Blogginlägg

INTERVJUER 74-94: Dan & Py (1984)

Postad: 2019-12-11 07:58
Kategori: Intervjuer

I AUGUSTI 1984 BÖRJADE DET SISTA ÅRET som Dan Hylander, Py Bäckman och Raj Montana Band turnerade tillsammans lida mot sitt slut. Det var en turné planerad för hösten men det var inte spikat om det här klassiska turnésällskapet då skulle komma till Örebro. Jag och min fotograf Anders Erkman hade följt och nästan punktmarkerat den flitigt turnerande gruppen, och noterat den stadigt ökande populariteten, sedan januari 1983 och vi såg uppbrottet närma sig. Så vi tog nästan varje chans att möta artisterna och musikerna. Den här sommaren var jag för övrigt i Köpings Folkets Park redan 26 juli rent privat för att få uppleva bandets sommarkonsert.
   En konsert i Brunnsparken, Örebro var bokad till 29 augusti 1984 men Anders och jag ville i vanlig ordning möta upp bandet tidigare med en förhoppning om att äntligen få åka turnébuss. Lördag 25 augusti tog vi tåget från Örebro (12:40) till Borlänge där bandet skulle spela i Folkets Park på lördagskvällen. 15:10 anlände vi i Borlänge och gick till deras hotell, Scandic, där de bokat dagrum inför spelningen. I foajén hängde vi med crew, Göran Andersson, turnéledare, Stiffe Rubensson, ljusmix, och Johan Kempe, ljudmix, och sedan fick jag intervjun med Dan och Py inne på hotellets restaurang.
   Innan konserten närmade sig var det dags för middag och vi hängde med hela bandet på kineskrogen i det centrala Borlänge. Där sprang Py på sångaren Janne Landegren som hon kände sedan tidigare. Efter maten for vi till Folkets Park för ännu en konsert med sedvanlig publiksuccé som följd.
   Det här var sista veckan på bandets 46 platser långa sommarturné, 1800 mil som slitit hårt på människor och material. Efter halva turnén hade bussen packat ihop och en vecka innan Borlänge hade körtjejen Ulrika Uhlin kastat in handduken på grund av magproblem.
   Det var ett något annorlunda Raj Montana Band som genomförde sommarturnén 1984. Förutom Dan och Py var det som vanligt Hasse Olsson, Pelle Alsing, David Carlson, och Clarence Öfwerman i bandet. Men ordinarie basisten Ola Johansson hade i slutfasen av turnén tagit barnledigt och ersattes då av Mats Englund som en gång i tiden, under Malmö-epoken, var fast medlem i bandet. Av de två körtjejerna var det bara Sonja Bojadzijev kvar.
   Det var ännu så länge fortfarande osäkert om Örebro skulle finnas med på turnéplanen till hösten. Arrangörsfirman EMA-Telstar tyckte att konserterna i Örebro skulle ligga alldeles för tätt och ville avvakta resultatet av den kommande Brunnsparken-konserten innan de definitivt bestämde sig. (Omedelbart efter den konserten blev det trots allt klart att bandet skulle komma till Örebro i december).
   Efter Borlänge bar det av först söderut, sedan tillbaka till Örebro för att den kommande lördagen, 1 september, avsluta den sista folkparksturnén i Nässjö. Men först fick Anders och jag åka turnébuss från Borlänge till Örebro på natten efter konserten. Men det var sannerligen varken spännande eller uppseendeväckande röjigt. Organisten Hasse Olsson satt vid ratten och övriga turnémedlemmar sov innan vi tog adjö på söndagsmorgonen.
   Dan Hylander och Clarence Öfwerman skrev mycket riktigt musiken till tv-serien "Åshöjdens BK", Max Lundgrens historia om det fiktiva fotbollslaget, som hade premiär 13 april 1985. Inte bara instrumental musik, med typiskt Raj Montana Band-sound, utan även låtar med sång av Dan.Den här intervjun publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda 28/8 1984.

PY GLÄDS ÅT TURNÉ OCH NYTT ALBUM

VI ÄR PÅ VÄG TILL EN KINESRESTAURANG i Borlänge, några kvarter från bandets hotell, när Py Bäckman lutar sig mot mig och frågar viskande:
   - Var är vi? Är vi i Borlänge?
   Py Bäckman har en nästan sjuklig oförmåga att orientera sig och att under en turné hela tiden veta var hon är. Gör man sedan 46 konserter på två månader är förvirringen än mer naturlig.
   Hon ”slog igenom” förra året med succéalbumet ”Sista föreställningen” men själv vill hon hellre förklara framgångarna som resultatet av långt och träget arbete med flitigt turnerande som exempel.
   - Att Mats ”Malla” Ronander producerade betydde också mycket. Han är en charmig slarver och en jävligt duktig musikant som är helt befriad från töntstämpeln. Dessutom har alla i bandet respekt för honom i studioarbetet och det behövs när det blir alltför många viljor.
   Till nya albumet, som nu har arbetsnamnet ”Kvinna från Tellus”, är nio bakgrunder inspelade och Py ska tillsammans med bandet och Malla gå in i studion redan på måndag och avsluta skivan som beräknas komma ut i slutet på oktober.
   Dan Hylanders nya album ”...om änglar o sjakaler” kommer redan om två veckor och han ska nästa vecka ut på en PR-turné runt Norden för att lansera skivan.
   Sommarens turné med Dan, Py och Raj Montana Band går ihop ekonomiskt för första gången men ändå lägger bandet av efter nästa turné?
   - Lägger av och lägger av, det enda vi har beslutat oss för är att inte besluta något inför 1985, säger Dan diplomatiskt. Han har en del kontakter i USA som är intresserade av hans låtar.
   - Jag tror det är lättare att slå sig in som låtskrivare där än som artist så jag håller på och gör en del översättningar som vandrar några gånger över Atlanten innan de får sin slutgiltiga form.
   Innan nästa turné ska Dan tillsammans med pianisten och Raj Montana-medlemmen Clarence Öfwerman skriva och spela in ledmotivet ull Max Lundgrens tv-serie om Åshöjdens BK.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (521)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (171)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< December 2019 >>
Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Kjell J 16/06: Kolla gärna in denna ytterst förträffliga Youtube-kanal:@YesterdaysPapers (ti...

Valbobo 10/06: 1970 spelade faktiskt Cilla Black in en cover på Olles Det gåtfulla folket. Ko...

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.