Blogginlägg från 2016-02-03

Tributes: Warren Zevon

Postad: 2016-02-03 07:51
Kategori: Tribute-skivor

"Hurry home early" (Wampus, 2005)

Efter förra veckans återbesök i Warren Zevons underskattade låtskatt, i form av Phil Codys coveralbum "Cody sings Zevon", blev längtan efter mer Zevon påtaglig. Därför känns det naturligt att den här veckan följa upp med tributealbumet "Hurry home early". Den ska väl inte direkt jämföras med utmärkta "Enjoy every sandwich" (2004) som kom bara året efter Zevons tragiska dödsfall. Där hade de närstående stjärnorna, som Bruce Springsteen, Jackson Browne, Don Henley, Steve Earle och Bob Dylan, samlats för att hylla sin vän låtskrivaren.
   På "Hurry home early" (titeln hämtad från en textrad i Zevons "Boom Boom Mancini") är det i hög grad lågprofilerade namn som gör Zevon-låtar. Men allt är ännu en gång gjort i sonen Jordan Zevons regi. Och han själv är en av få lite mer kända namn som levererar till skivan.
   En minoritet av artisterna och grupperna som medverkar här har skiverfarenhet och namnen som har givit ut skivor tillhör knappast de kända. Gruppen Last Train Home, Rachel Stamp, Thomas Flannery och Robb Johnson hade jag aldrig hört talas om innan jag lyssnar på den här hyllningsplattan. Så det är med tämligen låga förväntningar jag lyssnar och blir följaktligen positivt överraskad.
   Ändå har få gjort det förutsägbart uppenbara i valet av låtar, ändå finns här tre albumtitellåtar, och när det gäller arrangemang har det funnits kreativa idéer att bjuda på något nytt och fräscht.
   Phil Cody, en av få namn jag kände till från början, inleder med "Splendid isolation" som han för övrigt gjorde på sin egen Zevon-coverskiva. Men här görs den i en något annorlunda och mer arrangerad version. än den lågmälda versionen på Codys skiva. Okända gruppen med det banala namnet The Simple Things har gjort powerpop av "I'll slow you down" och fyllt den med Rickenbacker-gitarrer och toppar med ett läckert slidegitarrsolo.
   För mig lika okända Last Train Home har ambitionen att förändra och utmana med en av Zevons mest personliga låtar, "Desperados Under the Eaves". Ett oväntat avancerat blåsintro inleder innan dragspel, slide och lågstämd sång får arrangemanget att effektivt växa. Snyggt.
   Den i original tämligen tuffa "Boom Boom Mancini" får här ett akustiskt singer/songwriter-arrangemang av Tom Flannery med akustisk gitarr och munspel.
   På den ovannämnda hyllningsplattan "Enjoy every sandwich" gör Warren Zevons son Jordan en opublicerad låt, "Studebaker", som aldrig gavs ut av hans pappa. På den här skivan sker samma sak igen. "Warm rain" finns bara på demo i original. Tillsammans med den kraftfulla sångerskan Simone Stewart gör Jordan en lågmäld version av låten.
   "Run Straight Down" med Roughly Enforcing Nostalgia tillhör avdelningen moderna experiment med spökröster och soundmässigt hör den inte riktigt hemma i det här sammanhanget.
   Däremot överraskar och imponerar Robbie Rists omgjorda version av "Mr Bad Example". Full bandarrangerad rock med rockabillyenergi.

1. "Splendid Isolation" - Phil Cody
2. "I'll Slow You Down" - The Simple Things
3. "Desperados Under the Eaves" - Last Train Home
4. "Carmelita" - Rachel Stamp
5. "Mohammed's Radio" - The Matthew Show
6. "Boom Boom Mancini" - Tom Flannery
7. "Warm Rain" - Simone Stevens and Jordan Zevon
8. "Reconsider Me" - Alpha Cat
9. "Mutineer" - Neil Luckett
10. "Run Straight Down" - Roughly Enforcing Nostalgia
11. "Life'll Kill Ya" - Brook Pridemore
12. "Mr. Bad Example" - Robbie Rist
13. "Suzie Lightning" - Robb Johnson

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (515)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Februari 2016 >>
Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29            

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Johan S 25/11: En riktigt gammal favorit!...

Björn 21/11: Hej Håkan! Som jag läser det har du inte blandat ihop något. "Geordie-sånga...

Peter 17/11: Haha, keep up the good work!...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.