Blogginlägg från 2018-08-15

INTERVJUER 74-94: Björn Skifs (1974)

Postad: 2018-08-15 07:53
Kategori: Intervjuer

6 APRIL 1974 TOPPADE BLUE SWEDE USA-LISTAN med "Hooked on a feeling" (se nedan) men Björn Skifs och gruppen Blåblus, som gruppen hette i Sverige, fullföljde den planerade Sverige-turnén. Bara 11 dagar efter förstaplatsnoteringen, 17 april, satt jag och intervjuade Björn, just då USA:s (kanske världens) hetaste artist, en trappa ned på Prisma i Örebro där han och bandet skulle uppträda. Artigt och välformulerat svarade han på alla mina frågor innan konserten på ett fullpackat Prisma.
   Det låter idag helt absurt att samtidigt som Skifs eller Blue Swede, som var det amerikanska namnet på gruppen, toppade USA-listan var de ute på en vanlig enkel Sverige-klubbturné. Ingen kunde eller ville bryta de ursprungliga engagemangen. Inte ens den redan planerade sommarturnén i folkparkerna ville någon ändra på.
   Kring Skifs framgångar med "Hooked on a feeling" uppstod det en liten storm i ett vattenglas när engelsmannen Jonathan King hävdade sin rätt till arrangemanget av "Hooked on a feeling". Låten var ursprungligen en hit 1968 med den amerikanske sångaren B J Thomas som med sin tämligen konventionella version nådde 5:e-platsen på USA-listan.
   1971 gjorde King en ny, helt annorlunda och lite lustig version av hitlåten "Hooked on feeling", adderade "ooga ooga ooga chacka"-hooken till refrängen, och fick en mindre hit i England, plats 23. När Blue Swedes skiva började klättra på listorna i USA, i februari 1974, släppte King på nytt sin version men fick ingen större uppmärksamhet.
   Blue Swedes speciella version av "Hooked on a feeling" blev en klassisk one-hit-wonder i USA. Följde visserligen upp den hitlåten med nya singlar och nya coverlåtar, "Silly Milly" och "Never my love", men namnet Blue Swede föll snabbt i glömska.
   Till Melodifestivalen 1975 hade Björn Skifs och producenten Bengt Palmers (eller Ben GT Palmers som han kallade sig i USA...) snickrat ihop "Michelangelo" och den utländska marknaden var ett år senare ett glömt kapitel.
   Intervjun med Björn Skifs var min debut som artistintervjuare så ursäkta om frågorna, i strikt ordning uppskrivna på ett papper, är lite för opersonliga och nästan enbart faktabaserade. Det är nog både första och sista gången som jag publicerade en intervju efter mallen fråga + svar. Men det var ett historiskt ögonblick när jag intervjuade en artist som för ögonblicket var USA:s mest populära.
   Den kommande viktiga skivan på engelska som Björn Skifs nämner i intervjun fick titeln "Out of the blue". Och nästa album, eller LP som det hette på den tiden, på svenska blev mycket riktigt "Schiffs!" och släpptes i samband med "Michelangelo"-framgångarna våren 1975.Den här intervjun publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda 19/4 1974.

Jonathan King har bett Björn Skifs om ursäkt för sina påhopp
I HÖST STICKER BJÖRN TILL USA


ATT NÅ FÖRSTAPLATSEN I USA ÄR DET FÅ ARTISTER FÖRUNNAT. Att sedan en svensk gör det är ganska otroligt. Björn Skifs och Blåblus har gjort det otroliga. De toppade USA-listan för två veckor sedan med "Hooked on a feeling" som nu dessutom blivit guldskiva.
   Trots att Björn är efterlängtad i Staterna så fullgör han alla bokningar här i Sverige först och i onsdags besökte han och Blåblus Örebro. Allehanda fick en pratstund med Björn innan framträdandet på Prisma.
   "Hooked on a feeling" är nu nere på 3:e plats i USA...
   - Livet är inte bara uppåt, säger Björn resignerat.
   ...men albumet klättrat uppåt.
   Det tycker jag är väldigt kul att även albumet säljer så pass bra.
   Det amerikanska albumet "Hooked on a feeling" är inte riktigt identisk med den svenska "Pinewood rally".
   - "Pinewood..." innehöll tolv låtar. men eftersom amerikanarna endast vill ha tio melodier på ett album tog de bort tre och lade till b-sidan på singeln.
   Varför tog de bort "A song for you"?
   - Den passar inte ihop med skivans övriga material. De tyckte också att den redan fanns i för många versioner och jag gjorde den inte bättre än någon annan.
   Vad tycker du om Jonathan King?
   - Jag har inte hört så många av hans skivor...
   Nu tänkte jag närmast på hans kampanj mot er version av "Hooked on a feeling".
   - Jag tycker han är en dålig förlorare. Han spelade in den för tre år sedan men den slog inte. Nu gjorde vi den på nytt och den slog, det tycker jag är okej. Bengt Palmers, min skivproducent, skrev till King och frågade vad han egentligen menade med sin svartsjuka inställning och fick till svar ett sympatiskt brev där han till viss del ursäktade sina påhopp.
   Bengt Palmers, ja, han har varit i USA och förberett din och Blåblus lansering däröver.
   - Troligen åker jag och möjligen någon mer i Blåblus över i slutet av april för en ren promotionvisit.
   Inga spelningar?
   - Nej, en resa för att kolla artistklimatet.
   Är det klart med uppföljare till "Hooked..."?
   - Det blir med 90 procents säkerhet "Silly Milly" som amerikanarna tycker passar bra som uppföljare. Även den påföljande singeln är så gott som klar. Det blir "Never my love" från albumet som de är tända på.
   Kräver USA även nyinspelat material?
   - Jag och Bengt Palmers har skrivit några låtar till ett nytt album som spelas in i sommar och släpps i samband med den stora USA-turnén i september.
   Blir det en lång turné?
   - Preliminära beräkningar talar om fyra-fem veckor.
   Det omtalade solo-albumet "Schiffs" är väl också snart klar?
- Oh nej, den har skjutits upp, i och med USA-succén, till senare i höst.
   Vad kommer den innehålla?
   - Det blir ett album helt på svenska med både eget och lånat.
   Du skulle inte vilja strunta i folkparkerna och göra USA-turnén redan nu?
   - Det är klart att man har lust att smida medan järnet är varmt i USA men att svika folkparkerna skulle jag inte ha hjärta till.
   Kommer sommarens scenshow att användas i USA?
   - Nej, det blir helt annorlunda eftersom jag i USA enbart är medlem i bandet och här i Sverige framställts som stjärna.
   Gillar du att uppträda som "en i bandet"?
   - Att uppträda i grupp är skönt och när amerikanarna ville ha en grupp utan stjärnor får man finna sig i det.
   Hela er lansering verkar väldigt styrd av amerikanska intressen?
   - Showbusiness i USA och Sverige är två vitt skilda ting. I Sverige tar man det mer på lek medan det i USA är en industri med benhård konkurrens. En kontrast som man har svårt att förstå.
   Du gillade grupper. Vad gillade du Marsfolket?
   - Det var kul. Vi hade mycket roligt.
   Kom ni inte lite för tidigt?
   - Då fanns inte de klubbar som finns nu och marknaden för popband var inte lika stor då, så våra spelningar inskränkte sig till en månad på våren och en på hösten.
   Du har rest med många olika artister i folkparkerna.
   - Ja, men i år är det bara vi i Blåblus.
   Ni spelar ingen dansmusik.
   - Blåblus har rest ensamma som dansband under vintern.
   Längtar ni till USA-turnén, Blåblus?
   - Det ska bli en hip resa, sa gitarristen Micke Areklew och fick instämmande blickar från övriga Blåblus-are innan de skyndade in på scenen där de drog ner applåder från ett till bristningsgränsen fyllt Prisma.
   Populariteten håller i sig - även här.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (519)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (172)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Augusti 2018 >>
Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.