Blogginlägg från 2003-08-30

A-Teens User konsert

Postad: 2003-08-30 15:56
Kategori: Live-recensioner

Den här recensionen publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda 30/8 2003.

KONSERT
A-Teens
User
Vinterstadion, Örebro 29/8 2003


Det var verkligen kvällen då ironin firade dubbla triumfer, stundtals mer än de rent musikaliska. Ett av världens mest ultrakommersiella projekt, A-Teens, uppträdde gratis för att samla in pengar till en ishockeyförening, HC Örebro. Och evenemanget ägde rum, mycket ironiskt nog, utomhus på en bandyplan och inte i den mer naturliga Ishallen.
   Av kvällens skivetablerade artister inledde Örebros up-and-coming User med ett hårt rockigt framträdande. Hur vi nu än tycker så har gruppen utvecklats från en ganska snäll demo-popgrupp till ett internationellt väloljat rockgäng. Har på vägen givetvis tappat mycket av sin ursprungliga charm och utstrålning. Det är ju den bittra men också väldigt traditonella sanningen när artister och band ska skräddarsys för lansering i både stor och liten skala.
   Första singeln ”You belong” är stöpt i en alldeles för snarlik Alanis- eller Avril-form för att riktigt vara nyttig för en grupp på jakt efter nya marknadsandelar.
   Däremot har uppföljaren ”Do you” mer substans där melodisk pop och benhård rock, någon har mycket passande kallat genren för bulldozer-pop, möts på samma villkor.
   På Vinterstadions scen var det dock inte så mycket explosiv bulldozer över Users framträdande. Soundet var märkligt tillbakahållet och inte alls den där sanslösa attacken jag hade väntat mig.
   Men allt är relativt och i Linda Karlstedts kraftfulla röstresurser bredvid den suveränt gitarrspelande Clas Olofsson har gruppen storartade kvalitéer. Han är ett under av både känslig och taggtrådselektrisk musiker. Som i nya fina singeln ”To feel” (lite mer fantasi på låttitlar skulle kanske vara önskvärt…) fick stort utrymme.
   Om mindre än en månad kommer Users debutalbum och deras 35-minuters-repertoar var huvudsakligen hämtat från skivan med de tre singlarna som ryggrad.
   Om User var på riktigt så kändes A-Teens framträdande som ett besök från en annan planet eller en plastig värld där alla styrs som marionetter. Och stundtals fick jag känslan av radiostyrda dockor på scen och upprepade misstankar om förinspelat ljud och körer.
   De fyra ungdomarna har visserligen utvecklats stort sedan de som mimande barnrumpor senast stod på en Örebroscen och enbart hade ABBA-låtar på repertoaren.
   Nu är de en välkonstruerad pop- och dansgrupp av typisk internationellt snitt. Lättklädda och vackra som de är. Miljömässigt hade deras show säkert passat bättre i en glittrig tv-sändning än utomhus live på ett extremt trist Vinterstadion. Inför ca 1700 lättroade ungdomar som inte funderade på om ljudet var äkta eller fusk.
   Om själva uppträdandet gav en bitter eftersmak så värmde den hitanpassade repertoaren. Som dock inte saknade uppenbara svackor, bland annat en tröttsam Elvis Presley-cover, fast konsertlängden inte ens kom upp i de utlovade 40 minuterna.
   Från ”Upside down” via ”Floorfiller” till ABBA:s ”Super trouper” var det ändå en tämligen slagkraftig rad av låtar. Men en ganska skral konsertupplevelse för oss.

Users låtar:
Counting
Inside
You belong
Hide
You want love
To feel
Do you

A-Teens låtar:
Upside down
Perfect match
Dancing queen
Halfway around the world
In the blink of an eye
Let your heart do all the talking
Can’t help falling in love
Floorfiller
Super trouper

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (515)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Augusti 2003 >>
Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Johan S 25/11: En riktigt gammal favorit!...

Björn 21/11: Hej Håkan! Som jag läser det har du inte blandat ihop något. "Geordie-sånga...

Peter 17/11: Haha, keep up the good work!...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.