Blogginlägg från 2019-11-27

INTERVJUER 74-94: Mats Ronander (1984)

Postad: 2019-11-27 07:57
Kategori: Intervjuer

Alla bilder: Anders Erkman27 april 1984: Efter skivsignering på Åhléns går jag, Mats Ronander och radions Janeric Sundquist till Slottskällaren för intervjun.

SOM JAG BERÄTTAR I INTERVJUTEXTEN var hösten 1983 och våren 1984 en intensiv och händelserik tid i Mats Ronanders liv. Efter USA-turné med Tottas Bluesband, filmpremiär (”Sömnen”) och skivrelease (”50/50”) avslutades våren med en turné som 27 april nådde Örebro och Brunnsparken. På eftermiddagen satt Mats och signerade skivor på Åhléns skivavdelning vid Våghustorget och där mötte jag honom.
   Där fanns också Janeric Sundquist (Radioapparaten, Rrox, Eldorado...), utsänd från Sveriges Radio för att bevaka Mats tillfälliga återkomst i sin forna hemstad. Min fotograf Anders Erkman kom också dit och Mats poserade glatt (och ”sömnigt”, se höger) vid signeringsbordet.
   Efter avslutad signering lämnade vi Åhléns, Sundqvist gjorde en kortintervju med Mats på Våghustorget och vi fortsatte mot Slottskällaren som genom åren varit ett favoritställe för Mats. Där gjorde jag huvudsakligen min intervju och inledningen spelades in och sändes faktiskt av Sundqvist på radion.
   Efter intervjun gick vi över Storbron mot Nerikes Allehanda för att skriva ut intervjun (och framkalla Anders bilder), som publicerades dagen efter. Strax innan bron stötte Mats ihop med Bert-Åke Varg som faktiskt hade en mindre roll i ”Sömnen”.
   Efter tidningsbesöket mötte vi upp Mats och bandet på deras hotell på Storgatan, Hotell Örebro, och där gjorde jag en intervju med nye gitarristen Henrik Janson (som publiceras nästa vecka på Håkans Pop). Senare på kvällen, efter konserten, hamnade vi på krogen (Lord Nelson) och ytterligare lite senare var vi tillbaka på Mats hotell för någon typ av efterfest...Den här intervjun publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda 28/4 1984.

Mats Ronander tillbaka i barndomsstaden
- KÄNNER MIG INTE SOM EN ÖREBROARE


PÅ FREDAGEN ÅTERVÄNDE MATS RONANDER TILL sin uppväxtstad Örebro. Här fick han sin musikaliska uppfostring på 60-talet som sedan gjorde honom till flitigt anlitad kompmusiker.
   På senare år han han satsat på en framgångsrik solokarriär och kan vid sidan av rockartist även skriva skivproducent, poet och skådespelare på sitt visitkort.
   Första april i år fyllde Mats 30 år, som för övrigt firades med ett mastodontpartaj bland hundratals musikervänner i Stockholm. Redan för 14 år sedan lämnade Mats Örebro och har återvänt åtskilliga gånger under sina otaliga turnéer runt Sverige. Just nu står han mer i centrum än någonsin efter sin uppmärksammade debut som huvudrollsinnehavare i Ulf Lundell-filmen ”Sömnen”, en film som ofattbart och sömnigt(!) ännu inte haft premiär i Örebro.
   Mats spelar den livströtte rockmusikern Tommy Cosmo som i verkligheten är en hybrid av honom själv och Ulf Lundell. Som huvudrollsinnehavare medverkade han på samtliga 50 inspelningsdagar och tycker så här ca två månader efter premiären:
   - Man hade sina duster med regissören men det var en nyttig erfarenhet men det skulle ha varit mer musik som spelades in men klipptes bort.
   Efter fjorton år i Stockholm så känner han sig inte längre som örebroare och stöter heller inte på många kompisar under vår vandring genom staden.
   - Mina gamla kompisar har säkert gift sig eller flyttat från staden så jag känner mig inte mer hemma här än någon annanstans. Dessutom har jag haft väldigt lite tid över för besök hos mina föräldrar.
   Senaste halvåret har Mats arbetsschema varit fullspäckat med filminspelning, inspelning av egna skivan och en USA-turné med Tottas Bluesband. Och under fridagarna på den pågående turnén ska han producera Py Bäckmans nästa album.
   ”Att få leva ett alltför stillsamt liv är nog mer än jag orkar”, sjunger han på senaste skivan.
Men efter den här turnén ska jag tillsammans med några killar i Tottas Bluesband hyra ett hotell i Strömstad i sommar, ta det lugnt och spela som husband på kvällarna. Det ska bli en skön avkopplande tid efter allt ståhej, avslutar Mats som står mer i rampljuset nu än någon gång tidigare.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (517)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< November 2019 >>
Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.