Blogginlägg

Tredje kvällen på Live at Heart 22

Postad: 2022-09-03 10:10
Kategori: Live at Heart

SÅ HÄR GICK MINA FUNDERINGAR under fredagen om planerna inför tredje kvällen på årets Live at Heart:
   Det är svårt att i förväg planera vad som ska prioriteras på Live at Heart-programmet. I valet mellan diacerten med Tomas Andersson Wij och vännen Olle Unenges sedvanligt starka vispop blev det - Vincent Jedselius.
   I konkurrens med Meadows etablerade singer/songwriter-pop i Nikolaikyrkan tog jag efter moget övervägande beslutet att uppleva ett ungt friskt popband från Malmö, Coral The Color.
   21:00-konserten blev en hård förhandling med mig själv om jag skulle ta en timmes vila på neutral pub, ge Molly Hogg en ny chans eller på vinst och förlust söka upp något helt annat.
   Även 22:00 stod det och vägde mellan några olika musikgenrer. Prins Grizzley lät musikaliskt spännande eller skulle jag för vilken gång i ordningen se och höra om DSH5 om fortfarande var kvar i det punkigt rockiga som i onsdags.
   Inför kvällens sista konsertpunkt hade jag ristat in gruppnamnet Bro Mesa i ”programmet”. Dels är de ett tryggt band som alltid levererar och dels är Clarion Hotel den naturliga vägen hem mot lugn och ro.
   Hur det blev kan ni läsa nedan där jag noterat mina upplevgelser efter bästa förmåga och minnen.VINCENT JEDSELIUS Clarion Hotel 2 september 2022
I Västanfors bandylags klubbtröja bjöd Vincent på ett sedvanligt engagerande framförande där mellansnack var en viktig del i hela ”showen” som var hans enda uppträdande under årets Live at Heart. Men naturligtvis var det ändå den musikaliska uppbackningen som färgade den ibland lite dystra tonen i Vincents låtskrivande och den suggestivt vackra musiken. Elgitarr, bas, Vincents akustiska gitarr och munspel (Peter Edgren).
   Jag pratade med Peter senare under kvällen då han klagade på ett miserabelt scenljud men det var inte som påverkade ute i lokalen som snabbt fylldes på med publik. Däremot var det inga strålkastare mot scenen under halva konserten som var lite besvärande. Nästan hela Vincents repertoar är egna låtar men han signalerade också att han har en ”cover” på programmet, den gamla folkvisan ”Kom fattigdom”.CORAL THE COLOR Makeriet 2 september 2022
När jag valde det unga skånska poprockbandet Coral The Color var det en grov chansning från min sida och det såg inte så lovande utan när jag äntrade Makeriet där det var tunna åskådarled. Dessutom förklarade gruppens sångare Tobias Schön att de kom till Örebro för en halvtimme sedan...
   Inte så bra förutsättningar men bandets glada och ofta melodiösa poprock hade sn skön (”schön”) positiv prägel utan att vara speciellt personlig eller annorlunda. När jag sökte jämförelser i svensk pop hamnade jag på ”en tidig upplaga av The Ark”. Schön hade problem med luggen men jobbade tillsammans med bandet upp godkänd energi.
   I Live at Heart-programmet beskrevs Coral The Color simpelt som ”Pop band based in Malmö, Sweden” men var färgstarkare än så.MOLLY HOGG Ingeborgs 2 september 2022
När irländskan Molly Hogg uppträdde i onsdags förväntade jag mig en viss dragning åt det folkmusikaliskt traditionella men fick en habil men lite anonym singer/songwriter utan direkt personlig prägel. Det blev något liknande när jag återigen lyssnade och tittade på henne på Ingeborgs som inför helgen hade flyttat ut scenen utomhus.
   Den här gången inledde hon framförandet med en godkänd cover på Fleetwood Macs ”Landslide” medan mellansnacken var identiska med förra framträdandet.DSH5 Coco Thai 2 september 2022
Jag ville försäkra mig om att DSH5:s nya rockiga framtoning fanns kvar i bandets repertoar och fick en musikaliskt nästan identisk konsert jämförd med onsdagsframträdandet, fast utan överraskande gästartister och inte fullt så mullrande rockigt som då. Men nya låten ”Fy fan” är ju en självklar hitlåt, utmanar till och med The Damneds klassiker "New rose", och doftar punk och 1977.
   Uppladdningen inför den här konserten var kanske inte den bästa för bandet. Sångaren David Södergren dök upp fem minuter innan gig och ”var det inte elva vi skulle spela”. 22:00 sparkade DSH5 igång konserten inför ett välfyllt Coco Thai.
   Varje gång jag har skrivit om DSH5 har jag musikaliskt framhållit mandolinen (Lennart Hessel), dragspelet (Erik Mattsson) eller Mattias Lagerqvists säkra gitarrspel. Stående på sidan av scenen fick jag Marcus Berggrens energi och drivna trumspel rakt i ansiktet som en förklaring på bandets oerhört explosiva tempo i vissa låtar.
   Nedan syns låtlistan som är snabbt nedklottrad som några kortfattade ord. Men det påverkade inte det musikaliska utfallet.BRO MESA Clarion Hotel 2 september 2022
Jag har nog inte varit tillräckligt uppmärksam när jag tidigare har upplevt Kristinehamnsgruppen Bro Mesa i Örebro. För så här bra har jag inte uppfattat deras countryfierade rock'n'roll-sväng eller rockiga country tidigare.
   Tillsammans med en kompis skrockade jag om att gruppen lät som om Rockpile hade kommit från USA. Och tillsammans med en basistvän (Janne Hedström) fascinerades vi av basistens loja och tillbakalutade stil. Men allra mest imponerad blev jag av sångaren Joakim Hildingsson som slängde sig naturligt och skickligt mellan både svenska och engelska texter.

Fredagskvällens DSH5-låtlista:


/ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (519)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (172)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< September 2022 >>
Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.