Blogginlägg

"Salt & lavendel"

Postad: 2015-12-16 16:56
Kategori: IngenKARLSTADS KAMMARKÖR
sjunger Göran Samuelssons visor
Salt & lavendel
(Fergus)


I mitt stilla sinne är körsång så intimt förknippad med jul och traditionella sånger. Så när jag får det här albumet i mina öron ser jag nästan snöfall framför mig, förnimmer doften av julgran och kan i horisonten ana jultomten fast den saknar uttalat jultema. Men det räcker att vakna till något för att upptäcka att titeln på den här körskivan är den somriga doften "Salt & Lavendel" och första låten heter "Vårens första blomma".
   Körsång på Håkans Pop? Vad är det för oväntat stickspår som dyker upp mitt i december? Kopplingen är givetvis upphovsmannen till dessa sånger, Packmopedsgeneralen och Värmlandspoeten Göran Samuelsson. Det räcker egentligen att få njuta av Görans akvarellmålning på omslaget så blir det sommar i hjärtat och en längtan till Västra Ämtervik i Värmland. Utan att läsa någon statistik har hans sånger genom tiderna haft en viss slagsida åt sommar och sol utan att enbart vara bekymmersfria solskenssånger.
   Nåväl, här sjunger Karlstads Kammarkör huvudrollen i Samuelssons elva visor arrangerade av Anders Göranzon och dirigerade av Leif Nahnfeldt. Jag har verkligen en begränsad erfarenhet av att värdera körsång, som jag ibland kan tycka vara alltför högtidligt polerad, men jag har också tämligen rutinerade öron för att kunna bestämma vad jag tycker är bra och intressant.
   Innehållet på skivan är uteslutande Samuelsson-låtar som samtliga finns publicerade i original under olika år tillbaka. Och arrangemangen här pendlar mellan enbart körsång och mer konventionella låtar med Göran på sång, kompband och en uppbackande kör. Men som helhet har sångerna fått en ny och ibland väldigt förändrad skrud. Som exempelvis "Längtans ö", ett av Samuelssons senaste alster, där körarrangemanget i mina öron låter som en mix av "Little drummer boy" (där hittar jag till slut jultemat...) och någon gammal Hoola Bandoola Band-låt.
   De musikaliska arrangemangen bjuder inte på några större nymodigheter, saxofonisten Jonny Lindström gör ett par fina solon, och det är väldigt naturligt Kammarkören som står i genomgående fokus på skivan. Och på ungefär hälften av låtarna är det Görans vänliga stämma som förmedlar sin personliga poesi på sitt snillrikt utmejslade sätt.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (60)
Blogg (456)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (76)
Konserter (234)
Krönikor (171)
Larm (20)
Listor (50)
Maxi12" (35)
Minns (144)
Örebro (52)
Pubrock (13)
Stiff (49)
www (1)

<< December 2015 >>
Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Bengt Gustafsson 22/11: Hej Jag var där kväll två. Och jag råkade vara i musikaffären när Elvis m...

Peter Lundmark 19/11: Ett litet mästerverk som kommit lite i skymundan....

Håkan Gustavsson 18/11: Hej! Jag tycker att det är kul att du rangordnar efter din smak och inte efter...

Torsten Braf 16/11: Hej Håkan. Under parollen Bättre sent än aldrig har jag just läst din runa ...

Göran Johansson 8/11: Första gången jag skriver här. Blev så glad att se namnet Lowry Hamner & The...

Silja 6/11: Hej Håkan, Var inte du på Harrys då coverbandet som lirade Dylanlåtar var...

Thomas J I'm kingfisher 1/11: Får tacka för tankesällskapet! // Thomas...

Björn 29/10: Tack Håkan för den rapporten, ökade på anglofil-abstinensens några grader.....

Mikael Bodin 15/10: Tack för en väldigt fin beskrivning av albumet som jag personligen håller vä...

Björn 11/10: Vill lyfta fram denna, Drive All Night, klipp från - Göteborg, 2008. Som lite ...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.