Blogginlägg från 2013-05-14

Singlar#9: BILLY BREMNER

Postad: 2013-05-14 08:00
Kategori: SINGLAR 100-1


BILLY BREMNER: Shatterproof (Arista, 1984)

JAG VILL BARA UPPREPA VAD JAG SKREV HÄR FÖR BARA EN DRYG MÅNAD SEDAN: "I mina bästa stunder är jag övertygad om att Elvis Costello är en av världens bästa låtskrivare." Då handlade det om "Girls talk" med Dave Edmunds och nu handlar det om "Shatterproof" med Billy Bremner. Två låtar som Costello visserligen själv har släppt på skiva, men i väldigt lågprofilerade sammanhang, men det är i händerna på andra artister och producenter som låtarna har växt och blivit oförglömliga singelögonblick.
   Det finns en vag dokumentation av Costellos egen historia kring "Shatterproof". Någon gång 1982-1983 spelade han in en demoversion av låten som sedan blev liggande i en ouppmärksammad byrålåda, typ, innan producenten Will Birch hittar låten och presenterar den för Billy Bremner som 1984 fortfarande var på jakt efter singelframgångar och kommersiell uppmärksamhet överhuvudtaget.
   Nej, historien är enklare än så. Och Will Birch berättade det här för mig nyligen:
   "I think EC always promised Billy a song if he ever made an album (as did Chris and Glenn of Squeeze). The demo turned up, we did it. All of these artists were part of the 'Riviera Global' stable at some point and collaboration was encouraged."
   Efter de hyfsat populära Stiff-singlarna "Loud music in cars" och "Laughter turns to tears" plus Demon-parentsen "Meek power" fortsatte samarbetet mellan Bremner och Birch på ett nytt skivbolag, Arista, med ett planerat album i sikte. Ambitionen i samarbetet Bremner/Birch var att huvudsakligen göra originalmaterial men accepterade naturligtvis material från kvalificerade låtskrivare.
   Till inspelningarna av albumet "Bash!" kallade producent Birch in i stort sett samma musiker som kompade Bremner på Stiff-singlarna. Det var egentligen bara basisten Dave Kerr-Clemenson som var ny medlem i sammanhanget. Han hade spelat i sena upplagor av Edison Lighthouse och White Plains innan han i mitten på 70-talet blev medlem i den engelska gruppen Fastbuck som albumdebuterade 1976 och existerade i många år. Efter Arista-äventyret använde sig Bremner av Fastbuck som kompgrupp på singeln "Endless sleep" (1984).
   Övriga musiker på "Shatterproof" förutom Bremner på gitarr och sång är Bobby Irwin, trummor, och Billy Livsey, keyboards. Irwin var vid tillfället medlem i Nick Lowe & His Noise To Go och amerikanen Livsey hade varit flitigt anlitad studiomusiker i England under 70-talet. Fast medlem i Harley Quinne och Ronnie Lane & Slim Chance och spelade senare med namn som Gallagher & Lyle, Kevin Ayers, Jess Roden, Roger Chapman, Leo Sayer och Gerry Rafferty. Innan han numera återfinns i Nashville som låtskrivare och producent.
   "Shatterproof"-singeln släpptes i mars 1984 som en försmak på "Bash!" som kom i maj. Jag minns än idag när jag första gången fick 12"-varianten i min hand, lyssnade med stora öron på skivan och blev underbart imponerad och glad över låten, produktionen och inte minst Billy Bremners röst som stundtals befinner sig i de högre magiska registren. Dit Billy mycket sällan varken kan eller vill nå på sina konserter numera. Att få höra "Shatterproof" live har varit ett ouppnåeligt önskemål under många år.
   Den ordinarie b-sidan på 7"-varianten är "Look at that car", ännu en billåt av Birch/Bremner, som aldrig kom med på "Bash!". En ordinär snabb rocklåt med imponerande körsång. Bonuslåten på 12"-formatet är "Musclebound", som inte heller kom med på "Bash!". Ännu en typisk rock-b-sida som Bremner skrev tillsammans med Kenny Pickett, mest känd som sångare i The Creation på 60-talet och sedan framgångsrik låtskrivare i många andra sammanhang.
   Singeln har graveringen "Billy sings Elvis the effect is Shatterproof" i vinylen. Det skulle dröja till februari 1995 innan Elvis Costello gav ut sin demoversion av "Shatterproof", som extraspår på återutgivningen av "Punch the clock".

A-sidan:


/ Håkan
10 år (90)
Beatles (60)
Blogg (455)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (76)
Konserter (234)
Krönikor (171)
Larm (20)
Listor (50)
Maxi12" (35)
Minns (142)
Örebro (19)
Pubrock (13)
Stiff (49)
www (1)

<< Maj 2013 >>
Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Bengt Gustafsson 21/06: Hej Kan rekommendera http://www.loureed.es/ Massor med info on Lou Reed. Tyvär...

Mikael Bodin 18/06: Tack Håkan för som alltid intressanta analyser. Jag gillar också Playback-box...

Jocke 15/06: Finns på YouTube nu: https://www.youtube.com/watch?v=dXA2Xkm4UfI...

L-Å Madelid 7/06: Sorry, missade att du nämnde Zombies i artikeln och att Tages och Hep Stars kn...

L-Å Madelid 7/06: Hallå Håkan! Jag ser att du missat några konserter. The Zombies spelade på ...

Kjell J 2/06: Lou Barlow är väl sedan ganska länge tillbaka i Dinosaur Jr....

Jan Arne Martin Lennell 31/05: Tack Håkan för en intressant recension! Har ännu inte lyssnat (dök upp i bre...

Johan S 31/05: Lysande! Har gått varm hela helgen. ...

Janne Lennell 22/05: Ser fram mot listan över favoritskivor. Tror vi kommer ha en del gemensamma fav...

Tommy Jonsson 22/05: Vet inte om det är sant men det påstås att publikljudet inte blev speciellt b...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.