Blogginlägg från 2016-11-21

#24. dvd: Live på Tyrol

Postad: 2016-11-21 07:59
Kategori: vhs_dvd 38-1ULF LUNDELL: Live på Tyrol (Rockhead/Capitol, 2006)

MITT MINNE SVÄMMAR ÖVER MED UNDERBARA Ulf Lundell-konserter som är bättre än just det här ögonblicket i den långa karriären. Men ibland får man ta vad som finns tillgängligt, som denna upptagning från Tyrol-konserterna hösten 2005. Rent spontant skulle jag hellre vilja uppleva 1980-, 1982-, 1993- eller 2008-konserterna än den här elva år gamla konserten. Men nu finns inte de möjligheterna, nåja turnéavslutningen 1982 på Konserthuset i Stockholm (en förvånansvärt fräsch och slagkraftig Lundell på topp) på YouTube rekommenderas, och då får jag just nu nöja mig med den här proffsiga inspelningen från Lundells senare karriär.
   2005 hade Ulf Lundell inte gjort någon höstturné på tre år och istället för att fara land och rike runt bestämde han och hans rådgivare att under oktober och november genomföra tolv konserter på ett och samma ställe i Stockholm. Det blev Tyrol på Gröna Lund och när biljetterna släpptes ökade antalet konserter till 15. Och det är just från de två avslutande konserterna, 18 och 19 november, inspelningen till den här dvd:n gjordes.
   Publiksuccén i Stockholm gjorde också att Lundell på våren gjorde samma sak i Malmö (Amiralen, tre konserter) och Göteborg (Trägår'n, sex konserter).
   Från slutet av 90-talet fram till mitten av 00-talet hade Ulf Lundells kompgrupp formats till ett tämligen stadigt manskap. Inför Tyrol-spelningarna var Janne Bark, gitarr, Jens Frithiof, gitarr, och Marcus Olsson, saxofon/keyboards, kvar av de rutinerade Lundell-musikerna. Sommaren 2005 hade trummisen Mikael Ajax tillfälligt hoppat in i Lundell-cirkusen och basisten Surjo Benigh hade under några år spelat på Lundells skivor. Båda fick förnyat förtroende inför höstspelningarna.
   Skivmässigt var Ulf Lundell inne i en intensiv och produktiv period. På mindre än ett år hade han givit ut tre album av vilka ett var en dubbel, "Ok baby ok", "Högtryck" respektive "Lazarus". En produktivitet som inte alltid resulterade i en genomgående bra kvalitetsnivå. Skivor som nu skulle bilda plattform för scenrepertoaren den här hösten. Dock visade det sig att låtarna från "Högtryck", bästa skivan av de tre, lämnades utanför. Inte bara på den här dvd-konserten utan även på konserten som jag själv besökte 27 oktober då jag befann mig på ståplats högt upp på vänstra sidan.
   Det är givetvis lite mer positivt att komma närmare på konserten på konsertfilm. Se svetten pärlas i pannan, se hur Lundell koncentrerat läser texten han sjunger på en skärm och att på nära håll se hur samarbetet fungerar på scen.
   Minns inte detaljerna av konsertupplevelserna så bra så här elva år senare, men jag kan ju uppdatera mig med min egen recension från Tyrol, men dvd:n fungerar bra som påminnelse. Med några år på nacken växer dessutom känslan.

INTE ÖVERRASKANDE INLEDS KONSERTEN HÖGLJUTT när ridån går upp. I blåtonat ljus vräker det här rockbandet igång med "FOXF". Ett tillfälligt fyrmannablås förstärker soundet och i det mullrande rocksoundet är det omöjligt att höra Lundells texter när Bark dessutom går loss på sin spektakulära men ganska omotiverade Flying V-gitarr.
   Dvd-konserten innehåller 28 låtar och är en anmärkningsvärd uppdatering av Ulf Lundells liverepertoar med få så kallade obligatoriska låtar. Ulf och bandet gick på de här Tyrol-spelningarna runt på många olika låtar. Jämfört med konserten som jag såg 27 oktober är det bara sju låtar, av 27, som är gemensamma med det här urvalet. Det har resulterat i några udda låtar som sällan eller aldrig har figurerat på en Lundell-konsert tidigare. Som exempelvis singel-b-sidan "Natt", den gamla livelåten "Och gott öl kom" och maffiga "Connemara".
   Men också några anmärkningsvärt anonyma och bleka låtar som "Fullt ut" och "Mustayaluca". Den över tre timmar långa Tyrol-konserten är uppdelad på två dvd-skivor och inledningen på andra dvd:n är ju uppseendeväckande monoton med fyra låtar bluesrock från "Lazarus". En sekvens jag gärna hoppar över nästa gång jag tittar på den här långa konserten.
   Fortsättningen på den skivan är en märkbar kontrast med lite mer melodisk elegans och några typiska Lundell-klassiker i "Jag saknar dej", "Snön faller och vi med den" och "Folket bygger landet", återigen blåsförstärkt.
   Sedan är finalen med "Aldrig så ensam", med Barks uppvisning på akustisk gitarr och Frithiofs elgitarrsolo, och den monumentala "Connemara" som fungerar bra även utan stråkar och säckpipa som på studioskivan.
   Filmandet av konserten, som alltså pågick under två kvällar (och man kan ibland misstänka klipp i förloppet), har varit tryggt och stadigt som sedan dokumenterat Tyrol-projektet ganska verklighetstroget. Att dvd-utgåvan saknar extramaterial är kanske mer överraskande. Speciellt som Lundell är ganska sparsmakad i mellansnacken hade väl en djuplodande intervju varit på sin plats.
   Dvd-konvolutet innehåller, ovanligt nog, ett häfte i färg som förutom alla credits inte innehåller någon mer text utan bara klatschiga bilder.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (60)
Blogg (459)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (76)
Konserter (234)
Krönikor (171)
Larm (20)
Listor (50)
Maxi12" (35)
Minns (143)
Örebro (34)
Pubrock (13)
Stiff (49)
www (1)

<< November 2016 >>
Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Lars-Åke Madelid 11/07: Imponerande ambitiöst projekt, så lycka till!...

Bengt Gustafsson 21/06: Hej Kan rekommendera http://www.loureed.es/ Massor med info on Lou Reed. Tyvär...

Mikael Bodin 18/06: Tack Håkan för som alltid intressanta analyser. Jag gillar också Playback-box...

Jocke 15/06: Finns på YouTube nu: https://www.youtube.com/watch?v=dXA2Xkm4UfI...

L-Å Madelid 7/06: Sorry, missade att du nämnde Zombies i artikeln och att Tages och Hep Stars kn...

L-Å Madelid 7/06: Hallå Håkan! Jag ser att du missat några konserter. The Zombies spelade på ...

Kjell J 2/06: Lou Barlow är väl sedan ganska länge tillbaka i Dinosaur Jr....

Jan Arne Martin Lennell 31/05: Tack Håkan för en intressant recension! Har ännu inte lyssnat (dök upp i bre...

Johan S 31/05: Lysande! Har gått varm hela helgen. ...

Janne Lennell 22/05: Ser fram mot listan över favoritskivor. Tror vi kommer ha en del gemensamma fav...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.