Blogginlägg

Facer konsert

Postad: 1999-11-30 14:05
Kategori: Live-recensioner

Den här recensionen publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda 30/11 1999.

KONSERT
THE FACER
Prisma, Örebro 28/11 1999


The Facer på Prisma skulle bli beviset för att årets stjärnskott bland svenska band skulle överleva debuthysterin och lägga sig på en hög nivå för framtiden.
   Favorit i repris? Ännu en elegant femetta eller ett band i dalande? Frågorna var många inför Facers smått efterlängtade återkomst till Prisma-huset där de i våras gjorde alla, gammal som ung, så oerhört överväldigade och positivt upprymda.
   Nu var läget inte direkt detsamma. Efter höstens debutskiva, som höll en oanat hög och jämn standard, har ribban höjts ytterligare. Överraskningsmomentet och nyfikenheten, som jag i min enfald inbillar mig var halva succén i mars, var ersatt av nästan ouppnåeliga förväntningar så Poul Perris och grabbarna i Facer hade det minsann inte lätt sent i söndagskväll.
   Men med hjälp av höstens största publiksiffra på Prisma (250 pers) var givetvis mycket vunnet redan från scratch. För Facer är ett publikband med hög partypotential som kräver respons för att Perris ska kunna leva ut sina spektakulära krumsprång på ett ärligt sätt. Han rusar runt på scenen som vore han på jakt efter en klättervägg.
   Perris stora röst och yviga scenstil har jämförts med många klassiska rockfigurer och jag ska lägga ännu ett namn till den listan: David Johansen. En gång mäktig sångare i New York Dolls, punkens svar på Stones. Och Perris med sin stora käft, bandets totala attack och ett och annat lånat Richards-riff tycker jag Facer motsvarar den jämförelsen perfekt.
   Det var visserligen söndagkväll, så publiken var till viss del ursäktad, men visst smittade bandets stenhårda rock'n roll av sig på publikmassorna som till viss del fann sin plats på scen, som en extra hejaklack bredvid Perris.
   Vårens namnlösa mästerverk blev nu hörnstenar i en scenrepertoar som omfattade 12 av debutalbumets 13 låtar. Plus extralåten "Topless boy", en tidig singel-B-sida, där Perris påpassligt tog av sig sin av svett genomvåta tröja.
   Konserten mjukstartade med "If you're straight", ingen naturlig öppningslåt, men tempot ökade snabbt med "Good vibrations" och "Stay with this song". Ett långt, utdraget och stundtals segt mellanspel på "Satisfied" följdes dock av en härlig avslutning och kvällens första stagedive.
   Sedan var konserten en enda lång raksträcka fylld av högpotent rock. "Burning child", borde bli en ny fantastisk singel, "Go for the show", titellåten är faktiskt bättre live än på skiva, och avslutningen med både "Ramalama" och "King of expectation" var kanon för att uttrycka sig milt.

The Facers låtar:
If you´re straight (who cares?)
Good vibrations
Always been
Stay with this song
Satisfied
The stripper
Burning child
Go for the show
Love redemption
Something for my love
King of expectation
Ramalama (me on your side)

Extralåt
Topless boy

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (521)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (171)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< November 1999 >>
Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Kjell J 16/06: Kolla gärna in denna ytterst förträffliga Youtube-kanal:@YesterdaysPapers (ti...

Valbobo 10/06: 1970 spelade faktiskt Cilla Black in en cover på Olles Det gåtfulla folket. Ko...

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.