Blogginlägg

STIFF#15: Any Trouble

Postad: 2008-12-15 07:50
Kategori: Stiff


ANY TROUBLE: Second choice/Name of the game/Bible belt
(Stiff BUY 79)
Release: 27 juni 1980


Any Trouble var en grupp, med rötterna i den lilla engelska staden Crewe, som ursprungligen bildades i mitten på 70-talet. Gruppnamnet påstås vara ett felcitat från Mel Brooks film ”Blazing Saddles”. Då var det varken pop eller punk som var deras musik utan snarare folkmusik på tre.
   Men det var när gruppen utökade till fyra, låtskrivaren och sångaren Clive Gregson plus Chris Parks, gitarr, Phil Barnes, bas, och Mel Harley, trummor, och deras stil blev något hetsigare som det började hända saker. De spelade flitigt på pubarna och radioprofilen John Peel blev intresserad av gruppens egenfinansierade singel ”Yesterday’s love”/”Nice girls” (Pennine).
   Jag har singeln med en fotostatkopierad promotionlapp där det lite anspråkslöst berättas att båda låtarna är inspelade i Pennine Sound Studio i Oldham på en åttaspårsbandspelare där någon Paul har varit tekniker med tillägget:
   ”To Phil’s dad who financed it. To Paul and mates in Stoke who says they like it. To anyone else that we know…”
   Plötslig stod skivbolagen på kö av vilka Stiff drog det längsta strået. Som släppte samma singel på Stiff, med grön etikett, i februari 1980. Och genast kom jämförelserna. Med Elvis Costello. Både musikaliskt och sedan visuellt med tanke på låtskrivaren Clive Gregsons hornbågade glasögon.
   Stiff valde sedan den rutinerade producenten John Wood, som tidigare jobbat med Nick Drake, John Martyn, Squeeze och Richard Thompson, till gruppens nya inspelningar och i juni 1980 gjorde gruppen riktig skivdebut på Stiff med singeln som spelar huvudroll i dag.
   Men gruppen var redan etablerad som liveattraktion och hade 31 maj spelat in hela framträdandet på The Venue i London. Inspelningar som skulle ges ut som ”Official bootleg” bara några veckor efter albumdebuten ”Where are all the nice girls?” som släpptes 11 juli 1980.
   Det är just från de liveinspelningarna, där de för övrigt uppträdde som förband till The Searchers, som de båda låtarna på b-sidan hämtats. Först en cover på ABBA:s 1977-låt ”The name of the game” där Gregson gjort smärre förändringar i texten. Vilket enligt honom själv förklarar varför han aldrig fick något svar på en förfrågan till Björn & Benny om att producera bandets andra album.

Andra låten på b-sidan, ”Bible belt”, en rockig, poppig och snabb låt, som aldrig givits ut med Any Trouble i något annat sammanhang. Det kan tyckas vara ett klokt beslut. Båda livelåtarna, som producerades av Barry Farmer, även mer känd som Bazza, fanns däremot inte med på nämnda ”Live at the Venue”-skiva. Men det gjorde ”Second choice”, en låt som fick inleda albumdebuten. Ett album som när det släpptes i USA, på Stiff America med en delvis annan låtlista, innehöll den här liveversionen av ”The name of the game”.
   A-sidan ”Second choice”, eller ”2nd choice” som det står på omslaget, är en reggaeinfluerad och långsammare låt än deras mest kända material. Och inte helt olik Costellos ”Watching the detectives”…
   Konsertrutin, uppmärksammade skivrecensioner och allmän mediauppståndelse gjorde att gruppen blev aktuell för ännu en Stiff-turné på hösten 1980, Son of Stiff. Där Any Trouble gjorde störst succé bland artisterna Joe ”King” Carrasco, Tenpole Tudor, Dirty Looks och The Equators.
   Ändå kom inte de riktiga framgångarna och Stiff ville vid ett tillfälle att Gregson skulle sparka gruppen och bli soloartist och kalla sig för Buddy Gregson. Det blev inte så. Han bytte trummis i bandet som gjorde ett nytt album året efter, ”Wheels in motion”.
   Sedan bytte bandet skivbolag, till EMI, gjorde två album innan bandet splittrades hösten 1984 och då blev Gregson till slut soloartist. Han hade under hela sin karriär influerats av Richard Thompson, och ingick ett tag i Thompsons kompband mitt under Any Trouble-perioden, och något år efter solokarriärstarten blev Gregson duettartist tillsammans med Christine Collister, en duo som ofrånkomligt jämfördes med den klassiska kombinationen Richard & Linda Thompson.
   Duon sprack 1992 och Gregson var tillbaka i solobranschen, ett kort inhopp i Plainsong och fler soloskivor innan Any Trouble överraskande återförenades i sin originalform och gav 2007 ut sitt nya album ”Life in reverse”, en mycket stark comeback. Utgiven på Stiff i ett omslag som min gode vän Tobbe har designat.

På cd: Både ”Second choice” och ”The name of the game” år utgivna på samlingen ”Girls are alwayus right: The Stiff years” (Cherry Red, 2002).
YouTube: Any Trouble gästade Måndagsbörsen 2 februari 1981:


/ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (521)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (171)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< December 2008 >>
Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Kjell J 16/06: Kolla gärna in denna ytterst förträffliga Youtube-kanal:@YesterdaysPapers (ti...

Valbobo 10/06: 1970 spelade faktiskt Cilla Black in en cover på Olles Det gåtfulla folket. Ko...

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.