Blogginlägg från 2021-06-20

”Från ax till limpa” mitt i sommaren

Postad: 2021-06-20 16:14
Kategori: BloggVisst är det intressant med historier som växer, som förändras och som får en annan karaktär eller helt enkelt till slut blev motsvarigheten till ”hönan som blev en fjäder”. Jag fick av min vän Olle Unenge ett litet anspråkslöst uppdrag att skriva några rader om hans nystartade konsertarrangemang-projekt i Stadsträdgårdens Växthus i Örebro. Målet var att texten skulle vara en del i en helsidesannons i Nerikes Allehanda, publicerad igår lördag.
   Jag skrev en ymnig text (Kapitel 1) som Olle fick all frihet att ändra, korta eller formulera om. Olle skrev då en ny text (Kapitel 2), baserad på mina textrader, som i den slutgiltiga versionen i annonsen (Kapitel 3) blev en starkt koncentrerad variant på min ursprungliga text.
   Häng med i historien, i tre delar, där förändringens prestigelösa karaktär råder.KAPITEL 1:

EFTER ANDRA SPRUTAN VÄXER OPTIMISMEN och möjligheterna ökar för mänskligheten - och konsertpubliken. Stora turnéer planeras in i detalj för nästa år och på den lokala nivån i Örebro är vi steget före och börjar se framtiden med tillförsikt redan denna sommar.
   En av stadens konsertarrangörer, Olle Unenge, ser det efterlängtade så kallade ljuset i tunneln och vill skaka liv i en gammal favorit, akustiskt baserade konserter i det lilla intima formatet i Stadsträdgårdens växthus. Olle var en gång, för drygt tio år sedan, initiativtagare till den unika idén att arrangera konserter i ett växthus. Och nu vill han väcka liv i den av naturliga skäl sedan en tid tillbaka lätt slumrande aktiviteten.
   - Nu när Sverige öppnar upp och det finns möjligheter att arrangera konserter inför en respektabel publikstorlek blir det dags att låta min gamla dröm bli verklighet igen. Jag har i många år tyckt mer om de små levande konsertarrangemangen med de nära personliga upplevelserna. Och nu får jag möjlighet att förverkliga och skaka liv i min serie planerade konserter som abrupt fick avslutas när pandemin slog till förra våren. Vi hann med en konsert, Staffan Hellstrand sista februari, innan alla andra konserter till stor förtret fick ställas in.
   I Stadsträdgårdens fyra växthus, som började byggas redan 1871 (ja, exakt 150 år sedan!), finns det både café och restaurang vid sidan av massor med konventionell växtodling. Under en förmodad vacker dag 2010 fick Olle en genialt unik idé att arrangera konserter i det växthus som till vardags fungerar som matsal.
   Han har genom åren arrangerat ett stort antal mer eller mindre intima konserter med en rad svenska artister när han inte själv har stått i centrum på den till ytan anspråkslösa scenen på Växthusets kortsida.
   Olle är inte bara en profil som konsertarrangör utan även ledare för det irländskt klingande bandet Tullamore Brothers och har vid sidan om en alltmer mångfasetterad karriär i eget namn.
   Bröderna Tullamore, med en kvinnlig fiolspelare och huvudsakligen irländska traditionella sånger på repertoaren, bildades redan 1988 medan den så kallade solokarriären, med egna sånger på svenska, lite oväntat startade på en Live at Heart-spelning 2012 i just Växthuset.
   Men det är som konsertarrangör Olle genom åren har uppskattat Växthuset allra mest. Där minns han tillbaka på fantastiska stunder av levande musik i den minst sagt mysiga miljön där levande musik får umgås med levande växter och blommor. I Olles vidsynta minne återfinns åtskilliga musikaliska höjdpunkter där personliga favoritnamn som Toni Holgersson, Nikola, Staffan Hellstrand, Magnus Lindberg, Kajsa Grytt, Richard Lindgren och många fler framträder tydligt.
   Olle ser fram emot en ny spännande säsong av levande konserter i Växthuset. I önskedrömmen finns många artister som han sedan några veckor tillbaka i många fall har haft god kontakt med vilket kan mynna ut i levande konsertarrangemang från augusti och framåt. Och Olle utlovar god underhållning av framförallt musikalisk mogen karaktär.
- Det blir akustiskt och garanterat personligt inför publik i en lokal med sittande publik från 50 upp till 90 personer. I ett växthus där det av naturliga skäl finns stora möjligheter att få ett fönsterbord...


KAPITEL 2:

EFTER VACCINERINGEN VÄXER OPTIMISMEN och möjligheterna ökar för mänskligheten och för konsertpubliken. Stora turnéer planeras för nästa år och på det lokala planet i Örebro börjar vi se framtiden med tillförsikt redan denna sommar. En av stadens konsertarrangörer, Olle Unenge, skakar nu liv i en gammal favorit - akustiskt baserade konserter med ”Singer Songwriters” eller ”Sjungare Sångskrivare” i det lilla intima formatet i Stadsträdgårdens växthus.
   Olle har alltid uppskattat de små levande konsertarrangemangen med de nära personliga upplevelserna.
   - Planerade konserter fick dock abrupt ställas in när pandemin slog till förra våren, men vi hann dock med en konsert med Staffan Hellstrand i februari, innan alla övriga bokade konserter fick ställas in.
   Under en sommardag 2010 fick Olle en genial idé om att arrangera konserter i det växthus som till vardags fungerar som matsal. Han har genom åren arrangerat ett stort antal mer eller mindre intima konserter med en rad svenska och internationella artister, men Olle är inte bara en profil som konsertarrangör.
   Han är även ledare för det irländskt klingande bandet Tullamore Brothers (bildat 1988) och har vid sidan om det en alltmer mångfasetterad karriär i eget namn. Olles så kallade solokarriär, med egna sånger på svenska, startade lite oväntat på en Live at Heart-spelning 2012 i just Växthuset.
   Men det är som konsertarrangör Olle genom åren har uppskattat Växthuset allra mest. Där minns han fantastiska stunder av levande musik i den minst sagt mysiga miljön där levande musik får umgås med levande växter och blommor - där kan vi snacka om Green Room!..
   I Olles minne återfinns åtskilliga musikaliska höjdpunkter där personliga favoriter som Staffan Hellstrand, Toni Holgersson, Kajsa Grytt, Nikola Sarcevic, Eva Eastwood, Jack Vreesvijk, Magnus Lindberg, Richard Lindgren, Anders F Rönnblom och många fler framträder tydligt.
   Olle ser fram emot en ny spännande säsong av konserter i Växthuset. I ”tuben” finns många artister som han sedan många år tillbaka har god kontakt med vilket kommer att mynna ut i levande konsertarrangemang från augusti och framåt. Olle utlovar god underhållning av framförallt ”musikaliskt mogen” karaktär.
   - Det blir akustiskt och garanterat personligt i en lokal med sittande publik. I ett växthus där det av naturliga skäl finns stora möjligheter att få ett fönsterbord... I Stadsträdgårdens fyra växthus, som började byggas redan 1871, i år alltså 150 år sedan, finns det numera både café och restaurang vid sidan av massor med konventionell växtodling.


KAPITEL 3:/ Håkan

Örebro: Manillagatan 3

Postad: 2021-06-20 07:59
Kategori: Örebro

VAR TREDJE DAG I SOMMAR KOMMER JAG kronologiskt redovisa spelställen i Örebro där jag genom åren upplevt en eller flera konserter.

Glad Sommar!
/Håkan Pettersson


ROCKMAGASINET


Manillagatan 3 idag - en bilparkering.

Foto: Leif Restadh/Örebro StadsarkivRockmagasinet 1979-1980.

I HUSET PÅ MANILLAGATAN 3 I ÖREBRO, där det numera är en parkeringsplats, startade Rockmagasinet sin verksamhet 1979. Tidigare under 70-talet hade lokalerna huserat Power House Jazz & Blues Club, Örebro Musikforum och Föreningen Huset. Rockmagasinet på Manillagatan invigdes 1979 med det nybildade Lolita Pop på scen.
   Under resten av 1979 spelade många lokala band, exempelvis Alice Band, Vargtegel, Pathfinder, Rampfeber, Colt 45, Gain, Duncan Green Group med flera, där men också nationella "storheter" som Horizont, Monica Törnell, Ebba Grön, Jukka Tolonen Band, Ebba Grön, Eldkvarn, Egba, Kriminella Gitarrer och Sky High.
   Under tidig vår 1980 besökte jag lokalen för första gången och upplevde på kort tid tre konserter där innan huset revs samma år och Rockmagasinet flyttade till Nygatan 33. Mer om den adressen senare i min serie om spelställen i Örebro.

Foto: Thomas WimanDag Vag, med Stig Vig i spetsen, spelade på Rockmagasinets scen på Manillagatan 1980.


CAROL GRIMES SWEET FA 7/2 1980 Rockmagasinet
DAG VAG 16/2 1980 Rockmagasinet
OTIS RUSH 3/3 1980 Rockmagasinet

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (521)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (171)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Juni 2021 >>
Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Valbobo 10/06: 1970 spelade faktiskt Cilla Black in en cover på Olles Det gåtfulla folket. Ko...

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.