Blogginlägg från 2019-01-03

2019: Nytt år och ny musikfestival

Postad: 2019-01-03 08:38
Kategori: Folk at HeartOM ETT DRYGT DYGN SPARKAR SJÄTTE UPPLAGAN av musikfestivalen Folk at Heart igång på Scandic Grand i Örebro. Det innebär att festivalen, efter förra årets tillfälliga flytt till Scandic Västhaga, är tillbaka i stadens centrala delar och på samma plats som den premiärarrangerades 2014. Folk at Heart har traditionsenligt genomförts under årets första helg, fredag och lördag, på såväl kvällar som nätter. I sedvanlig ordning är det ett särdeles späckat program som väntar festivalpubliken. Således same procedure as last year - as every year.
   Under bloggkategorin "Folk at Heart" i spalten till höger finns texter och ögonblicksbilder från samtliga festivaler samlade. Här kan ni förövrigt hitta mitt korta sammandrag av festivalens historia 2014-2017 som jag skrev förra året.
   Utan att utöka i festivaldagar har Folk at Heart med åren växt i storlek och med antalet medverkande artister och grupper. Premiäråret spelade 63 band men numera är det närmare hundra band som trängs ihop i ett program på ett nyrestaurerat hotell som numera döpt om några av sina lokaler. Lite flyktigt och ytligt läser jag programmet för årets festival och på pappret (fast egentligen på festivalens hemsida...) ser konsertintensiteten ut att vara ännu större den här gången.
   Egentligen är planering och minutiöst detaljerade konsertplaner en både dåraktig och naiv ambition men jag kan ändå inte låta bli att försöka se in i framtiden och så smått göra upp en tänkbar vandring mellan lokaler och hotellrum.
   Årets Folk at Heart-program ser vid en första anblick alltför späckat och ogenomträngligt ut med många namn som är obekanta. Men där finns ändå ett antal namn som med åren på festivalen i mitt minne vuxit till starka profiler som kan bli värdefulla stöttepelare inför ett eventuellt upplägg till något som kan liknas vid en plan. Eller annars går jag på enbart spontana känslor - eller på något mittemellan...
   Det skulle förvåna mig mycket om jag skulle missa så kallade "säkra" Folk at Heart-namn som One Little Mountain, Åstadens Poporkester (ett önskemål främst från min fru), Rolf Carlsson Band, givetvis Ad Hoc-orkestern, Buckliga Boots, Fans Of Otherwise som uppträder flera gånger med olika repertoarer) och bandet Martin Håkan som på förra årets Folk at Heart-festival (se bild vänster) gjorde både debut och succé.
   Sedan vore det ju synd att missa ett utländskt artistbesök, irländaren Stefan Murphy. Han som under åtskilliga Live at Heart-festivaler uppträtt med sitt band Mighty Stef. Men Stefan gjorde faktiskt ett soloinhopp på Folk at Heart för två år sedan. Då uppträdde han (se bild nedan) under det anonyma artistnamnet Count Vaseline men i år medverkar han enligt programmet under eget namn.
   Sedan är det några namn som figurerar i programmet som känns bekanta men ändå inte. Gruppen Knekta Kungar har förekommit i diskussionerna under tidigare Folk at Heart men mitt minne (eller snarare den här sidans sökfunktion) vill inte erkänna att jag har upplevt dem live tidigare. Namnet Erik Valtanen, med rötter i Winchester Widowmakers och Down Good Rider, som kompas av något som heter Ovädret väcker också positiva associationer.
   I sociala medier "hotar" DSH5, ett rutinerat band i Folk at Heart-kretsar, med att i år inofficiellt kalla sig DSH2 och vara en slimmad variant av den grupp som först var känd som David Södergrens Hot Five men nu vill vara bekanta under det lite hippare namnet DSH5. Vilka två medlemmar som kommer att uppträda som inofficiella DSH2 vet jag i dagsläget inte men en gissning, inte alls så djärv, talar för att David själv finns med och kanske gitarristen Mattias Lagerqvist. Men jag skulle nästan bli ännu mer nyfiken om det enbart skulle vara pianisten/dragspelaren Erik Mattsson eller varför inte den skicklige mandolinspelaren Lennart Hessel vid Davids sida.
   Planering eller inte planering spelar ingen roll. Folk at Heart är som bäst när man med kort varsel och korta avstånd kan vandra mellan konsertlokalerna på kvällen eller ännu kortare avstånd mellan de intima hotellrummen senare på natten.
   Mellan vätskekontroller och viktiga matintag finns det på Folk at Heart stor chans att få uppleva fantastisk musik på nära håll. Så intimt att du kan få en välklingande mandolinton i örat eller en fiolstråke i ögat om du inte är tillräckligt uppmärksam. Under fem tidigare år har festivalen varit en alldeles utmärkt start på det levande musikåret i Örebro. Ta inte programförklaringen "All slags musik med folkliga rötter" på alltför stort allvar ty under Folk at Heart-paraplyet finns det utrymme för många olika musikstilar.
   Sedan är ju Folk at Heart en stor mötesplats för artister och konsertarrangörer som inte ska underskattas. Nu är jag varken artist eller arrangör men "Nybörjarkurs i folkmusik på munspel", "Konsten att söka pengar som kulturarbetare", "Spela femsträngad banjo" och mötet med Eva Eastwood på lördagseftermiddagen där hon tipsar om låtskrivande och musikbransch låter ju onekligen intressant.

Foto: Carina ÖsterlingStefan Murphy på Folk at Heart 2017

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (521)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (171)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Januari 2019 >>
Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Kjell J 16/06: Kolla gärna in denna ytterst förträffliga Youtube-kanal:@YesterdaysPapers (ti...

Valbobo 10/06: 1970 spelade faktiskt Cilla Black in en cover på Olles Det gåtfulla folket. Ko...

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.