Blogginlägg från 2023-05-28

Hyllning till Bob Dylan i Nora

Postad: 2023-05-28 21:56
Kategori: Live-recensionerFoto: Carina Österling

RICHARD LINDGREN & OLLE UNENGE
ANDERS WALLÉN
AGNETA WISTRAND ROSENDAL
Björk Kafé och Skafferi, Nora 25 maj 2023
Konsertlängd: 19:00-19:50 och 20:09-21:03 (104 min)
Min plats: Sittande på en stol ca 10 meter från scenen.


EFTER SUCCÉN PÅ STÅ I ÖREBRO, där de hyllade Bob Dylan på hans 82-årsdag, tog det strävsamma paret Lindgren & Unenge temat till Nora. Tillsammans med två lokala gästlyriker/Dylandyrkare, Anders Wallén och Agneta Wistrand Rosendal som läste personliga Dylan-relaterade texter, blev det en kväll i Bob Dylans anda som bjöd på en koncentrerad och stundtals jublande atmosfär.
   Anders inledde kvällen med en lite kritisk text om låten ”License to kill”, från Dylanalbumet ”Infidels”. där han hade upptäckt en felande ton. En överraskande skojig vinkling på Dylans musik.
   Inför en uteslutande sittande och koncentrerat lyssnande publik blev också Lindgren & Unenges framförande lite mer dämpat och lite mindre lössläppt. Men det rådde inga tveksamheter till att publiken älskade det de såg och hörde. Bakom mig gissades det att publikens snittålder den här kvällen var 72 år...
   Både ”Early morning rain”, och ”Tomorrow is a long time” hade flyttats till konsertens första avdelning som avslutades med Agnetas högläsning. Hon hade snyggt och effektivt vävt ihop Dylan-låttitlar med sin egen historia, en text som hon ursprungligen hade skrivit till Bob Dylans 70-årshyllning.
   På originalsetlistan (se nedan) skulle ”One more cup of coffee” framföras i första avdelningen men blev nu inledningen på andra där man kunde ana en lite mer energisk ton fast tempot ofta var lågt.
   I andra avdelningen fick vi premiärspelningen av ”It takes a lot to laugh”. Andra höjdpunkter var naturligtvis ”Just like Tom Thumb's blues”, Olles soloframframförande av ”Song to Woody”, ”You're gonna make me lonesom”, allvarliga ”Farväl vackra Sara” och den underbara finalen med ”You ain't going nowhere” för att sedan avsluta kvällen med extranumret ”Forever young”, nu utan allsång./ Håkan

Underhållande glädje och stort engagemang

Postad: 2023-05-28 17:47
Kategori: Live-recensionerAlla bilder: Jan-Ola Sjöberg

RICHARD LINDGREN & OLLE UNENGE
STÅ, Örebro 24 maj 2023
Konsertlängd: 20:06-20:51 och 21:12-22:08 (106 min)
Min plats: Stående ca 5 meter från scenen.


NU ÄNTLIGEN HAR DET BLIVIT DAGS att sammanfatta Richard Lindgrens senaste visit i Örebro och de norra länsdelarna. När det gäller Lindgren och Unenge har gränsen mellan artist och vän med kraft suddats ut. Under onsdag, torsdag och fredag blev det förutom konserter många pubbesök, boulespel (Richard är sedan flera år en hängiven boulespelare...) och annat som knyckte tid från viktiga analyser av konserter.

FÖR NÄSTAN EXAKT 4 ÅR SEDAN stod jag också fem meter från den tajta duon Lindgren och Unenge på STÅ och njöt av en rad Dylan-låtar. Igår fick jag samma känsla av underhållande glädje när paret upprepade sin ”show” som hyllade Bob Dylan på hans 82 årsdag. Numera också med pianot till värdefullt ackompanjemang.
   Det här gamla och numera också strävsamma paret bor visserligen 50 mil (Malmö/Örebro) från varandra men deras samarbete fungerar smärtfritt och naturligt, som om de alltid har spelat tillsammans fast de aldrig repeterar.
   Det var återigen en ynnest att få uppleva Richard som med en stark och personlig röst tar rejält tag i Dylan-repertoaren som sedan Olle följsamt broderade med utsökt gitarrspel på sitt akustiska instrument. Det här var en personlig konsert som på två set närmade sig två timmars längd och musikaliskt befann sig långt från covertraditionens opersonligt bleka genre.
   Med ett hurtligt ”Happy Birthday, Bob” drog onsdagskvällens konsert igång på ett fullpackat och trångt STÅ. Samspelet mellan de här (far)bröderna var sedvanligt perfekt och spontant i en repertoar som sitter i ryggraden (och hjärtat) hos de båda Dylan-älskande artisterna.
   Konserten (se ursprunglig setlist nedan) startade med stort engagemang med ”She belongs to me” och ”Positively 4th street” och fortsatte lite förutsägbart med ”Don't think twice it's allright” och ”I'll be your baby tonight”. Planerade ”Early morning rain” sparades till extralåtarna, som en hyllning till dess låtskrivare Gordon Lightfoot (som avled för några veckor sedan) som var en mentor för Bob Dylan, och första avdelningens slutlåt blev den instrumentala ”Nashville skyline rag” med blixtrande gitarrspel av herr Unenge.
   Engagemanget från ”scen” var på topp från start i den här konserten men energin i låtval och arrangemang blev än mer kraftfullt i konsertens andra avdelning. Som inleddes med ”Just like Tom Thumb's blues” och ”One more coffee for the road” och fortsatte med ”Love minus zero/No limit” för att mot slutet nå konsertens höjdpunkter.
   För ett ögonblick fick konserten en lite allvarligare ton när Olle Unenge framförde ”Farväl vackra Sara” som är hans svenska version av ”Farewell Angelina” som han sjöng för sin unga dotter som avled i cancer.
   En fantastisk ”You ain't going nowhere” stoppade duon in i konserten utan att den fanns med på ursprunglig setlist. Tillsammans med ”Tomorrow is a long time”, sedvanligt på både engelska och svenska, och ”You're gonna make me lonesome” avslutades konserten med en allsångskryddad ”Forever young” strax efter tio på kvällen. Och som sagt blev Gordon Lightfoot-hyllningen ”Early morning rain” kvällens final./ Håkan

Just nu händer det i norra Italien

Postad: 2023-05-28 16:59
Kategori: BloggSENT I FREDAGSKVÄLL DROG Malmöpågen Richard Lindgren från Örebro och via Malmö och Kastrup till Italien för att medverka i en Townes Van Zandt-festival som denna söndagskväll genomförs i Figino Serenza i provinsen Como i regionen Lombardiet i norra Italien.
   Bland en mängd italienska artister har Richard fått en programpunkt tillsammans med USA-artister som Will Sexron, Amy Lavere och den Bob Dylan-relaterade Scarlet Rivera. Att dela scen med just Rivera fascinerade Richard allra mest - fast han var rädd att hon hade orm och svärd med sig...
   Vilket påminner mig om att jag inom överskådlig framtid ska sammanfatta Richards senaste besök i Örebro och de norra länsdelarna. Kommer inom kort...

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (519)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (172)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Maj 2023 >>
Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.