Blogginlägg från 2019-01-30

INTERVJUER 74-94: Anne-Lie Rydé & Tove Naess (1984)

Postad: 2019-01-30 07:52
Kategori: Intervjuer

I INTERVJUN MED DE TVÅ RAJ MONTANA BAND- sångerskorna räknar jag upp en lång rad namn som har figurerat i kören bakom Dan Hylander och Py Bäckman. Anne-Lie Rydé och Tove Naess, som fanns med när Dan, Py och bandet genomförde sin avslutningsturné hösten 1984, är de mest kända namnen och hade redan då varsin solokarriär att koncentrera sig på.
   Både Anne-Lie och Tove befann sig just då mittemellan första och andra soloalbumet så framtidsplaner på både skiv- och konsertområdet fanns det gott om. Anne-Lie hade redan 1984 gjort en egen turné, Örebro 1 mars, och återkom sommaren 1985 med det utökade bandet hon utlovade i intervjun. Under de kommande åren fick hon problem med rösten och flera planerade konserter i Örebro ställdes in.
   Tove Naess framtid som konsertartist var inte lika spikrak. Det var först efter hennes tredje album, "Shine on" (1987), som hon besökte Örebro för konsert, då tillsammans med det lokala Husbandet med Staffan Ernestam i spetsen.Den här intervjun publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda 18/12 1984.

ANNE-LIE OCH TOVE
- begåvningar på marsch


RAJ MONTANA BAND HAR GENOM ÅREN BLIVIT en rejäl språngbräda för många talangfulla sångerskor i det här landet. Emily Gray, Sonja BoyadzIjev, Ulrika Uhlin och nu senast de allra största: Anne-Lie Rydé och Tove Naess. Båda har ett album i eget namn bakom sig.
   Tove Naess, vars namn har norskt påbrå, började sjunga i Dave & the Mistakes för fyra år sedan. Bandet upptäcktes rejält av Elvis Costello när de spelade på Alexandra i Stockholm.
   Det resulterade i Englandsturné som förband till Costello. Något Tove minns med blandade känslor.
   - Vi gjorde 26 konserter på nästan lika många dagar, våren 1981, så det var otroligt jobbigt men också intressant att knyta nya kontakter, säger Tove som fortfarande har bra kontakt med Costellos skivbolag F-Beat i London.
   - Jag umgicks flitigt med Carlene Carter när hon var här första gången och när Nick Lowe sedan kom hit med samma kompband hoppade han in i studion med mig och skrev texten till titellåten på mitt första soloalbum, "Isn't it crazy".
   Nu produceras Tove av engelsmannen Paul Bass som jobbat mycket med både Costello och Lowe. En singel kom tidigare i höst, "I want you (oh so bad)", som var en av topparna på Raj Montana-konserten förra veckan. I februari åker hon till London och spelar in ett helt album tillsammans med Pelle Alsing, Ola Johansson, Hasse Olsson och gitarristen Claes Munktell.
   - "Munken" och jag håller på att bilda ett band som planerar att turnera i vår när albumet, som bara innehåller egna låtar, har kommit ut.
   Anne-Lie Rydé ("vars skönhet bara överträffas av hennes begåvning", som Dan Hylander påpassligt presenterade henne på konserten) fick sitt stora genombrott under Raj Montana-turnén för ett år sedan och har gjort några korta egna framgångsrika turnéer i år.
   Anne-Lie började spela in sitt andra soloalbum i september i år och den beräknas komma ut i vår då hon tillsammans med en ny utökad kompgrupp ska genomföra en åtta veckor lång turné.
   - Saxofonisten Erik Häusler tillkommer och min man Pelle Alsing finns med på extra percussion som ska göra bandet extra tungt.
   Sex av de åtta låtar som redan finns inspelade har Anne-Lie skrivit själv men hon är självkritisk för hon tycker det är svårt med texterna.
   - Det var svårare än jag trodde men jag har fått oväntat stor hjälp av bandets basist, Tommy Cassemar, som visat sig ha oanade kvalitéer på det området.
   Anne-Lie berättade vidare att albumet kommer att innehålla en svensk version av "Anyone who had a heart" och att Englandslanseringen får vänta.
   I vår finns således två av Sveriges mest talangfulla sångerskor på turné. Båda hoppas på att komma till Örebro. Vad säger de lokala nöjesarrangörerna?

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (60)
Blogg (496)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (77)
Konserter (241)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (54)
Maxi12" (35)
Minns (161)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Januari 2019 >>
Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Peter 31/05: Nu var det väl så att Tony Bourge var gitarrist och Phillips var trumslagare? ...

Johan S 13/05: Det här blir en resa i min smak! Underbart! Har lyssnat på Linda otroligt myc...

Björn 11/05: There are 2 Kinds of Men in This World…Those who have a crush on Linda Ronstad...

Björn 11/05: Tack för den, som Magnus brukade säga efter avslutad låt. Ett nöje att få t...

Niclas 4/05: Hej Håkan, Farsan visade mig Pugh på tidigt 2000-tal då var jag blott en ...

Björn 3/04: Lite räknefel, det är självklart 40 år mellan 1980 och 2020, inte bara Billy...

Björn 3/04: Blir både glad och sorgsen, när jag läser #11. Magnus, saknad men aldrig glö...

Jan Lennell 30/03: John Hiatt! En klar favorit. Tycker albumet "Warming up to the ice age" håller ...

Claes Janson 20/03: Hej Håkan! Kul att läsa om Baltik. Jag ska snart ta farväl av min 4 år äld...

Silja 13/02: Lokalhistoria är kraftigt underskattat. Mera sånt!...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.