Blogginlägg

Bästa Konserter blir fokus under hösten och våren

Postad: 2011-08-21 09:50
Kategori: Bästa konserter


Konserter blir höstens och vårens tema på Håkans Pop. Jag ska lista mina 36 bästa konsertupplevelser. (Ingen av konserterna, vars biljetter finns med på bilden, är dock med på listan...)

Efter en nästan tyst vecka på det här utrymmet drar Säsong 9 igång imorgon. Det är alltså exakt fyra år sedan jag startade den här sidan. Först i ganska anspråkslösa former men med tiden, via kontakter med läsare och nya vänner som främsta inspiration, tycker jag mig ha skapat struktur i mitt arbete att gräva mig djupt i minnen och samtidigt förklara och berätta om rockhistorien. Det har varit gränslöst roligt, enormt tidskrävande (fråga min fru!) och varje sekund har varit intressant.
   Just det intressanta fortsätter på högsta nivå under kommande två säsonger. Konserter är det stora temat, jag kommer nämligen redovisa mina 36 absolut bästa konsertupplevelser i en förhoppningsvis spännande och nedräknande lista som inleds imorgon med plats 36 och avslutas framåt våren med nummer 1.
   Jag har samlat mycket information kring varje konsert. Grunden är min ursprungliga konsertrecension och eventuell låtlista med kommentarer, affischer, biljetter och andra bilder plus en inledande text med detaljer som idag placerar in konserten i sitt historiska sammanhang.

Jag har genom alla tider, i alla fall från tidigt 70-tal till idag, ofta inspirerats på konsert där den totala känslan, den fysiska samhörigheten och ibland intimiteten sällan går att jämföra med skivlyssning. På 80-talet skrev jag artiklar med rubriker som ”Stöd den levande rocken i Örebro”, ”Levande musik lever live” och ”Rockmusik bäst live” och gick just då på fler konserter än jag kommer ihåg. I februari 1987 skrev jag:
   ”Det är roligt att gå på rockkonsert. Att se det man hör och samtidigt höra det man ser är det överlägset bästa sättet att uppleva rockmusik”.
   Nu har jag valt att sammanställa en lista på mina bästa konsertupplevelser, inte bara från 80-talet, och nedräkningen kommer att tangera alla decennier sedan 70-talet. Både stora som små konserter kommer att förekomma bland mina favoriter.
   Under ”Mina konserter” (klicka på Ulf Lundell-fotot i högerspalten) har jag radat upp alla mina konsertbesök sedan 1971, många numera länkade till mina ursprungliga konsertrecensioner. Jag har inte orkat att räkna ut exakt hur många konserter jag har upplevt men det är säkert runt tusen av vilka alltså 36 har hamnat högst på min hårt prioriterade lista.
   I somras skrev jag en konsertrecension som i tidningen fick rubriken "Konsert som jag sent eller aldrig kommer att glömma". Det finns med andra ord också konserter som jag har glömt eller förträngt av en eller annan orsak. ”Bästa konserter”-följetongen kommer därför under hösten och våren att ackompanjeras av just de där mindre anspråkslösa konsertminnena. Kort och gott de små autentiska konsertrecensionerna jag skrev på 80- och 90-talet. Allt för att få en rättvis balans på rapporteringen och en helhetsbild av mina konsertupplevelser.   
   Välkommen till alla konsertminnen!

Men det finns mer på dagordningen inför hösten. När jag inledde kategorin Soundtracks för två år sedan berättade jag att jag hade 20 skivor att redovisa. Jag har fram till nu skrivit om 39 soundtracks, alla med intressanta och exklusiva musikinslag, och det finns ytterligare några att uppmärksamma. Detsamma gäller Tribute-skivor vars antal hela tiden ökar. Jag fick i somras en Buddy Holly-tribute, ”Rave on”, i min hand och det ryktas om en kommande Hank Williams-tribute med bland annat Bob Dylan. Och det finns ytterligare skivor att redovisa med låtar av exempelvis John Prine, George Harrison, Gene Clark, Emitt Rhodes och Sonja Åkesson.
   Det gäller också Coverskivor, artister som gör en hel skiva med genomgående covers, som jag kommer ha fullt upp med under både hösten och våren. Exempelvis Andrea Corrs skiva från i våras eller Warren Zevons obskyra coverskiva tillsammans med REM under pseudonym.

Sedan hoppas jag inom några veckor vara klar med min (och Lasse Kärrbäcks) diskografi över Nick Lowes totala skivutgivning. Den kommer även att inkludera allt som Nick Lowe har producerat (speciellt till Elvis Costello) och alla exklusiva låtar som han har givit bort till andra artister.
   Jag har sedan 1 augusti lyssnat på Nicks nya album "The old magic" nästan dagligen. En fantastisk skiva som släpps 12 september och helgen innan kommer den här sidan att präglas av Nick Lowes skivhistoria, recension av nya skivan och massor av andra Lowe-relaterade artiklar.

Välkommen till Säsong 9 på Håkans Pop!

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (515)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Augusti 2011 >>
Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Johan S 25/11: En riktigt gammal favorit!...

Björn 21/11: Hej Håkan! Som jag läser det har du inte blandat ihop något. "Geordie-sånga...

Peter 17/11: Haha, keep up the good work!...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.