Blogginlägg från 2010-12-23

Det kom ett brev – från Danmark

Postad: 2010-12-23 16:09
Kategori: Blogg

Det kom ett långt, fantastiskt välskrivet och intressant formulerat brev i veckan. Från Danmark. Men han som skrev, Chris Rundqvist, har sina rötter i Stockholm. Han återberättar sina egna första musikaliska minnen och målar upp intressanta ögonblicksbilder från 55:an Skivbörs och Gamla Stans skivhandel.


Hej Håkan.

Jag er en 55 årig snubbe som liksom dig elsker musik. Mit navn er Chris Rundqvist, født och opvoksen i Stockholm. For snart 22 år sedan mødte jag en dansk kvinde och flyttade derfor till Danmark. (Derfor den mærkelige stavelsen, beroende på at jeg skriver på ett danskt tastatur och dessuden har problem med att skilja danskt och svenskt skriftspråk)
   Kom av en tilfældighed at se din side på nettet, och blev genast VELDIGT intersserad av vad du skrev. Du er ju några få år ældere en mig , men jag kan se att våran musik smag er næsten identisk. Min historia er att jag voksede op i ett arbetarhem i de sødre førorter till Stockholm. Det som fylde i hemmet var sport och musik. Min far var var en dedikerad boksning och jazz fan, och detta fick han øverført till sin son.
   Jag minns den enormt stora rør radio/grammofon som hade plats till 5 lp´er som faldt ner en efter en når de var færdigspillet. Højdepunktet var att komme hjem fra skolen, lukke dørren till vardagsrummet, lægge några av farsans jazzplatter på, och ligga på soffan och drømme sig væk.
   Ganska snart fick jag mina egna platter. Den første var en single med Gunnar Viklund, tror det var ”Vi skal gå hand i hand”...
   Efter det har det bara rullat på med musikinteresset, och ibland har det nog før min omgivning fylt lite før mycket. Men i mina unga år var det inga problem, vi var næmlig en hel flock av grabbar som hade det samma interesse, och vi tog alla tilfælden til at høra och se musik, vare sig det var i Sverige eller i utlandet.
   Det var specielt två av mine venner jag dyrkade musiken sammen med, Anders och Søren. Anders mødte jag i Farsta kort tid efter att jag och mina forældre hade flyttat dertill 1970. Jag sat på mitt rum och spelade en platta med Hendrix, tror nog det var ”Electric ladyland”. Så blev det kastat en sten på rutan, och når jeg tittade ut så stod Anders der. Er det Hendrix du spelar frågade han, och det kunde jag ju bara nikka ja til, och så sa han: Bra jag kommer in, och sedan dess har vi varit venner.
   Søren mødte jag något år senare, och vi tre drenge fick en fantastisk venskap och masser av musikaliska upplevelser samman. Søren som heter Lundberg i efternamn kom i mitten av 70-talet till att åbne en af dåtidens bedste skivbørsar i Stockholm, 55:ans Skivbørs på St. Eriksgatan, och her hængede Anders og jeg ud i all våran fritid. Vi bytte ochså lp:er med varandra, och diskuterade musik i en oendelighet.   
   Några år senare startede Søren Gamla Stans skivhandel och nu fick Anders och jag ett nyt eldorado att hænge ut i, musik i långa banor, ny och interessant musik från både USA och England. Det var en fantastisk tid och det er her du kommer in i bilden.
   En stor del af den musik som virker att ha betytt noget for dig er netop det vi lyssnede til den gång. Skillnaden mellan oss och dig er att du har været smart och dokumenterat dina oplevelser (naturligtvis i kraft av dit arbete) men sikkert ochså av et brinnande interesse, och det er det jag finder fascinerende med din side på nettet. Det du har skrivit om och forhåbelig kommer at skrive om fungerer for mig som ett opslagsværk i minnen och oplevelser av musik som jag selv har upplevt, men inte altid kommer ihåg, konserter, platter och olika band (deribland den engelska pubmusik) som du på en udmærked måde beskriver.
   Avslutar med några favorit band/artister: The dB´s, Gene Clark, Billy Bragg, Big Star, Amazing Rhythm Aces, Wire Train, Bad Religion, Widespread Panik, Chris Whitley, John Martin, Ian McNabb, Van Dyke Parks, Flamin’ Groovies, Ian Dury, Gin Blossoms, Gun Club, The Soft Boys och så favoriten Rod Stewart och Faces.

Med venlig hilsen
Chris Rundqvist
Ry, Danmark

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (515)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< December 2010 >>
Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Johan S 25/11: En riktigt gammal favorit!...

Björn 21/11: Hej Håkan! Som jag läser det har du inte blandat ihop något. "Geordie-sånga...

Peter 17/11: Haha, keep up the good work!...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.