Blogginlägg

Tributes: Olle Ljungström

Postad: 2016-05-13 07:51
Kategori: Tribute-skivor

"Andra sjunger Olle Ljungström" (Telegram, 2008)

Ingen sjöng Olle Ljungström-låtar bättre än Olle Ljungström. Min hyllning till denne tveklöst store personlighet en vecka efter bortgången blir bland annat genom att lyssna på skivan där delar av svensk rocksocietet hyllar Olle. Skivan producerades långt innan Olle blev folkkär tv-kändis och innan "Jag och min far" blev en hel nations angelägenhet (må vara i Magnus Ugglas mun).
   Olle hade fram till 2008, när den här skivan gavs ut, givit ut sex album och urvalet till den här hyllningen är hämtade från de fem första. Men det var då sex år sedan Olle gav ut sitt eget album "Syntheziser" och jag kan så här i efterhand misstänka att suget efter Olle Ljungström-låtar kan ha varit märkbart just då. Bara ett år senare gav Olle ut sitt sjunde album, "Sju", och kanske var det uppmärksamheten här som skyndade på den processen.
   Med pianisten Robert Qvarfordt som sammanhållande producent har givit de lågmälda och sparsmakade arrangemangen en dominans. Det är också Qvarfordts favoritlåtar av Olle som står för urvalet och han har inte fallit för frestelsen att välja rent uppenbara hits som exempelvis "Tysk indian" och "Norrländska präriens gudinna".
   I original är det ofta Olles vingliga accent som personifierar låtmaterialet. Därför är det så befriande att på den här skivan låta Olles många geniala textrader komma ur andras munnar. Inledningen på den här skivan understryker den tesen. Som när Bo Sundström med sin norrländska närhet tolkar "Tivoli" eller när Sara Isaksson förvandlar "Som man bäddar" till något ännu större. För att inte tala om när Joakim Berg gör "Nåt för dom som väntar" till sin egen precis som han gjorde på "Plura 50". Det här skulle kunna vara en Kent-låt eller är det så att Jockes låtskrivande hela tiden varit influerat av Olle?
   Uno Svenningssons röst engagerar mer än på många år på "Kaffe Och En Cigarett" och jag tror att jag aldrig har hört Eric Gadd sjunga så imponerande som på "Som du" där han kombinerar falsett med soulprogrammerade lager av syntar.
   De extremt olika rösterna hos Ane Brun och Emil Jensen gör den vanligtvis anonyma "Vissa funktioner" till en fantastisk sång.
   Även Love Olzon lyckas utmärkt med den numera sönderspelade "Jag och min far" i sitt långsamma gospelstuk. "En Apa Som Liknar Dig" är egentligen skräddarsydd för Di Leva och i det här himmelska syntarrangemanget doftar det hit lång väg.
   Andreas Mattssons "Du Och Jag" och Tomas Andersson Wijs "Med Eller Utan" befinner sig däremot långt från några kommersiella funderingar i sina avklädda och djupt personliga versioner.

1 –Bo Sundström: Tivoli   
2 –Sara Isaksson: Som Man Bäddar   
3 –Joakim Berg: Nåt För Dom Som Väntar   
4 –Uno Svenningsson: Kaffe Och En Cigarett   
5 –Eric Gadd: Som Du   
6 –Love Olzon: Jag Och Min Far   
7 –Alf: Hur Långt Kan Det Gå   
8 –Di Leva: En Apa Som Liknar Dig   
9 –Lisa Miskovsky: Vatten, Sol Och Ängar   
10 –Andreas Mattsson: Du Och Jag   
11 –Tomas Andersson Wij: Med Eller Utan   
12 –Ane Brun / Emil Jensen: Vissa Funktioner

/ Håkan




10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (517)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Maj 2016 >>
Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.