Blogginlägg från 2006-10-13

Ännu finns det magi i de gamla skivspåren

Postad: 2006-10-13 13:31
Kategori: Krönikor

Den här krönikan publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda 13 oktober 2006.

När cd-formatet stormade in i mitt liv, för snart 20 år sedan, inleddes en ny era och en ny tidräkning. Musikhistorien, fylld av vinyl och dåtidens artister, hade tagit ett steg in i framtiden i form av metallskinande 5”-skivor. Just då trodde jag gammal och ny musik skulle separeras och aldrig mötas igen.
   Så blev det inte. Jag trodde också, vid den tidpunkten, att det nya skivformatet enbart skulle omfatta nyproducerad, nyinspelad och modernt digitaliserad musik. Jag kunde inte ha mer fel.
   I samma stund som cd-utgivningen blev frekvent började återutgivningshysterin växa men jag trodde den snart skulle mattas av. Fel slutsats igen.
   Spontant känns det som om utgivningstakten av gammal musik stadigt ökat med åren och blivit en minst lika viktig födkrok för skivbranschen.
   1987 var jag helt övertygad om att mina vinylskivor aldrig skulle ersättas av kliniskt blanka metallskivor. Visserligen köpte jag tidigt samtliga Beatles-album i en elegant trälåda, men det var (trodde jag) en engångsföreteelse, medan vinylskivorna skulle slutförvaras i skivhyllorna.
   Med hjälp av exklusiva och outgivna extraspår så var det plötsligt inte så lätt att motstå återutgivningarna och i år har jag skaffat och lyssnat på fler cd-utgåvor av ursprungliga vinylskivor än något annat år.
   Sprang på pubrockrariteten ”Legend”, av gruppen med samma namn, som lika ofta kallas ”Red boot” efter bilden av den stinkande röda skon på omslaget. En av Mickey Jupps första mästerverk.
   I somras drabbades jag av en våldsam Jupp-revival. Orsaken var faktiskt Robert Wells som till sitt Charlie Norman-tillägnade album letat upp en för mig okänd Jupp-låt, ”Dear reader”, som triggade igång Jupp-nerven.
   Det är inte alltid som gamla skivor faller i smaken 30-40 år efter originalsläpp men ”Juppanese”, Mickey Jupps 1978-skiva som gavs ut i blå vinyl på den legendariska Stiff-etiketten, är en sann pärla. Även i dag. Första halvan, producerad av Nick Lowe med Rockpile i kompet, måste vara en av tidernas bästa skivsidor om man nu lite nostalgiskt tänker vinyl.
   Andra gamla favoriter som har kommit i min väg i år är Dave Masons ”It’s like you never left” och Alvin Lee/Mylon Lefevres ”On the road to freedom” där ingen dock står distansen ut. Minnet har förvandlat de gamla skivorna till ouppnåeliga höjdpunkter när de i själva verket är högst ordinära 70-talsskivor.
   Något liknande med Pink Floyds ”Wish you were here”. Drogs med i haussen kring Syd Barretts död och eftersom jag alltid har rankat den skivan högre än ”Dark side of the moon” så ville jag höra ”Shine on you crazy diamond” i läckert cd-ljud utan vinylknaster. Men förutom det majestätiska mästerverket är skivan mer klassisk i sinnet än i verkligheten.
   Men i ett fall, nysläppta restaureringen av George Harrisons ”Living in the material world” (Apple/EMI), är det fortfarande samma magi i skivspåren fast de numera är digitalt osynliga. ”George överträffar John och Paul i det mesta”, för att citera mig själv från Nerikes Allehanda 14 juni 1973.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (58)
Blogg (465)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (76)
Konserter (234)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (52)
Maxi12" (35)
Minns (146)
Örebro (61)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Oktober 2006 >>
Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Jan Lennell 17/01: Tack Håkan för en fin artikel och bra placering på denna klassiker i din list...

Jan Lennell 15/01: Fantastisk låt! Fantastisk röst! RIP, Ronnie!...

Jan Lennell 31/12: Som vanligt intressant lista. Damien Jurado måste jag kolla. Gary, Lindsey och ...

Björn 29/12: Alltid härligt att se en "degerförsere" i spalten, speciellt "rindar" Gôtt sl...

Björn 23/12: En synnerligen God Jul önskar jag redaktören och tack för ett väl utfört ar...

Zoli Mikoczy 11/12: Hej, Hur får man tag i boken? Borde väl gå även utan FB-konto? Hälsningar...

Peter Lundmark 10/12: Det är ju sånt här som är roligt med listor, den här skivan har jag nog int...

Peter Lundmark 9/12: Känns nästan ofattbart att det är 41 år sedan, känns som igår, tiden går ...

Jan Lennell 4/12: Fantastiskt album! Hörde det första gången via PA:t före en av de bästa kon...

Jarmo Anttila 1/12: "Labelled with love" är en fantastisk låt som håller efter 40 år....

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.