Blogginlägg från 2008-11-29

Jakten på den försvunna låten

Postad: 2008-11-29 09:44
Kategori: Blogg

Det här är en liten trevlig och söt historia från verkligheten 2008. Hemsida, internet och gränslösa sökmöjligheter gör att kontakten mellan människor öppnar upp och man kan diskutera, hjälpa varandra och tillsammans ta ett steg framåt.
   Nu lät jag riktigt pretentiös och politiskt korrekt men det är svårt att hålla tillbaka känslorna en sån här dag. Jag ska nämligen idag för första gången träffa två av mina bästa nya vänner, Tobbe Stuhre (som håller i den fina Stiff-sidan) och Lars Kärrbäck (som håller i den lika fina Mickey Jupp-sidan), som jag har fått fantastisk kontakt med via min egen hemsida.
   I Stockholm med konserten ikväll med bland annat Willie Nile som gemensamt intresse ska vi mötas och diskutera allt vi kommer på.

Men det var inte just dagens lilla pikanta höjdpunkt jag ville uppmärksamma utan berätta om en helt annan kontakt som jag fick för någon månad sedan. Per Kjellin, i desperat jakt på en försvunnen låt, skrev så här i ett mejl jag fick 1 november:
   Du verkar kunnig inom musik. Vet du vad detta är? Jag har lagt ut låten på Youtube utan resultat och har letat låten i minst 25 år. Den finns på ett av min systers många rullband som spelades in 1968-1973. Här är videon på Youtube:


   Hoppas du kan hjälpa mig.


Jag, som har sjukligt svårt att identifiera gamla låtar, svarade med följande:
   Sorry, jag känner inte igen det. Ändå låter soundet lite bekant. Det är lite hårdrock över sångaren, orgeln är ju framträdande. En tidig Deep Purple, kan jag chansa på. Jag ska fråga runt lite så kanske det går att lösa problemet.

Lasse Kärrbäck, min vän Mickey Jupp-fantasten, svarade 4 november:
   Det är inte en Deep Purple, men sen så stannar det i kunskapen just nu. Jag forskar dock vidare och återkommer…

Entusiastiske Lasse, med massor av kontakter, skrev 15 november:
   Jag håller på fortfarande och söker info, jag har inte lagt det åt sidan. Men så mycket kan jag säga att Tobbe och hans musikkompisar inte heller har knäckt det. Funderar på att skicka låten till Lennart Persson eller Micke Werkelin men det kanske du har gjort redan. Sen har jag en till kontakt i Malmö som kanske kan knäcka den. Har du provat med Mats Olsson eller Håkan Lagher?
Jag återkommer i ärendet…


Outtröttlige Lasse fortsatte 19 november:
   Jag har fått lite mer på benen… fast bara lite…
   Dave Bronze från Mickey Jupp Band och Dr. Feelgood vet inte alls vilken låt det är.
   Kevin Morris från Dr. Feelgood säger såhär: Don't know who it is, but obviously recognised the riff originally by the Blue Magoos ( We ain't got ) Nothin' Yet, from early 1967 and also DP's Black Night from around the same time, could it be Uriah Heep?.....Tommo is your man for info on that lot!
   Jobbar vidare, har fler kontakter. Jag har också varit inne på Uriah Heep men inte hittat något ännu.
   Ett tips, skicka låten till Will Birch, jag tror att du har haft kontakt med honom tidigare, har skymtat något på din blogg om det, eller…


Så långt skickade jag Per all info jag fått fram i ämnet. Nämnde också att Lennart Persson inte heller visste: ”Sorry, har ingen aning. Helt OK låt.” Då svarade Per 22 november:
   Miljoner miljoners tack! Tänk om man till slut kunde få reda på vem/vilka det är! Kul att några tyckte låten var bra. Menar du alltså att Lasse K känner/kontaktat kända artister i frågan? I så fall är det ju fantastiskt! Blue Magoos låt har jag och man kan tro att "Black Night" är ett plagiat faktiskt. Jag har allt officiellt med Heep och DP och där finns den inte. Däremot kan det vara så att någon annan som inte normalt sjunger i dessa grupper sjunger denna gång och kanske även gjort låten som därmed låter lite annorlunda än hur gruppen brukar låta.
   Jag är tacksam för att du engagerar dig och jag hoppas att vi kanske får reda på vem det är till slut. Låten kan väl inte vara helt okänd och musikerna spelar bra så det kan nog inte vara några amatörer.
   Kan det vara en tysk, holländsk eller japansk grupp? Dessa länder producerade faktiskt denna typ av musik. Från Tyskland kom ju "Lucifer's Friend" och tror att en grupp hette "Scorpio" som ev kom från Holland. "Lucifer's Friend" har jag de flesta skivor med och deras eminente sångare John Lawton är det inte. Men som sagt ovan kan det vara så att någon annan sjung innan han började i gruppen, vem vet...


Jag frågade min vän Anders Olsson i Stockholm som 20 november svarade:
   Frågade två 70-tals freak och ingen vet. Tipsa om att höra av sig till
http://chrisgoesrocks.blogspot.com/ som verkar ha koll på den stilen
   Så skrev Birger:
   Vet ej, men antingen har dom stulit friskt eller så har Deep Purple
gjort det. Den påminner väldigt mycket om Strange kind of woman från
februari 1971.


Jag frågade också Bela Svärdmark, extraordinär gitarrist i Örebro med gamla minnen om att han träffade Peter Green i slutet på 60-talet: Han skrev:
   Jag har lyssnat på den och kan tyvärr inte komma fram till vilket band det är. Liksom några andra har påpekat så tycker jag att gitarriffet är mycket likt DP's "Black Night". Jag hoppas att detta "mysterium" går att lösa.

Så dags var vi liksom tillbaka där vi började – med Deep Purple-funderingar. När det förlösande mejlet från Per Kjellin ramlade in i mitten av den här veckan:
   Mysteriet löst: En svensk på YouTube kom på det. Gruppen heter Kansas Hook med låten Nervous Shakin. Denna grupp går även under namnen The Casuals och American Jam Band. Sångaren heter Chris Evans och sjöng i World Of Oz. Jag fick en länk och kunde ladda ner låten med denna grupp + de andra nämnda. Till slut efter 25-30 år!!

Eftersom den här sidan väldigt sällan sysslar med självberöm vill jag i det här sammanhanget göra ett undantag genom att publicera Per Kjellins avslutningsmejl i frågan. Samtidigt vill jag i min tur tacka alla som hjälpt till i sökandet och även de som, liksom jag, inte hade en aning. Per skriver:
   Skriv gärna en historia på din sida och passa på att skryta om dig själv! Utan din hjälp med tips om länken hade det aldrig gått. Tack vare meddelandet på Chrisgoesrock ökade frekvensen från ca 200 till ca 1100 som tittar på min video på YouTube. Från överallt i världen nästan. Meddela även de andra du frågat och be dem söka efter Kansas Hook alt Nervous Shakin på Google om de tyckte låten var bra. Du kan ju ladda ner den om du tycker den är bra. Mejla gärna om/när du skrivit några rader om detta. jag har lagt din sida som favorit. På återhörande, Per.
   Här kan ni lyssna och/eller ladda ner låten som sysselsatt en mängd nyfikna människor under den senaste månaden.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (521)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (171)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< November 2008 >>
Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Valbobo 10/06: 1970 spelade faktiskt Cilla Black in en cover på Olles Det gåtfulla folket. Ko...

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.