Blogginlägg

ÖREBRO LIVE #28: Eldkvarn 1987

Postad: 2023-02-03 07:55
Kategori: ÖREBRO LIVE 100

EFTER ETT KATASTROFALT 1984, NÄR ELDKVARN för ett ögonblick splittrades, tog det några år innan bandet, i en delvis annan skepnad, gjorde comeback och på några år jobbade sig upp till sin första kommersiellt framgångsrika period. Efter de problematiska "Ny klubb"-inspelningarna i London hösten 1984 och en lång paus fick Eldkvarn en sensationell nystart med ett delvis nytt band med de ständigt odödliga medlemmarna Plura, Carla Jonsson och Tony Thorén i spetsen.
   Det ”nya” Eldkvarn hösten 1985 fick två nya ansikten. Trummisen Peter Smoliansky, från Rost, ersatte Raga de Gosch (Werner Modiggård) och ny pianist blev Fredric Holmquist. Den här Eldkvarn-upplagan visade upp sig från sin bästa sida direkt med albumet ”Utanför lagen” (1986) som var anmärkningsvärt starkt. Bara några veckor efter release i februari spelade Eldkvarn på Rockmagasinet i Örebro, med Kajsa & Malena som ”förband”, den där olycksaligt tragiska fredagskvällen när Olof Palme mördades. Jag var på Rockmagasinet men just den kvällen recenserade jag inte konserten.
   Efter den positiva nystarten varvade Eldkvarn upp, pianisten Claes von Heijne kom tillbaka och tillsammans spelade bandet in sitt bästa 80-talsalbum, ”Himmelska dagar”. Det mäktiga dubbelalbumet släpptes i januari 1987 och samma vår turnerade bandet flitigt med Plura, i hög hatt, längst fram.
   1987-upplagan av Eldkvarn var förutom Plura också Carla Jonsson, gitarr, Peter Smoliansky, trummor, Tony Thorén, bas, och Claes von Heijne, keyboards. En stabil kvintett som på turnén förstärktes med körtjejerna Marianne Flynner och Ebba Forsberg som också spelade dragspel.
   Det rutinerade Eldkvarns popularitet växte och växte under den senare delen av 80-talet. Först hitsingeln ”Kärlekens tunga”, sedan det Mauro Scocco-producerade albumet ”Kungarna från Broadway” (1988) som följdes av tältprojektet ”Cirkus Broadway” (1989) tillsammans med några av Sveriges då hetaste artister. Innan 90-talet och Eldkvarns nästa dipp i popularitet inträffade.Plura…

Bilder: Mikael Eriksson...och Ebba Forsberg bjöd på konsert.

Den här recensionen publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda 16/3 1987.

ROCKMUSIK AV YPPERSTA KLASS

ELDKVARN
Nya Continental, Örebro 13 mars 1987


DET VAR INTE ÖVERRASKANDE FULLPACKAT på Nya Continental i fredags kväll när Eldkvarn genomförde en brinnande rockkonsert med alla önskvärda ingredienser. Förväntningarna hade lämnat det förnuftiga och befann sig i nivå med turnérubriken, Vingar över himlen, dit egentligen väldigt få konserter når ens i fantasin.
   Det var en svettig och intim klubbspelning Eldkvarn gjorde men det var samtidigt en mycket varierad och heltäckande konsert som gruppen målmedvetet spelade sig igenom.
   Det var en konsert som tillfredsställde alla smakriktningar. Där fanns de självklara rocklåtarna med de mycket spektakulära balladerna däremellan.
   Scenrepertoren höll sig lite för strikt kring de nya låtarna och jag saknade personligen många gamla favoriter utan att på något sätt klaga på de 14 fantastiska låtar Eldkvarn radade upp på Contans scen kring midnatt i fredagskväll.
   Jag önskade mig istället mycket mer av en grupp som gjort tio album och turnerat i ännu fler år. Gruppen har egentligen växt ifrån klubben för deras dragningskraft är så oerhört mycket större än små lokaler.
   Men istället för att flytta ut i de omänskliga idrottshallarna har de växt ut musikaliskt. Inte via rökbomber och andra effekter utan genom att vässa sitt musikaliska språk och poetiska uttryck.
   Eldkvarn har inför den här turnén utökat sitt band med två sjungande flickor, Ebba Forsberg och Marianne Flynner. Två skickliga sångröster som jag, i ärlighetens namn, hade väntat mig lite mer av.
   Det finns några mycket fina duetter på senaste mästerverket "Himmelska dagar" som kunde ha gjort konserten än mer fullkomlig. Men när Ebba Forsberg tog fram dragspelet , Plura sjöng av innerlighet och vi i publiken hämtade andan så lät "Söders kors" som en av de finaste sånger som har skrivits.
   Konserten började annars mycket imponerande med "Vild, vild, vild", även öppningslåt på senaste albumet, fortsatte med "Landsortsgrabb", "Fula pojkar" och "Ett hus på stranden" och det var egentligen aldrig någon fråga om vem som var fredagskvällens segrare.
   När konserten sedan passerade sådana klassiker som "3:ans spårvagn genom ljuva livet" och långa "Alice" så var det inte längre något mysterium att Eldkvarn befinner sig på den yppersta toppen av svensk rockmusik. Även på sådan skrockfulla dagar som fredagen den trettonde.
   Men den uteblivna sista extralåten "En clowns historia" lämnade lite smolk i bägaren. En bägare som vid den tidpunkten redan hade runnit över av ren och skär tillfredsställelse.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (522)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (172)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Februari 2023 >>
Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          

Peter 2/07: Nja, Honeycombs hade ju en hit till: That´s the way som jag tror hamnade på Ti...

Mikael Johansson 27/06: Var där i konserthuset 1977, 16 år gammal. Visste inte riktigt vad som väntad...

Kjell J 16/06: Kolla gärna in denna ytterst förträffliga Youtube-kanal:@YesterdaysPapers (ti...

Valbobo 10/06: 1970 spelade faktiskt Cilla Black in en cover på Olles Det gåtfulla folket. Ko...

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.