Blogginlägg

Ett värdigt avslut på Raj Montana Bands saga

Postad: 2022-06-05 11:37
Kategori: Blogg

DAN HYLANDER & RAJ MONTANA BAND har en historia som är lång och intressant. Jag har berättat historien vid åtskilliga tillfällen under min tid som recensent och krönikör i Nerikes Allehanda, texter som numera finns tillgängliga på Håkans Pop. Jag kan lova att det vid upprepade tillfällen kommer dyka upp Hylander/Raj Montana-konserter i den rangordnade listan på mina största konsertupplevelser i Örebro, Örebro Live, som just nu rullas upp på Håkans Pop.
   Nyligen meddelade Hylander att det planeras att ges ut ett nytt album med Dan och bandet, det sista! Att bandet i december 2020 drabbades av ett mycket sorgligt och gränslöst ledsamt dödsfall, trummisen Pelle Alsings alldeles för tidiga bortgång, gör att det planerade albumet ”Katharsis”, som är skivans titel, blir ett värdigt avslut på sagan om Raj Montana Band.
   Nu finns det som skivlyssnare möjlighet att bidra till utgivandet av Dan Hylander & Raj Montana Bands sista album då det precis har dragit igång en så kallad crowdfunding för att säkerställa utgivningen av albumet planerad för hösten. Här finns alla detaljer om skivan: https://www.musicarry.com/dan-hylander/
   Jag har som sagt berättat historien om Dan Hylander och Raj Montana Band många gånger och gjorde i samband med bandets sista återförening 2018, och en konsert i Örebro, en karriärsammanfattande text med många personliga minnen från åren 1983-84. Illustrerad med min fotograferande vän Anders Erkmans sista bilder av ett levande och förvånansvärt piggt Raj Montana Band. Precis som Anders bild från Ritz i Stockholm 1983 till höger.
   Dan Hylander har med egna ord förklarat förutsättningarna för det som kommer att bli Raj Montana Bands sista skiva: "Kalla det förköp, kalla det crowdfunding, kalla det vad du vill… Att spela in musik är inte gratis. Det är t.o.m. ganska dyrt. Vi är inget stort skivbolag. Tvärtom. Det har sina fördelar men… Vi står och faller med varje album. Därför är vi också helt beroende av er, vår kära publik. Ni avgör om vi kan fullfölja våra projekt. Principen är ju huvudsakligen 'många bäckar små…', men vi tar givetvis tacksamt emot en och annan fors också. Det viktigaste är att vi tagit bort alla mellanhänder. Ni köper direkt av oss. Därför går också alla pengar direkt till framställandet av det album ni köpt. Win win tycker vi…
   Ibland vänder vemod och sorg till åtminstone lite hopp och glädje. Efter Pelle Alsings alldeles för tidiga bortgång lade vi ner Raj Montana Band. Det var självklart. Han var vårt hjärta och puls. Ändå kändes det fel att sätta en punkt där det borde ha funnits ett utropstecken. Vi fanns! Vi finns! För musiken lever vidare. Minnena finns kvar. Allt från den galna storhetstiden 81-84 till vår hjärtliga återförening 2018.
   För ungefär ett år sedan började jag så att tvehågset gå igenom hårddisken med Raj Montanas inspelningar. Det blev en oväntad skattjakt. Jag hittade pärla efter pärla av icke färdigställt material. En del nästan klart och en del i princip bara trummor och gitarr. Efterhand började jag att se allt tydligare konturer. Det här var alldeles för bra för att kasta bort. Det var kanske det som saknades. Ett sista utropstecken! Nu vet jag att det blir ett album som med stolthet kan stå bland de tidigare. 'Katharsis' blir ett värdigt avslut på sagan om Raj Montana Band!"


FOTNOT: I samband med återföreningen 2019 gav Dan Hylander & Raj Montana Band ut ett förvånansvärt fräscht album, ”Indigo”, som hamnade på årsbästalistan det året. Liksom konserten som kvalificerade för en plats på 2019 års bästa konserter-lista.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (517)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Juni 2022 >>
Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.