Blogginlägg

INTERVJUER 74-94: Phil Lynott (1983)

Postad: 2018-11-21 07:57
Kategori: Intervjuer

PÅ EN VÄLDIGT SNABBT ORGANISERAD TURNÉ åkte Thin Lizzy-ledaren Phil Lynott ut på en tämligen lång Sverige-turné sommaren 1983. Jag såg han och hans band, The Philip Lynott Band som de bokstavligen kallade sig, i Karlskoga Folkets Park 3 augusti men inte, märkligt nog, Örebrokonserten i Brunnsparken två dagar senare. Den konserten finns för övrigt numera dokumenterad på en skiva, ”Live in Sweden 1983”, som släpptes 2002.
   Dave Edmunds hade precis ställt in sin Sverigesväng, och drog till USA där han fick bättre betalt, när budet gick till Lynott som mellan Lizzyturnéerna hade några veckor obokade och gjorde sin andra turné i Sverige som soloartist. I oktober 1982, i samband med Lynotts andra soloalbum, ”The Philip Lynott album”, hade han som Philip Lynott and Band gjort några spelningar i Sverige.
   Sommaren 1983 tog han bland annat med sig två Lizzy-kompisar, trummisen Brian Downey och gitarristen John Sykes, på turnén. Efter konserter i Alingsås, Stockholm och Norrköping kom han till Karlskoga där jag innan konserten ( recension här) i samband med soundcheck träffade Phil (jag föredrar att kalla honom för Phil…) för en kort pratstund.
   Innan han gick ut för att posera för min fotograf Anders Erkman och spontant fick tag i en fotboll utan att direkt visa upp någon tydlig bollkänsla. Men bildmässigt blev det naturligtvis succé. Själv stod jag förbluffad och lutade mig mot staketet (se nedan) medan Phil ganska avslappnat försökte bli vän med bollen.
   Jag kan inte påstå att jag märkte av Phil Lynotts ökade drogproblem när jag träffade honom. Men han var inte så pratsam och jag fick dra ur honom svar på mina få frågor.
   Hans uppgifter om att Thin Lizzys dagar var räknade stämde mycket riktigt. Några veckor efter Sverige-äventyret (där han också spelade på udda platser som Gävle, Kristianopel, Västervik, Hunnebostrand, Västerås, Södertälje och Avesta) gjorde bandet sina sista spelningar med Phil Lynott vid mikrofonen. Det var på tre Monsters of Rock 83-festivaler i Tyskland under de första dagarna av september.
   1984 bildade Phil en ny grupp, Grand Slam eller Phil Lynott’s Grand Slam som bandet ofta kallades, och turnerade regelbundet under det året. 1985 var det, förutom gästinhopp med Pogues, Motorhead och Gary Moore, få liveframträdanden för Phil Lynott. Nu svårt drog- och alkoholberoende kollapsade Lynott på juldagen 1985 efter blodförgiftning som följdes av lunginflammation och hjärtstopp som gjorde att Phil Lynott avled 4 januari 1986 vid 36 års ålder.Den här intervjun publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda 5/8 1983.

Phil Lynott:
1983 SISTA ÅRET FÖR THIN LIZZY


NÄR DAVE EDMUNDS SÅLDE SIG OCH SIN MUSIK, ställde in den planerade Sverigeturnén och drog till USA där de stora pengarna finns, gick budet till Phil Lynott att genomföra den drygt två veckor långa turnén. Han är stor i Sverige, främst som ledare för Thin Lizzy men också i den nya rollen som soloartist.
   Thin Lizzy är historiens mest personliga hårdrocksgrupp. Lynotts låtar och oerhörda röst är främsta anledningen. Men gruppen sjunger på sista versen, berättar Phil för Allehanda när vi träffar honom några timmar innan konserten i Karlskoga Folkets Park i onsdagskväll.
- 1983 blir avskedets år för Thin Lizzy. I våras påbörjades den avskedsturné (bland annat Sverige) som i höst avslutas med Reading-festivalen i England, besök i Tyskland, Spanien och ytterligare några länder fram till jul, berättar Phil.
   Lynotts egna planer sträcker sig inte heller längre och bandet han just nu turnerar tillsammans med är mer ett experiment än ett permanent kompband. Bland annat ingår ytterligare två Thin Lizzy-medlemmar, gitarristen John Sykes och trummisen/veteranen Brian Downey.
   Sverigeturnén, som avslutas på måndag i Stockholm, har tagit Lynott till många genuina folkparker där utländska artister vanligtvis inte brukar uppträda.
   - Med Thin Lizzy kunde vi bara spela i de stora idrottshallarna i Stockholm, Göteborg och Lund, ofta på vinterhalvåret. Därför vill jag nu uppleva den svenska sommaren och se den svenska naturen, avslutade Phil vår pratstund just när solen var på väg ner och den svala augugustikvällen blev till kall natt.
   Efter en geografisk oförklarlig "mellanlandning" i Södertälje igår torsdag kommer Phil Lynott & Co till Örebro och Brunnsparken ikväll.

Övriga bilder från Anders Erkmans kamera:
/ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (521)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (171)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< November 2018 >>
Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Kjell J 16/06: Kolla gärna in denna ytterst förträffliga Youtube-kanal:@YesterdaysPapers (ti...

Valbobo 10/06: 1970 spelade faktiskt Cilla Black in en cover på Olles Det gåtfulla folket. Ko...

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.