Blogginlägg

Compilation: Eldorado

Postad: 2024-10-21 07:57
Kategori: Compilation



"Eldorado – äventyret fortsätter" (Sonet, 1987)

PÅ 80-TALET LYSSNADE JAG OFTA OCH MYCKET på radio. Ja, det hade naturligtvis börjat redan på 60-talet, när det var radioprogram (Pop 64, Tio i Topp, Kvällstoppen...) som förmedlade ny musik, och fortsatte på 70-talet. Och på 80-talet fick radiolegendaren Kjell Alinge fritt svängrum med sina program. Eldoradio sändes flera gånger i veckan och Kjell spelade musik som man aldrig hörde på radion i övrigt.
   På Eldorado spelades också för programmet specialinspelade låtar som i de flesta fall producerades och ofta skrevs av Peter R Ericson fast 1987, när den här skivan släpptes, hette han enbart Peter Ericson.
   Peter inledde sin karriär i gruppen Mobben i slutet på 60-talet och 1974 debuterade gruppen på albumet ”Om du frågar mig varför”. Och redan 1980 solodebuterade Peter med albumet ”Rouge”.
   ”Eldorado – äventyret fortsätter” var ju till stor del Peter Ericsons verk. Han ligger bakom sju av tio produktioner och har själv skrivit fyra hela låtar och texten till tre covers på svenska. Plus att han framför en av låtarna som artist, ”Den katolska klockan”. En låt och inspelning som två år senare gavs ut på Peters album ”En man och hans hund”.
   Största uppmärksamheten på skivan fick Cornelis Vreeswijks bidrag och Peters ”Sommarkort (en stund på jorden”. Inspelad hösten 1986, när Cornelis inte mådde så bra, men gör ett fantastiskt jobb vid mikrofonen. Det är inte bara en fantastisk låt, Peters gitarr och ett mycket fint gitarrsolo kryddar hela framförandet.
   Även Cornelis andra bidrag, ”I mina kvarter” som är en svensk version av Kim Larsens Gasolin-låt ”This is my life”, tillhör topparna på skivan.
   Dåvarande popsångerskan Anne-Lie Rydés två bidrag balanserar på gränsen till både jazz, Peters ”Stanna på is”, och 80-talsmodern pop, Evert Taubes ”Min älskling du är som en ros”. På den förstnämnda är det Bosse Skoglunds trummor, Hasse Larssons bas och Christer Eklunds sopransaxsolo som färgar arrangemanget medan Tomas Almqvists produktion på den senare går över gränsen till det experimentella.
   En annan höjdpunkt på skivan är Ola Magnells svenska version av Paul Simons ”The boxer” som i Olas och Peters text har fått titeln ”Boxaren”. En lång (6:40) och mäktig inspelning som faktiskt fick nytt liv på Peter R Ericsons senaste album ”Duett” (2020).
   Även Ernst-Hugo Järegårds oefterhärmliga recitation av Styles ”Dover-Calais” måste tillhöra skivans mer berömda inslag. Spelades in samma vår 1986 som originalet (som hörs bakom Ernst-Hugos röst) var aktuellt som schlagerfestivallåt. Här kryddat av havsvågor och fågelljud.
   Monica Törnells ”Jag kan se dig”, en svensk version av ”The boys of summer”, tillhör de mer anonyma inslagen på skivan.
   Efter viss möda har jag ringat in namnet Micke Andersson, som sjunger Ericsons låt "Flickan från Sundbyberg", som för övrigt kompas av samma gäng musiker som spelar på Rydés "Stanna på is". Micke hade 1983 gjort ett album, "Inga änglar kvar i stan", under namnet Micke Andersson's Drop-Outs. Och skulle senare bli känd som gitarristen Micke Nord.

Sida A:

Cornelis Vreeswijk: Sommarkort
Anne-Lie Rydé: Stanna på is
Peter Ericson: Den katolska klockan
Micke Andersson: Flickan från Sundbyberg
Anne-Lie Rydé: Min älskling du är som en ros

Sida B:

Monica Törnell: Jag kan se dig
Adolphson-Falk: Vårrapp
Cornelis Vreeswijk: I mina kvarter
Ola Magnell: Boxaren
Ernst-Hugo Järegård/Style: Dover–Calais

/ Håkan




10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (529)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (183)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (177)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Oktober 2024 >>
Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Anders Welander 19/10: The Howlers från Kristianstad spelade in Suzie Q före både Rolling Stones och...

Mikael Wigström 13/10: Så fint skrivet,,har ju följt nick sedan han började,,och han är fortfarande...

Mikael Bodin 11/10: Jag var också på plats i den bastuliknande arenan och fick uppleva vad som ver...

Mikael Bodin 11/10: Jag var på en av Tyrolspelningarna och en på Trädgårn i Göteborg och kan h...

Hanna B 18/09: Hej Håkan! Min uppfattning av kvällen på Frimis var snarare att folk var där...

Peter Forss 5/09: Jag minns låten som "Stop" från LP:n Supersession. Här en spotifylänk till ...

Per H 28/08: Omräknat till dagens penningvärde är det 213 kr, det får man inte många kon...

Per Erik Ahlqvist 28/08: Hej Håkan! Jag har undrat över en sak med just Fluru. De släpte sin debutsing...

Bengt Gustafsson 17/08: Hej Visst kan Bruce varit missnöjd med Rendezvous. Men den spelades live 57 g...

Peter 2/07: Nja, Honeycombs hade ju en hit till: That´s the way som jag tror hamnade på Ti...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.