Blogginlägg

Mats Ronander på Kulturbolaget

Postad: 2020-05-10 00:04
Kategori: Live-recensioner



MATS RONANDER MED BAND
Kulturbolaget, Malmö 9 maj 2020
Konsertlängd: 72 min
Min plats: tv:n hemmavid
https://www.youtube.com/watch?v=iHDZzXA_OEs


VAR DET MATS RONANDERS ÅTERKOMST TILL den stora scenen? I denna märkliga tid när konventionella konserter är bannlysta njuter vi av streamade konserter på nätet, tv eller mobilen. Och tycker att det substitutet är bättre än ingenting alls. Jag slipper halka iväg till någon lokal sen kvällstid för att komma hem ännu senare och sätta mig och notera synpunkter. Men jag saknar naturligtvis det fysiska, känna bastrumman i magtrakten, vi-känslan i publiken och den kollektiva upplevelsen. Det kan ingen tv-bild förmedla.
   Men när det är som det är får man ta skeden i vacker hand och acceptera. Och får man förmånen att uppleva Mats Ronander live med sitt skånska kompband har jag så här strax efteråt svårt att klaga.
   Konserten annonserades som Mats Ronander med band men Mats ville hellre kalla bandet Malla & the Malmoes. Ett i rejäl mening samspelt band som gav de nya låtarna, de gamla låtarna och någon bluescover full rättvisa under den dryga timmen på scen.
   Den stora anledningen att Mats fick möjlighet att ställa sig på Kulturbolagets etablerade scen var det senaste helt aktuella albumet ”Malla motell” och det bjöds på några smakprov från den stundtals sensationellt starka (comeback)skivan.
   I ett rödskimrande ljus äntrade bandet scenen och avfyrade direkt ”Tokig”, Jag kunde då inte känna den riktiga konsertkänslan, sång och text hördes lite för bra men naturligtvis blev det bättre ju längre konserten gick och öronen acklimatiserade sig. Låtmässigt pendlade konserten intressant mellan karriärens olika sololåtar, både svenska och engelska, en egen Low Budget Blues Band-låt plus Lightning Hopkins ”Have you veer been mistreated”. En underbart fungerande mix och bandet var ju så välrepeterat som man någonsin kan önska sig.
   Gitarristen bredvid Mats, Pelle Jernryd, hade skickligheten och inspirationen att både kompa och utnyttja tiden i strålkastarljuset. Hans lap steel i ”Water from the moon” och soloinsatserna i ”Man av sten” tillhörde konsertens musikaliska höjdpunkter. Men i centrum stod Mats som både sångare och gitarrist och i det senare fallet var han verkligen glimrande vid ett flertal tillfällen. Kanske bättre gitarrist än jag någonsin tidigare uppfattat honom som. Samspelet med klaviaturspelaren Magnus Nörrenberg gav bandet tyngd och dignitet i bland annat ”Avenue Junot”.
   Basisten Micke Björk och trummisen Staffan Brodén gav bandet stabilitet och tyngd.

Tokig
Loser's game
Water from the moon
Man av sten
En gång till, måne
Luft under vingarna
Avenue Junot
Sverige
Have you ever been mistreated
God bok
För kärleks skull
Klubbrock
Kött och blod

/ Håkan




10 år (90)
Beatles (61)
Blogg (505)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (77)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (54)
Maxi12" (35)
Minns (165)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Maj 2020 >>
Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Johan S 25/11: En riktigt gammal favorit!...

Björn 21/11: Hej Håkan! Som jag läser det har du inte blandat ihop något. "Geordie-sånga...

Peter 17/11: Haha, keep up the good work!...

Peter 17/11: Nu har du nog blandat ihop det... Brian Johnson sjöng inte i Guns´n Roses, men...

Ove 15/09: Kolla också gärna in Bottle Rockets: Songs of Sahm...

Silja 5/09: Har du en riktigt bra idé om hur man tar bort ekot i kyrkor? Då är du nära e...

Anders Jakobson 4/09: Vilken hyllning! Tack och bock! ...

per 31/08: Jag älskade 50/50 från och med första lyssningen, bortsett ifrån de två sis...

Thomas 30/08: Hej Håkan. Jag tror vi hörde olika låtar. Jag hörde Satelliter och rakete. D...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.