Blogginlägg

Krönika: Februari 1975

Postad: 2024-09-20 07:57
Kategori: Krönikor

I en tidigare krönika/artikel, om radioprogrammet Tio i Topp, uppfattade jag försäljningslistan Kvällstoppen som en mycket mer rättvis bild av skivförsäljningen. I den här artikeln/intervjun går jag till botten med förutsättningarna och rapporteringen från skivhandlarna.
   Det hade under de senaste åren blivit kritik kring rapporteringen vilket fick mig att kontakta handlare i både Örebro, Karlskoga och Lindesberg som fick berätta hur de (på olika sätt!) gick till väga.
   Ett halvår efter min artikel, i augusti 1975, upphörde Kvällstoppen...



 
Den här krönikan publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda 3/2 1975.
 
OENIGHET BLAND MUSIKHANDLARNA OM RAPPORTER TILL KVÄLLSTOPPEN

DET HAR ALDRIG NÅGOT ÅR SÅLTS SÅ MYCKET SKIVOR och kassetter i Sverige som under förra året. Den totala försäljningen har ökat med hela 40 procent sedan 1973 på försäljningslistan Kvällstoppen med underrubriken ”veckans 20 mest sålda skivor” skall det redovisas vika skivor som säljer allra mest i hela landet. Det finns dock många som tvivlar på sanningshalten i den programförklaringen.
   Under 1974 såldes det skivor och kassetterför i runda tal 400 miljoner kronor. Den ökade omsättningen förklaras bland annat av att skivbolagen nu satsar mer på fullpris-LPskivorna till följd av ökade priser på råvaror såsom PVC-plast och pappersmassa. Där är ökningen så pass stor som 50 procent till två miljoner exemplar.
   Däremot har singel och EP-försäljningen under förra året minskat 25 procent till två miljoner exemplar.
   Den största ökningen gör dock kassetterna med 75 procent vilket innebär att det såldes 1,1 miljoner stycken i fjol.
   Det säljs alltså mycket skivor i detta land men vika skivor som säljs ger Kvällstoppen, enligt många av sina kritiker, en skev bild. Listans motståndare vill göra gällande att det påtagligt brister på flera punkter i sammanställningen av listan. När listan upprättades för 12 år sedan såldes det nästan uteslutande skivor i affärer medan det idag också går att köpa skivor i livsmedelsbutiker, bensinstationjer, kiosker och bokcaféer. Dessa mindre, som Sveriges Radio betraktar som obetydliga, försäljningsställen finns inte med de 340 som varje vecka lämnar uppgift på sålda skivor till radion.
   Den kanske största stötestenen till rättvis försäljningslista hänger tydligen på rapportörerna själva. Uppgifter har förekommit att skivhandlarna rapporterar försäljninghen med uppskattning istället för genomräknad försäljningsstatistik.
   Allehanda har ringt några försäljningsställen i länet och luiftat problemet med Kvällstoppen.
   Lars Bohlin på Bohlins Musik i Örebro:
   - Vi för ingen statistik över sålda skivor. Att systemet med rapporteringen till Kvällstoppen är ihåligt håller jag med om. Popplattor säljs förstås allra mest men vid vissa tidpunkter har även seriösa skivor sålt bra och varit värda en plats på listan. Men det finns småbutiker runt i landet som specialiserar sig kring popskivor och följaktligen därför också bara rapporterar popskivor.
   Finns småbutiker med i rapporteringsnätet?
   - Det finns sammanlagt 800 skivaffärer i landet så det finns säkert flera små specialbutiker bland de 340.
   - Man ska nog inte ta listan på så mycket allvar som en del gör. Att slopa garderingarna på skivor under tio var ett steg i rätt riktning och varför inte gå ett steg längre och ta bort placeringarna på ytterligare fem skivor och presentera de fem kvarvarande som ”veckans i särklass fem mest sålda skivor”. Utöka gärna listan till 30 skivor för att få mer bredd på listan.
   Ulf Gråberg på Högbergs Musik & Foto i Karlskoga ställer sig mycket frågande till uppgifterna om uppskattningsbara rapporteringar.
   - Vi har plastpåsar kring samtliga skivor medskivnummer och dylikt vilket gör att rapporteringen blir väldigt enkel och därför nära nog 100-procentig, En klok försäljningsstatistik där försäljning och beställning löper parallellt gör att vi inte finner någon anledning att misstro listan. Flamingokvintettens och Demis Roussos är för oss de stora säljarna och det stämmer väl överens med den stora listan.
   På Folkes Foto i Lindesberg är de också noga med rapporteringen:
   - Varje vecka får vi den aktuella Kvällstoppslistan från Sverige Radio och prickar sedan av varje såld skiva. Och är det en ny skiva antecknas den och prickas av i samma ordning och den slutliga listan rapporteras till Sveriges Radio när de ringer på fredag eftermiddag.
   Det råder alltså en del oenighet angående rapporteringen till Kvällstoppen men de är dock rörande eniga om listans betydelse. Den behövs som konsumentvägledning där skivan är en utmärkt presentartikel och fyller en uppgift när någon kommer in och ska ha en populär skiva till sina barn.

/ Håkan




10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (528)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (180)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (176)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< September 2024 >>
Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Hanna B 18/09: Hej Håkan! Min uppfattning av kvällen på Frimis var snarare att folk var där...

Peter Forss 5/09: Jag minns låten som "Stop" från LP:n Supersession. Här en spotifylänk till ...

Per H 28/08: Omräknat till dagens penningvärde är det 213 kr, det får man inte många kon...

Per Erik Ahlqvist 28/08: Hej Håkan! Jag har undrat över en sak med just Fluru. De släpte sin debutsing...

Bengt Gustafsson 17/08: Hej Visst kan Bruce varit missnöjd med Rendezvous. Men den spelades live 57 g...

Peter 2/07: Nja, Honeycombs hade ju en hit till: That´s the way som jag tror hamnade på Ti...

Mikael Johansson 27/06: Var där i konserthuset 1977, 16 år gammal. Visste inte riktigt vad som väntad...

Kjell J 16/06: Kolla gärna in denna ytterst förträffliga Youtube-kanal:@YesterdaysPapers (ti...

Valbobo 10/06: 1970 spelade faktiskt Cilla Black in en cover på Olles Det gåtfulla folket. Ko...

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.