Blogginlägg

Tributes: Olle Adolphson

Postad: 2016-03-30 07:56
Kategori: Tribute-skivor

"Dubbel trubbel" (Capitol, 2005)

När det begav sig, vilket är många decennier sedan, hade jag inget förhållande till visdiktaren, låtskrivaren och sångaren Olle Adolphson som hyllas av svensk artistelit på detta dubbelalbum. Och visst avundas jag Håkan Hellström lite när jag i releasebladet till den här skivan läser hans kärleksfulla beskrivning och minnet av Olles låtar. "Det bedårande och ljuvliga, att välja de vackraste, men inte alltid de enklaste vägarna i melodibygget. Texterna – renheten, det poetiska språket, att precis som i melodin gå de vackraste vägarna. Sättet att måla en tavla i ord ('Post Festum'), men att inte alltid ta det hela och sig själv på alltför stort allvar, vilket lustigt nog gör det enklare att just ta alltihop på allvar ('Trubbel')."
   Många medverkande artister berättar i andra intressanta texter om sina minnen av och sitt förhållande till Olle Adolphsons låtar. Jag önskar i ögonblicket när jag lyssnar på den här skivan att jag själv hade samma nära förhållande till hans låtmaterial och jag blir överraskad när jag saknar så monumentala Olle Adolphson-låtar som "Okända djur" och "Balladen om det stora slagsmålet på Tegelbacken". Men här finns många möjligheter att upptäcka nya favoriter, nya djupsinniga och smarta textformuleringar och framförallt nya spännande arrangemang.
   Ännu en gång finns det all anledning att imponeras av ett Kjell Andersson-projekt som är så förbluffande välgjort med ett lysande urval av artister och material och som sedan är så homogent genomfört. Från omslag via texter och information i cd-häftet till majoriteten av aktuella inspelningarna.
   Allt Kjell A genom åren har tagit i har förvandlats till underbara praktverk och musikalisk historia. Från de båda Cornelis Vreeswijk-hyllningarna "Den flygande holländaren" via "Plura 50" till Totta - och Mauro Scocco -hyllningarna. Och mellan alla dessa värdefulla samlingar gav han alltså fokus på Olle Adolphsons låtskatt. Där jag naturligtvis upptäcker att jag är medveten om fler låtar än jag spontant minns.
   Håkan Hellströms Olle Adolphson-passion är omvittnad sedan tidigare och hans bidrag på skivan är inte producerade för just den här samlingen. Titellåten "Trubbel", bonuslåt här, fanns med på Håkans ep "Luften bor i mina steg" (2002) och "Sigge Skoog" är en liveinspelning från 2003 men är inte sämre för det. Vilket inte hindrar Freddie Wadling från att också göra en nio minuter lång extraordinär version av "Trubbel" elegant producerad av Johan Lindström.
   "Dubbel trubbel" har ingen samlande musikalisk prägel, ingen huvudansvarig producent, utan ansvaret har spridits ut över flera händer. Som nämnda Lindström tillsammans med bland annat Lars Halapi, Jari Haapalainen och några andra. Det har resulterat i en spännande bredd fylld med flera överraskningar. Som exempelvis samarbetet "Sista dan tillsammans" mellan Mattias Alkberg och Frida Hyvönen som på sina drygt tre minuter lyckas förena oväsen med ren skönhet. Så långtfrån singer/songwriter-visa det går att komma.
   Dubbelalbumet hyllar inte bara Olle Adolphson, som avled ett år innan det här projektet, utan också Totta, eller Torsten Näslund som han benämns, som dog på sommaren innan den här skivan släpptes i december 2005. Även Tottas bidrag, två versioner av samma låt ("Blåst"), är hämtade från det några år gamla arkivet. Där tolkningen som duett med Kajsa Grytt definitivt tillhör topparna på skivan. Stråkar och slide i en underbar omfamning.
   Pluras båda bidrag tillhör också det mest minnesvärda på skivan. Dels Eldkvarns samarbete med Rebecka Törnqvist i "Resan hem", en av mina få seriösa Olle Adolphson-favoriter, och bröderna Plura & Carla Jonssons avskalade version av "Min allra bästa tid" med vacker vissling och allt.
   Jakob Hellmans soloframförda bidrag "Lenas visa" och "Mina båtar" tillhör väl egentligen parenteserna på skivan men det är naturligtvis glädjande att konstatera hans återkomst till rampljuset efter hans problematiska avslutning på 90-talets Kalas-turné.
   Bland ytterligare några fina ögonblick på skivan märks Peter LeMarcs "Nu har jag fått den jag vill ha", Rebecka Törnqvists "Vad tänker han på?", Kajsa & Malenas "Om natten är alla änkor grå" och Tomas Andersson Wijs vackert seriösa avslutning med "Det ligger ett land långt borta".
   All dokumentation i ämnet på albumet är mycket informativt och intressant. Som texten om Olle Adolphson som är hämtad från en avhandling av Frans Mossberg som också har sammanställt en rad citat av Adolphson om sitt låtskrivande. Dessutom förekommer det några autentiska studiokommentarer från huvudpersonen själv som inledning på några låtar.

CD 1
1. Intro: Trubbel
2. Peter LeMarc: Nu har jag fått den jag vill ha
3. Eva Dahlgren: Mitt eget land
4. Mauro Scocco: Världen som var min
5. Freddie Wadling: Trubbel
6. Introduktion: Sigge Skoog
7. Håkan Hellström: Sigge Skoog
8. Eldkvarn & Rebecka Törnqvist: Resan hem
9. Totta Näslund: Blåst
10. Charlotte Berg: Råd till dej - och mej
11. Per Persson: Konstnasaren
12. Jakob Hellman: Lenas visa
13. Nicolai Dunger: Det gåtfulla folket
14. Rebecka Törnqvist: Vad tänker han på?
15. Mattias Alkberg & Frida Hyvönen: Sista dan tillsammans

CD 2
1. Totta Näslund & Kajsa Grytt: Blåst
2. Toni Holgersson & Irma Schultz Keller: Vem
3. Sofia Karlsson: Nu är det gott att leva
4. Plura & Carla Jonsson: Min allra bästa tid
5. Sara Isaksson: Jon Andreas visa
6. Jakob Hellman: Mina båtar
7. Kajsa & Malena: Om natten är alla änkor grå
8. Freddie Wadling: Grön kväll i Margaretelund
9. Emily McEwan: År
10. Edith Söderström: Post festum
11. Rikard Wolff: Sign. 'Karlsson - Evig vår'
12. Sofia Karlsson: Helga Andersson
13. Tomas Andersson Wij: Det ligger ett land långt borta
14. Outro: Trubbel
15. Håkan Hellström: Trubbel (Bonuslåt)

/ Håkan




10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (517)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Mars 2016 >>
Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.