Blogginlägg från 2019-04-03

INTERVJUER 74-94: Bibi & Celia Farber (1987)

Postad: 2019-04-03 07:53
Kategori: Intervjuer

DET ÄR INTE SÅ LITE LUSTIGT ATT JAG som nästa intervju, efter förra veckans Lolita Pop-återblick, nu återberättar mötet med Bibi och Celia Farber. Systrarna hade en parallell uppväxt på Rockmagasinet där Lolita Pop så gott som bodde och repeterade. Dessutom, och det är ännu märkligare, gjorde jag intervjun med tjejerna på samma plats, puben Royal Arms på Stortorget i Örebro, som jag träffade Karin Wistrand och Benkt Svensson nästan exakt fem månader innan. Varken förr eller senare gjorde jag några fler intervjuer där. Datumet den här gången var en regndisig 26 augusti 1987.
   Hela bandet Indigos var samlat vid intervjun men det var de pratglada systrarna som höll låda. De forna örebroarna, nu boende i New York, hade landat i Örebro med sitt band för några spelningar runt i Sverige. Men främst stod konserten i Örebro på Prisma en dryg vecka senare, 3 september, på programmet.Den här intervjun publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda 1/9 1987.

CELIA OCH BIBI FRÅN NEW YORK LÄRDE SIG SPELA PÅ ROCKMAGASINET

SYSTRARNA BIBI OCH CELIA FARBER HAR SEDAN de lämnade Örebro för New York, 1982 respektive 1984, besökt sin forna hemstad varje år för att träffa gamla vänner och ha kul. Just nu är de här igen men den här gången återvände de till Sverige som ett rockband, The Indigos, tillsammans med två amerikanska killar.
   Bibi och Celia föddes i New York för 24 respektive 22 år sedan, men flyttade tillsammans med sin mamma till Sverige och Örebro julen 1976.
   - Vi kom för att stanna två veckor men blev kvar i Örebro och gick ut skolan här, berättar Celia.
   Båda systrarna gick på Karro, började spela rockmusik och hamnade snart på Rockmagasinet där Bibi även arbetade.
   Där knöt de kontakter med tidiga Lolita Pop och Round Midnight och spelade själva i olika band.
   Bibi sjöng och spelade gitarr i en tidig upplaga av Container Club med bland annat Lolita Pop-trummisen Peter Olsen som lärde Celia spela trummor. Celia spelade i gruppen Crap Dance.
   1982 flyttade Bibi tillbaka till New York och sin pappa, radiomannen Barry Farber, och var då rejält trött på Sverige.
   - Jag var negativt inställd till det här landet. Nu, efter några år i New York, är det jättekul att komma tillbaka, träffa alla gamla vänner och uppskatta allt gott med Sverige, säger Bibi.
   - New York är verkligen inte det himmelrike vi trodde när vi flyttade tillbaka. Det är otäckt att uppleva utslagning och våld som hela tiden lurar runt hörnet där borta.
   Celia flyttade tillsammans med sin mamma tillbaka till New York 1984. Hon har sedan dess försörjt sig som bland annat journalist. Detta vid sidan av sina studier på New York University där alla i bandet just nu studerar.
   - Jag började praktisera på tidningen Spin, fortsatte som research-assistent och har sedan skrivit flera seriösa artiklar, säger Celia som bland annat studerar politik.
   - Efter en schism hos ägarna till Spin har tidningen lagts ned för bara tre veckor sedan. Jag höll på och skrev en artikel om den nya aidsmedicinen AZT, som jag nu har svårt att få publicerad i USA.
   Flickorna har vid sidan av skolarbetet prövat på åtskilliga jobb, bland annat som servitriser, producenter på radion och svensklärare. Efter en ljudteknikerutbildning fick Bibi prya i en skivstudio.
   - Det var på RPM-studion i New York där Rolling Stones just då, sommaren 1985, mixade "Dirty work"-albumet. Min pryotid gick mest åt att laga mat, städa och vakta men jag fick träffa otroligt många kändisar, bland annat Bob Dylan och Joe Jackson och det var det roligaste jag någonsin varit med om, säger Bibi.
   Samtidigt med Indigos spelar Bibi och Celia i andra New York-band. Bibi spelar rak rock'n'roll i Children Of The Night och Celia ingår också i The Headless Horsemen, ett 60-talsband i polisonger och Beatles-boots.
   Men det är alltså verksamheten i Indigos som prioriteras just nu. Bibi, Celia och gitarristen Greg Talenfeld har letat efter rätt basist i närmare två år och fann nyligen Joe Mendelson, som egentligen är klaviaturspelare.
   - Han spelar keyboards i avantgardebandet Fibre men är också en fruktansvärt duktig basist, säger Bibi.
   - Jag gillar allt från Residents till Bach, säger Joe för att bevisa sitt breda intresse.
   Greg spelar också i flera andra band, driver en hemmastudio där bland annat Indigos innan avfärden till Sverige för några veckor sedan spelade in en demotejp som visar att gruppens rötter finns inom rock- och popmusiken.
   De fyra låtarna på demotejpen är inga milstolpar eller något helt uppseendeväckande men ändå mycket välskriven (mest Bibi) rockmusik. Deras liverepertoar omfattar 12-15 låtar. De spelade senast på CBGB's den 13 augusti och turnerar just nu i Sverige.
   På torsdag, 3 september, spelar gruppen på Prisma i Örebro.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (521)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (171)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< April 2019 >>
Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Kjell J 16/06: Kolla gärna in denna ytterst förträffliga Youtube-kanal:@YesterdaysPapers (ti...

Valbobo 10/06: 1970 spelade faktiskt Cilla Black in en cover på Olles Det gåtfulla folket. Ko...

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.