Blogginlägg

"Timo sjunger Ted"

Postad: 2016-03-04 07:57
Kategori: Skiv-recensionerDen här recensionen publicerades ursprungligen i en kortare version i Nerikes Allehanda 3/3 2016.

TIMO RÄISÄNEN: Timo sjunger Ted (Omitted, 2016)

I min enfald trodde jag Timo Räisänen och Håkan Hellström, en gång skolkamrater under gymnasietiden vid Göteborgs Högre Samskola, hade samma kärleksfulla förhållande till Ted Gärdestads låtskatt. Men på det här albumet berättas det att ursprungsidén till Timos skiva kom från producenten och arrangören Martin Schaub, som har ett stort hjärta för minnet av Ted och hans låtar, och möttes inledningsvis av en helt likgiltig Timo som, påstår han själv, tyckte att Teds låtar "inte betyder ett jota".
   Tydligen är Timos minne kort ty 2002 spelade han tillsammans med Håkan faktiskt in en fantastisk version av Teds låt "Äntligen på väg", som han dessutom var med och producerade, till Håkans ep "Luften bor i mina steg". På den skivan hyllar Håkan svensk visskatt och jämställer Ted Gärdestad med Mats Paulson, Olle Adolphson och Fred Åkerström. Och med åren har det visat sig att Hellström var helt rätt ute.
   Nu har Timo, tillsammans med arrangören Schaub, tagit ett helhetsgrepp om Ted Gärdestads material och presenterar ett koncentrerat urval från en fantastisk repertoar. Rockaren Räisänen spelar inte ett instrument på skivan utan låter ett litet tajt komp samarbeta med en stor orkester, Göteborg Wind Orchestra, och det blir ibland himmelskt fint men också lite för respektfullt på sina ställen.
   Timo och arrangören har bara ibland haft ambitionen att ta ut svängarna och göra egna intressanta tolkningar av det här popklassiska om än i vissa delar sönderspelade materialet. Låtar som i original håller än idag men som covermaterial kanske behöver en och annan ny uppgradering för att locka nya generationer och hålla intresset vid liv hos Gärdestad-publiken.
   Ibland blir det så övertydligt respektfullt att öppningsfraserna på vissa låtar i röstläge är helt identiska med Teds original fast Timo äger en typisk västkustaccent. En röst med ett begränsat register som trots allt ger de nya versionerna en viss personlighet.
   Låturvalet är väl inte så överraskande och inte heller så spännande, förutom avsaknaden av "Sol, vind och vatten" och "Oh, vilken härlig dag" är det greatest hits-baserat. Låtar som genom åren tolkats av en rad svenska artister på flera tributskivor, "För kärlekens skull" och "Fånga en ängel", som i sin bredd och variation faktiskt slår Timos hyllning på fingrarna.
   Jag letar förtvivlat efter överraskningsmoment och lyckas bara vid ett fåtal tillfällen höja på ögonbrynen och engagerat applådera förnyelseambitionerna. Som den lågmälda, smygande tolkningen av "Jag vill ha en egen måne", att vi slipper Toto-arrangemanget på "Satellit", Nina Persson-duetten på "Come give me love" och den storslagna avslutningen med "För kärlekens skull" som också är final på hela skivan. Med sin lite kantiga röst tar Timo där upp kampen med orkesterarrangemanget och lyckas tillsammans med en gospelinfluerad hyllningskör till slut ge dignitet åt hela projektet. Där går Timo för en gångs skull lite utanför den förutsägbara ramen.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (522)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (171)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Mars 2016 >>
Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Peter 2/07: Nja, Honeycombs hade ju en hit till: That´s the way som jag tror hamnade på Ti...

Mikael Johansson 27/06: Var där i konserthuset 1977, 16 år gammal. Visste inte riktigt vad som väntad...

Kjell J 16/06: Kolla gärna in denna ytterst förträffliga Youtube-kanal:@YesterdaysPapers (ti...

Valbobo 10/06: 1970 spelade faktiskt Cilla Black in en cover på Olles Det gåtfulla folket. Ko...

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.