Blogginlägg från 2009-12-10

Tommy Svensson 1948-2009

Postad: 2009-12-10 07:53
Kategori: Örebro


Två gamla Blues Quality-medlemmar på 2000-talet: Hans Odelholm och Tommy Svensson.

ÖREBRO HAR FÖRLORAT EN AV SINA MEST legendariska och mest stilbildande gitarrister. I fredags dog Tommy Svensson i sitt hem, en hjärtattack var den troliga dödsorsaken. Därmed tog ett långt musikaliskt liv slut. Jag kände aldrig Tommy men jag har naturligtvis förstått att hans gitarrspel påverkat Örebros hela musikhistoria. Hans beundransvärt ödmjuka framtoning som person hör också till hans historia.
   Under de senare åren hade han spelat i lokala band men på 60-talet blev han en förebild för alla stans gitarrister, Lasse Wellander, Finn Sjöberg, Mats Ronander och Bela Svärdmark. Alla har de respekterat och beundrat hans gitarrspel. Själv var han osedvanligt blygsam när hans roll som gitarrlegend kom på tal.
   Basisten Hans Odelholm, pappa till numera riksbekante basisten Jerker, spelade i Blues Quality tillsammans med Tommy och tog emot dödsbudet med sorg.
   - Det var mycket ledsamt... Vi spelade ju blues ihop som gubbar några fina år på 2000-talet igen (i bandet Blue City Band), efter att jag första gången ha träffats i Blues Quality sommaren 1968 när jag då och då ersatte Pär David Johnson. De flesta goda musiker jag känner är mycket blygsamma i sina omdömen om sig själva och det gällde i mycket hög grad den fine gitarristen/sångaren Tommy.
   Det var i Blues Quality, tillsammans med bland annat trummisen Sjunne Ferger, som Tommy Svenssons rykte som formidabel gitarrist steg till himmelska höjder. Men för Tommy började det tidigare på 60-talet när han först spelade med The Hi-Canes och sedan gitarrbandet The Cyclones innan han 1966 tillsammans med Ferger, som hade lämnat Örebros då största popband Alligators, bildade T.S. People efter initialerna i Tommy Svenssons namn. Gruppen kompade Emile Ford på en folkparksturné.
   Först var Tommy även sångare i gruppen innan Per-Åke Måssebäck gjorde entré. Repertoaren var nästan uteslutande engelska bluescovers. Efter ytterligare några medlemsförändringar bytte gruppen 1967 namn till Blues Quality och en mer känd karriär.
   1967 ställde gruppen upp i Sveriges Radios Popbandstävling och hamnade på tredje plats i finalen efter Lucas från Göteborg, som vann, och Plupps (!) från Luleå. Framgångarna gjorde att Blues Quality fick spela in en singel, ”Rock me”/”Gamblers blues” (Swe Disc).
   Måssebäck lämnade Blues Quality och Tommy Svensson våren 1968, för att gå till sjöss, men minns idag tiden:
   - Jag måste säga att det har varit en ynnest att få spela ihop med Tommy. Först och främst för att han var en strålande solist men även för den ödmjuka människa Tommy var. Han ville aldrig stå i första ledet och visa upp sig och pratade aldrig skit om sina ”kollegor” som en del andra kan göra i den här branschen.
   Per-Åke och Tommy spelade också tillsammans nu igen i bandet Mod Squad som bildades förra våren i samband med en privat fest i Örebro. En tillfällig återförening som utvecklats till ett permanent band som Per Åke och publiken har uppskattat.
   - Mod Squad, som gjorde ett tiotal spelningar, är egentligen en blandning av 60-talsgrupperna Red Ribbons och T.S. People som i övrigt består av Hasse Penell, Mats Strömberg och Hasse Alriksson. Sista spelningen med Tommy var förra lördagen på Clarion Hotel i Örebro, minns Per-Åke vemodigt.

TOMMY STANNADE KVAR I BLUES QUALITY, ny sångare blev Björn Johansen från Norge, och fick så småningom sällskap med gitarristen Lasse Wellander som hade anlänt till Örebro från Nora. En bestört Lasse mejlade mig:
   - Det var verkligen tråkigt att höra att Tommy har gått bort. Han var en av de första i Sverige som hade koll på blues-lir à la B B King eller Clapton och han var en stor hjälte för alla lite yngre gitarrister i trakterna. Han var för övrigt inte bara en bra bluesgitarrist utan en skicklig gitarrist rent allmänt.
    Jag efterträdde honom i Blues Quality men innan han slutade definitivt så spelade vi några gig tillsammans, bl.a. på American Folkblues Festival på Konserthuset i Göteborg i oktober 1968. Det finns ett par klipp därifrån på Power House-sidans ljudsida. (Där står det att bara en av oss medverkar på varje låt, men båda är med och den som anges spelar solot.)

   Sommaren 1968 blev Peps ny sångare i Blues Quality och Tommy försvann ur gruppen senare på hösten, uppenbart besvärad av all uppmärksamhet kring sin person, men hade då under några år satt oförglömliga spår i Örebros musikhistoria.
   Finn Sjöberg, en annan rikskänd gitarrist från Örebro, har på sin hemsida beskrivit Tommys roll som förebild under den här tiden:
   - Trots alla kända internationella namn som besökte Örebro var ändå vår största inspirationskälla ett lokalt band med en lokal gitarrist, som tidigt hade fattat hur man skulle hantera en gitarr. Tommy Svensson var ledare i bandet T.S. People - just det, Tommy Svensson People. Jag, Mats Ronander, Charlie Ahlstrand, Enke Engman och Nora-pojken Lasse Wellander fick massvis med inspiration när han briljerade med instrumentala slagnummer som ”Jeff´s Boogie”, ”The Stumble” och ”Hideaway”.
   Efter Blues Quality spelade Tommy med lokala bandet Kerstin & Greger Limited, som 1969 också gjorde en singel, ”I'll be your baby tonight”/”I shall be released” (Olga). Under 70-talet spelade han i Puss & Kram innan han drog sig undan all offentlighet för att dyka upp på 2000-talet. Först i Blue City Band och sedan i Mod Squad.
   Lars-Åke Madelid, initiativtagare till en modsfest där Mod Squad spelat och även författare till boken ”Roadrunner - rockvandringar i 60-talets London”, lärde känna Tommy på senare år och har enbart gott att säga om hans ödmjukhet:
   - Tommy har haft en enorm betydelse för den framväxande generationen gitarrister i Örebro, men också för oss som var publik. Jag vet att han var mycket glad över bildandet av Mod Squad, och han hade bara några veckor innan han dog investerat i en ny gitarr och förstärkare för rätt mycket pengar. Det syntes att bandet och spelningarna inför alla uppskattande människor lyfte honom rejält. Och han tog det mycket seriöst.
   Annars var han ju så ödmjuk, tillbakadragen och blyg. Han pratade aldrig om sig själv och om sina spelningar som bland annat förband till världsartister och alla de beröm han fick från alla håll. Såna saker fick man pumpa honom på för att han skulle berätta och då gjorde han det mycket fåordigt.

   16-årige Örebrogitarristen Bela Svärdmark såg upp till Tommy Svensson redan 1968:
   - Tommy och jag hade en väldigt speciell relation till varandra. Jag kände ju Sjunne redan från Alligators-tiden och det var Sjunne som pratade med Tommy om att ge mig några privatlektioner på gitarr under 1968.
   Några år senare var Tommy med och jammade en hel kväll med mitt dåvarande band Blå Pärlor. Han berömde då mitt spel och sade att "vi är lika bra numera". Jag blev förstås oerhört stolt över att höra detta från min forne "lärare". Tommy spelade då med Puss & Kram. När han slutade där tog jag över hans roll som gitarrist i det bandet några år.

   Tommy kommer alltid att finnas kvar i våra minnen som den fine gitarrist samt ädle person han var. Örebro kommer att bli fattigare utan Tommy Svensson!

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (521)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (171)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< December 2009 >>
Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Valbobo 10/06: 1970 spelade faktiskt Cilla Black in en cover på Olles Det gåtfulla folket. Ko...

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.