Blogginlägg

LIVE#36: Ulf Lundell 1985

Postad: 2011-08-22 07:46
Kategori: Bästa konserterBilder: Anders ErkmanPressuppbådet på Ulf Lundells turnépremiärkonsert i Falun var, som ni ser på bilden ovan (jag är 4:a från vänster), enormt. Inte bara framför Ulf och musikerna utan även bakom (se lilla bilden nedan).

ULF LUNDELL
Lugnet, Falun 12 november 1985


Jaha, tänker ni kanske. Ulf Lundell på sista plats? Men för det första kommer det med all säkerhet fler Lundell-höjdarkonserter på min lista. Och för det andra är det stor konkurrens på en lista med bara 36 konserter av de närmare tusen konserter jag har upplevt.
   Så trots den blygsamma placeringen var premiärspelningen på höstturnén 1985 en alldeles lysande konsert. Genomförd under extremt pressade förhållanden och förutsättningar för den jagade Ulf Lundell.
   1985 var ett turbulent år för Ulf Lundell. Han stod mitt i en uppslitande skilsmässa, inspelningen av den senaste skivan ”Den vassa eggen” genomfördes under svåra förhållanden (både musikaliskt och personligt, där jakten på ett nytt sound nästan tog kål på musikerna samtidigt som en oberäknelig Lundell drack regelbundet…) och sommarturnén skakades av åtskilliga skandaler där Lundell påstods ha varit onykter på scen.
   Det var alltså med ett stort revanschsug Ulf Lundell skulle bevisa att han fortfarande var en stor artist, en fokuserad scenpersonlighet och fullt koncentrerad med stark röst. Och det skulle han prestera inför en större pressbevakning än jag någonsin upplevt kring en svensk artist.
   Jan-Erik Sundqvist sände direkt i Sveriges Radio, fotograferna flockades och de skrivande journalisterna trängdes vid presskonferensen efter konserten. Och jag lämnade nedanstående rapport i Nerikes Allehanda 14 november 1985. Jag recenserade inte Falun-konserten i detalj men Örebro-konserten fyra dagar senare har jag recenserat här. Kommentarer kring konsertlåtarna i Falun följer också längre ned på den här sidan.
   Ulf Lundell stod alltså pall för trycket utifrån och sin egen nervositet och levererade en makalöst koncentrerad föreställning.
   Bandet som kompade Ulf Lundell hösten 1985 var till hundra procent identiskt med kärnan av musiker som medverkade på det aktuella albumet ”Den vassa eggen”. Hasse Olsson, Janne Bark och Backa Hans Eriksson turnerade med Lundell hösten 1982 medan Niklas Strömstedt inte spelat live med Lundell sedan 1980. Tim Werner var identisk med Werner Modiggård eller Raga De Gosch, trummisen i Eldkvarn, och Pelle Sirén kom närmast från X-Models.

Den här artikeln/intervjun publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda 14/11 2011.

SVÅRASTE PREMIÄREN DET BÄSTA AV LUNDELL

- Det var mycket nervöst. Premiär är alltid premiär och just den här gången svårast av dem alla. En konsert inte lik någon annan, berättar en mycket samlad och förvånansvärt lugn men lycklig Ulf Lundell efter turnépremiären i Lugnets Idrottshall i Falun i tisdagskväll.
   Det var ett enorms pressuppbåd från tidningar, radio och tv som bevakade evenemanget. Efter sommarens uppslitande turné har hela hösten varit fylld av spekulationer som ytterligare ökat trycket på Ulf Lundell själv.
   - Revansch, för vad då?, svarade Ulf på en fråga om den här turn´+en skulle gå bättre äni somras, Jag tyckte sommarens konserter var bra. Berusad eller inte berusad, man kan bli hög på rockmusik också.
   Han har tagit kritiken från sommarturnén på rätt sätt och genomför en alltigenom bländande och koncentrerad konsert med en effektiv speltid på nästan tre timmar! En psykisk och fysisk mycket ansträngande arbetsuppgift.
   - Jag har tränat hårt. Jag har sprungit mycket så nu kan jag Djurgårdens alla grusvägar. Jag har till och med blivit överfallen av gäss, säger Ulf och skrattar.
   Traditionellt brukar Lundells höstkonserter ”bara” vara en tjockare och längre variant av folkparksgigget. Men den här gången har han stuvat om rejält i repertoaren. Och slopat många av sina gamla klassiker.
   - Vi har tagit bort det som inte känns angeläget för oss längre. Det känns inte rätt att sjunga "67” när det är 85 men ”Rialto” kan jag nog sjunga när jag själv är 85.
   Den långa konserten innehåller trettio låtar med en rejäl portion från senaste albumet ”Den vassa eggen” som på mindre än två veckor har sålts i 80 000 ex och i dagarna gått upp på försäljningslistans förstaplats.
   Dubbelalbumet handlar mycket om Ulfs skilsmässa men han anser den inte vara en privat platta.
   - Jag berättar allmängiltiga händelser. Jag har träffat massor med människor i samma situation som har berättat för mig. Du kan sätta dig i en taxi och få ett helt liv berättat på tio minuter.

Nu söker Ulf trygghet hos bandet som omger honom. Det märktes på skivan och på konserten blir det ännu tydligare.
   - Bandet betyder mer än någonsin. De medverkar på ett helt annat sätt än mina tidigare band. De har varit med och utformat låtarna och är mycket aktiva när det gäller arrangemang.
   - Hasse Olsson, Janne Bark och grabbarna i bandet har repeterat i närmare en månad och Ulf Lundell anslöt sig till sällskapet mindre än två veckor innan premiären. Därför är denna Lundell-konsert det största musikaliska som ett svenskt band har gjort på svensk mark.
   Även Ulf är i strålande form och står här hela den långa distansen ut. Överhuvudtaget är tempot piggare och kommentarerna mellan låtarna är hänsynsfullt rappare och kortare. Det är häpnadsväckande hur han har samlat ihop sig med minsta möjliga uppladdning.
   Ulf var nöjd med publiken (2 500 personer) i Falun fast den var både lugn och städad.
   - Det var en fantastisk publik. Det är ett krävande program vi har, med bland annat två helt nya låtar, så här tar vi inte ut några segrar i förskott. Men det är härligt att vara tillbaka inomhus igen. Inom väggar och tak kan man göra ballader som ingen annanstans och överhuvudtaget skapa bättre ljud, ljus och rockmusik.
   Det är en sammanbiten, disciplinerad, målmedveten och inte minst revanschsugen Ulf Lundell som genomför höstturnén som på lördag kommer till Örebro och Ishallen.

Ulf Lundell: gitarr, munspel och sång
Hasse Olsson: keyboards/orgel
Niklas Strömstedt: keyboards/piano och sång
Backa Hans Eriksson: bas
Janne Bark: gitarr och sång
Pelle Sirén: gitarr
Tim Werner: trummor

Låtarna:
19:32

Aldrig nånsin din clown
Den vassa eggen
Chans
Kyssar och smek
Ryggen fri
Bente
Inte ett ont ord
I kvinnors ögon
Främmande stad
En ängel på isen
Lit de parade
20:36

Paus

21:01

Nytt liv
Glad igen
När jag kysser havet
Mellan hägg och syren
Vi kunde ha älskat
Aldrig så ensam
En fri man i stan
Tuff match
Min vandrande vän (Cinnamon girl)
Lycklig, lycklig
Kär och galen
Öppna landskap

22:08
Extralåtar

Sanna (Sandy)
Om du måste gå (If you gotta go, go now)
Innan dom stänger
Bättre tider
(Oh la la) Jag vill ha dej
Snart kommer änglarna att landa
22:43

Extra extralåt

Rialto
22:53

Låtkommentaren: Av konsertens 30 låtar är tolv låtar hämtade från det aktuella albumet ”Den vassa eggen”. ”Innan dom stänger” är från den akustiska soloskivan ”12 sånger” men framförs här med hela bandet. ”Mellan hägg och syren” är en exklusiv originallåt som vid tillfället var outgiven med Ulf. Länge en exklusiv outgiven Lundell-originallåt. Innan den spelades in i augusti 1995 och gavs ut på samlingsskivan ”Slutna rum” (1995).
   Av konsertens tre coverlåtar, alla med svenska texter av Ulf, fanns bara en på skiva 1985, ”Sanna” från ”Sweethearts”-skivan. ”Om du måste gå” är endast utgiven i en akustisk demo på ”Under vulkanen”-boxen och någon gruppversion finns inte på skiva. Och ”Min vandrande vän” kom inte på skiva förrän 1988 som singel-b-sida till ”Villig”.


Expressen 13/11 1985.


Svd 14/11 1985.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (61)
Blogg (505)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (77)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (54)
Maxi12" (35)
Minns (165)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Augusti 2011 >>
Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Johan S 25/11: En riktigt gammal favorit!...

Björn 21/11: Hej Håkan! Som jag läser det har du inte blandat ihop något. "Geordie-sånga...

Peter 17/11: Haha, keep up the good work!...

Peter 17/11: Nu har du nog blandat ihop det... Brian Johnson sjöng inte i Guns´n Roses, men...

Ove 15/09: Kolla också gärna in Bottle Rockets: Songs of Sahm...

Silja 5/09: Har du en riktigt bra idé om hur man tar bort ekot i kyrkor? Då är du nära e...

Anders Jakobson 4/09: Vilken hyllning! Tack och bock! ...

per 31/08: Jag älskade 50/50 från och med första lyssningen, bortsett ifrån de två sis...

Thomas 30/08: Hej Håkan. Jag tror vi hörde olika låtar. Jag hörde Satelliter och rakete. D...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.