Blogginlägg

INTERVJUER 74-94: Thomas Pettersson (1987)

Postad: 2020-03-11 07:58
Kategori: IntervjuerBilder: Anders ErkmanThomas Pettersson 1987, full fart i radiostudion.

THOMAS PETTERSSON ÄR SEDAN NÄSTAN 35 ÅR tillbaka en av mina bästa vänner. Och jag vet exakt vilken dag vi träffades första gången. Det första mötet var givetvis musikrelaterat, mycket logiskt då vi båda har varit djupt musikintresserade sedan många år tillbaka. 12 september 1985 skulle Mats Ronander spela på Prisma i Örebro. I samband med soundcheck sen eftermiddag var press, tv och radio inbjudna för intervjuer. Jag var där, Thomas var där. Min dåvarande nöjeschef på Nerikes Allehanda, Bosse Röhlander, tog hand om Ronander-intervjun, och jag fick en liten improviserad pratstund med Sanne som precis hade spelat in sitt första soloalbum som släpptes senare samma höst.
   Thomas, som gjorde P3-programmet Rockad, var också där för att göra en intervju med Sanne Salomonsen men jag tror det fick vänta till dagen efter på Ronander/Salomonsen-hotellet. När allt snack var över hängde Thomas och jag kvar på Prisma för att invänta kvällens konsert och där och då upptäckte vi hur många artister och grupper vi hade gemensamt i den musikaliska världen.
   Bilderna ovan är tagna 26 februari 1987 men intervjun bygger nog på flera osorterade möten med Thomas under en tid.
   Sedan dess har vi varit på massor av konserter tillsammans, tillbringat en mycket händelserik vecka i London, och många andra oförglömliga tillfällen.
   Thomas flyttade snart till Stockholm, blev fast anställd på tv-sporten, men vi har hållit nära kontakt i alla dessa år. ”Redaktör: Thomas Pettersson” står det ofta i tv-rutan efter sportsändningarna. Mats Ronander på Prisma 1985 var alltså första gemensamma konserten och Billy Bremner på Zum Franziskaner för drygt en månad sedan var den senaste.
   Idag kommenterar Thomas min nästan 33 år gamla intervju:
   - Tyvärr blev det inget Rockad i tv. Dåvarande Radiounderhållningen ville ha mig en sommar men jag blev "stoppad" av Riksradion/Örebro och Radiosporten då jag behövdes till annat. Yrkeslivet hade kunnat ta en annan väg.Den här intervjun publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda 24/3 1987.

Thomas förenar rockmusik och sport
EN HELT OTRENDIG ROCKAD


GEORGE THOROGOOD, DEN AMERIKANSKE BLUESGITARRISTEN, kan inte på något vis tänka sig att skriva en rocklåt om baseball, sin favoritsport. Men rock'n'roll och sport hör i många andra sammanhang ihop på ett naturligt sätt. I Thomas Petterssons fall är det mycket uppenbart.
   27-årige Thomas har sedan 1982 arbetat på Riksradion i Örebro. Nästan uteslutande med radiosport men gör sedan hösten 1985 ett rockprogram, Rockad, som sänds på lördagskvällar (P3, 21:00) och innehåller traditionell rockmusik med avstickare till både blues och country.
   - Jag spelar den musik jag gillar allra bäst själv, säger Thomas som gör radions mest annorlunda rockprogram. Otrendigt, tidlöst men mycket intressant.
   Thomas har givetvis svårt att begränsa antalet favoritartister men nämner efter moget övervägande Eldkvarn, John Fogerty, Bruce Springsteen, Graham Parker, Elvis Costello och Chuck Berry (”'Johnny B Goode' är världens bästa rocklåt”) som en fingervisning på musik som kan dyka upp i Rockad.
   Thomas är norrlänning, född i Härnösand, började på Radio Västernorrland, fortsatte på DN, Nya Norrland och Sundsvalls Tidning innan han hamnade i Örebro.
   Han har ”alltid” varit intresserad av pop och rock. ”I natt jag drömde” med Hep Stars var första skivan. Thomas hade en vit elplanka under punktiden och har även provat på dragspel(!) och mandolin. Tillverkade och gav ut ett fanzine, ”JAM”, mellan 1977 och 1979.
   - En ganska taskig produkt, layout var lika avlägset som att åka till månen, säger Thomas och skrattar som han ofta gör.
   ”JAM” gavs ut i sex nummer i A4-format och innehöll artiklar om bland annat Dr Feelgood, Eddie & the Hot Rods och Dave Edmunds. Artister som också ligger nära Thomas hjärta även idag.
   Första programmen av Rockad sändes 6 september 1985 och Thomas berättar om hur idén föddes.
   - Det fanns en ledig tid på onsdagar, kl elva i P3. Jag blev tillfrågad och tackade ja innan jag ens hade tänkt tanken färdig om innehåll och inriktning. Men bestämde mig snabbt att spela rockmusik jag gillar och som sällan, eller aldrig, spelas i radion.
   - Då hade jag hög lyssning, bra sändningstid och stor publik. Lördagskvällarna är en besvärligare tid men jag har fortfarande en specialintresserad publik, får många personliga brev och har en underbar kontakt med lyssnarna.
   Det är programplaneraren på Riksradion som bestämmer sändingstid och just nu funderas det över programmets existens efter sommaren.
   - Jag har lagt in om ett nytt programförslag, vill gärna fortsätta om inte tv sätter några käppar i hjulet, säger Thomas som sedan i mars arbetar på Tv-Sporten i Örebro.
   Tv är ett helt nytt media för Thomas men han drömmer redan om Rockad i tv.
   - Det finns mycket intressant rock i tv:s lager, utdrag från filmer med mera. Men det skulle inte blir någon sämre kopia av Nattsudd.
   Säger Thomnas som på lördag i Rockad presenterar Sverige-aktuelle Fats Domino och just nu mest av allt njuter av Springsteen- och Dave Edmunds-låtarna på ”Light of day”-soundtracket.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (521)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (171)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Mars 2020 >>
Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Kjell J 16/06: Kolla gärna in denna ytterst förträffliga Youtube-kanal:@YesterdaysPapers (ti...

Valbobo 10/06: 1970 spelade faktiskt Cilla Black in en cover på Olles Det gåtfulla folket. Ko...

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.