Blogginlägg

Marie dök upp: Ingen dålig reserv

Postad: 2016-02-19 07:50
Kategori: 80-talskonserterBilder: Anders Erkman


"Tomterock" var ett Stockholmsbegrepp, med The Husbands och en massa covers som huvudroll, under flera år innan paketet artister 1989 turnerade ut i Sverige.
   The Husbands bildades av en slump våren 1986 av tre musiker och sångare som just då inte var så efterfrågade, Lasse Lindbom, Niklas Strömstedt och Janne Bark med Nisse Nordin på trummor. Bandet fick engagemang som husband(!) sommaren 1986 på restaurang Norrekavaljeren i Halmstad. Enbart covermaterial men tanken var att de skulle skriva nytt eget material till en skiva som aldrig spelades in.
   Av en ren tillfällighet skrev Lasse och Niklas jullåten "Tänd ett ljus" 1987 och plötsligt uppstod en ny grupp, Triad, med samma medlemmar som Husbands. Under några år fick det här bandet uppträda som både Husbands och Triad, ofta samtidigt.
   Under den senare delen av 80-talet inledde Christer Sandelin, känd från Freestyle, en solokarriär och 1989 gav han ut sitt första soloalbum, "Luften darrar".
   Tommy Nilsson hade en lång karriär bakom sig, många låtar på engelska på Tracks-listan, när han 1989 fick representera Sverige i Eurovision Song Contest med "En dag". Och karriären tog fart och resulterade 1990 med albumet "Follow the road...".
   Marie Fredrikssons tidigare så framgångsrika solokarriär hade några år tidigare tagit paus när Roxettes gränslösa internationella succé tagit fart. Men hade precis 1989 spelat in en svensk singel, "Sparvöga", till tv-serien med samma namn.

Den här recensionen publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda 22/12 1989.

"Tomterock"
THE HUSBANDS
TOMMY NILSSON
CHRISTER SANDELIN
MARIE FREDRIKSSON
MAGGAN FOLKESSON
Örebromässan, Örebro 20 december 1989


Tomterock på Örebromässan med The Husbands i huvudrollen bjöd i onsdagskväll alla besökare på en rejäl besvikelse när Mats Ronander uteblev på grund av sjukdom. Å andra sidan blev överraskningen desto större när Marie Fredriksson gick upp på scenen efter en och en halv timmes föreställning.
   Tomterock, som blivit ett traditionellt arrangemang i Stockholm i tre år, har i år gjort en miniturné som startade i helgen i Halmstad och fortsatte under två kvällar på Daily News i Stockholm innan sällskapet avslutade resan i Örebro i onsdags.
   Husbands har i år delat scenen med annonserade artister som Tommy Nilsson och Christer Sandelin. Men det har också förekommit hemliga gästartister, Janne Bark och Millas Mirakel i Halmstad, Johan Kinde och Mikael Rickfors i Stockholm och här i Örebro blev det den inte mindre kända Marie Fredriksson som fick ersätta insjuknade Mats Ronander.
   The Husbands gjorde en bejublad och publikt sett succékonsert på Strömpis i somras och har en stor skara fans i Örebro av vilka några återfanns framför scenen i onsdags.
   Arrangörerna hade gjort sitt bästa för att dekorera den stora opersonliga mässlokalen i julens färger. Publiktillströmningen blev dock en negativ överraskning när det bara var några hundra som trängdes framför scen.
   The Husbands var både husband och huvudartister under den nästan två och en halv timme långa konserten. Gruppen har enligt egen uppgift 50-60 låtar i repertoaren men spelade med några få undantag samma låtar som i somras.
   Inte dåligt och inte riktigt bra men Husbands fick denna kväll stå i skuggan av sina gästartister.
   Tommy Nilsson sjöng sin nya singel, en underbar version av Peter Gabriels "Solsbury hill". Örebroflickan Maggan Folkesson sjöng Marvin Gayes "What's going on" så att soulvännerna i publiken hoppade av förtjusning.
   Christer Sandelin sjöng sina två senaste singlar och Bryan Adams "Summer of 69" plus Freestyles gamla "Vill ha dej".
   Mellan gästartisterna sjöng Husbands själva och mot slutet blixtrade låtvalet till med "I hear you knocking" och "You really got me". Innan "stjärnan" Marie Fredriksson intog scenen till kvällens längsta och varmaste applåd.
   Marie sjöng på svenska, "Den bästa dagen" och "Efter stormen", gjorde en duett med Lasse Lindbom, "Så nära nu" och två mycket starka covers, "Jealous guy" och "Born to be wild".
   Det gick rysningar genom publiken när Marie sjöng och hennes duett med Tommy Nilsson, "When you walk in the room", var en knockout.
   Onsdagskvällens långa färd mot natt slutade med alla artisterna på scen och John Lennons mycket passande "Happy Xmas (war is over)"./ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (519)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (172)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Februari 2016 >>
Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29            

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.