela evenemanget. Och bandets personliga och positiva sidor kom upp i en självklar dager.
   Det som jag i september stod och försökte misstänka blev nu helt uppenbart: Karin Wistrand är blickfånget, fantastiska sångerskan och frontpersonen men gitarrduellerna mellan Sten och Benkt är bandets stora behållning. Och kanske var det för att jag stod på Benkts sida av scenen jag tyckte att han gjorde minst lika stora intryck som den visuellt mer framträdande Sten.
   Sten Booberg var den visuellt bländande med sina likväl helt magiska personliga soloutflykter. Och Benkt Söderberg var lite mer tillbakadragen men minst lika viktig för det där typiska Lolita Pop-soundet som vi inte visste att vi hade saknat i så många år.
   Redan i andra låten, när Karin stod och balanserade på scenkanten tog Benkt solot i ”Mind your eye” och på låten efter, ”Släng katten i väggen”, var det gandska uppenbart att det här är ett gäng som trivs på scen. Benkt glänste på ”Svart och skitigt” och ”Fåglar av is” men duellen mellan de båda Lolita-gitarristerna i ”Tarzan on a big red scooter” var kanske kvällens musikaliska höjdpunkt.
   Det absolut roligaste med Lolita Pops Eskilstunakonsert var att de två originalmedlemmarna Peter Olsen, trummis, och Thomas Johansson, basist, var på plats och jag såg hur de diggade och verkligen gillade dagens version av Lolita Pop.
   - Det är klart att det var uppfriskande att höra bandet uppdatera det tidiga materialet så fantastiskt bra, förklarade Thomas som stod bakom en majoritet av bandets texter i begynnelsen.
   Jag fick aldrig höra Peters åsikt efter konserten men han berättade innan hur han gick förbi bandets replokal 1979 och hörde Lou Reed-låtarna eka och snabbt bestämde sig för att spela i bandet.
   Bandets setlista var som sagt ganska identisk med premiärkonserten i september men listan jag fångade på bild (se nedan) innan konserten hade Velvet Underground-låten ”Rock'n'roll” sist men så långt nådde aldrig extralåtarna den här kvällen.
   Karin, den ultimata frontpersonen i Lolita Pop, är alltid försiktig när jag vid upprepade tillfällen tagit upp tråden om en fortsättning men jag kan just nu inte se nästa sommar utan Lolita Pop i konsertkalendrarna. Hon har ju på scen ensam visat ledaregenskaper som skulle kunna får den här comebackepoken att bli historiskt omtalad år framöver.
   Minnet har ju, som sagt, blivit ganska kort och urholkat med åren men jag tycker mig aldrig ha hört och sett ett bättre Lolita Pop och på lördagsförmiddagen i ett mer än disigt Eskilstuna fick jag medhåll av bandets gitarrist Benkt Söderberg.

FOTNOT: Peter Olsen, numera Peter Lampa-Olsen boende i Eskilstuna, meddelar i efterhand att han tyckte Lolita Pop var bättre än någonsin!

Realize
Mind your eye
Släng katten i väggen
Stilla natt
Svarta diamanter
Regn av dagar
Svart och skitigt
Långa tåg
Fåglar av is
Calling in the rain
Here she comes
Hey winner
Bang your head
A song from under the floorboards

Extralåtar
Tarzan on a big red scooter
Guld här?

Extra extralåt
See no evil/ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (522)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (171)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< November 2019 >>
Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Peter 2/07: Nja, Honeycombs hade ju en hit till: That´s the way som jag tror hamnade på Ti...

Mikael Johansson 27/06: Var där i konserthuset 1977, 16 år gammal. Visste inte riktigt vad som väntad...

Kjell J 16/06: Kolla gärna in denna ytterst förträffliga Youtube-kanal:@YesterdaysPapers (ti...

Valbobo 10/06: 1970 spelade faktiskt Cilla Black in en cover på Olles Det gåtfulla folket. Ko...

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.