Blogginlägg

Göteborgare på sprudlande humör

Postad: 2023-04-22 15:55
Kategori: Live-recensioner


Majornas 3dje Rote på Närke Kulturbryggeri. Från vänster Göran Berg, Göran Premberg, Thomas Sjöstrand, Lasse Gustafsson och Stefan Kirchhoff.


MAJORNAS 3DJE ROTE
Närke Kulturbryggeri, Örebro 21 april 2023
Konsertlängd: 19:33-20:28 och 20:55-22:10 (130 min)
Min plats: Sittande vid bord ca 6 m från scenen.


VILL MAN VARA GLAD, HA DET TRIVSAMT och bli road av underhållningen och samtidigt bli engagerad är Göteborgskvintetten Majornas 3dje Rote det perfekta bandet på en scen. 2017 besökte bandet Örebro tre gånger, först Folk at Heart som sedan följdes av två konsertbesök på Närke Kulturbryggeri, och återvände nu nästan sex år senare. Både textmässigt och musikaliskt var bandet på samma sprudlande humör inför ett fullsatt Kulturbryggeri.
   Vid senaste Örebrobesöket avslutades konserten med den svenska versionen av Steve Earles ”Galway girl” (”Majornatjej) som absolut sista extralåt. På fredagskvällens rekordlånga konsert vände de på steken och inledde med den minst sagt svängiga och nästan allsångsframkallande dängan. Och redan där var succén via både fioldueller och gnistrande rundgång i hamn hos publiken som enligt bandets Lasse Gustafsson inte tillhörde åldersgruppen ”ungdomsgård”.
   Jag har tidigare beskrivit Majornas 3dje Rote som en mix av klassisk svensk progg och svensk traditionell folkmusik. Som textmässigt låter det pendla mellan starkt politiskt laddade texter och ren och skär humor som musikaliskt kryddades av fioler, dragspel och mer konventionella instrument som gitarr, trummor och bas. Med ett band som har fem olika sångare med en obegränsad variation som absolut styrka.
   Konsertrepertoaren var återigen hämtad till stor del från bandets två album, ”På rymmen” (2012) och ”Välkommen hem” (2016), men jag tyckte mig ändå höra några nya fräscha låtar bland de gamla favoriterna.
   I favorittoppen trängdes låtar som ovannämnde ”Majornatjej”, ”Svarta moln”, , ”Familjeterapi”, ”Din skull”, ”Mitt minne räcker inte till för dig” och huvudavdelningens avslutningslåt ”Polskan funkar” som är bandets försök att sjunga/prata rap.
   Däremellan stoppade de in låtmaterial som jag uppfattade som nya fast det var svenska covers på Lucoinda Williams, Richard Thompson och Billy Bragg. Trummisen Thomas Sjöstrand, som gick fram till mikrofonen vid två tillfällen, sjöng Braggs ”Distant shore” fantastiskt bra med en svensk text som jag tror hade titeln ”Livet är som havet”. I en låt som också var musikaliskt underbar när fiolspelaren Göran Premberg trängde sig fram till dragspelaren Lasse Gustafsson och skön musik uppstod.
   Som genuina göteborgare har det här gänget med sina hjärtan till vänster nära till den svenska traditionella progghistorien och mycket passande kallar de sin musik för ”pensionärsprogg”. Ibland tänkte jag på stunder när Contact spetsade sina arrangemang med Skäggmanslaget och när texterna blir som mest bitska och ändå poetiskt perfekta är steget inte långt till Ulf Dagebys höjder. I en av kvällens mest svavelosande texter, ”Iskallt blod” som egentligen hade en mycket längre och mer laddad titel, kunde bandet med full kraft protestera mot landets regering.
   Majornas 3dje Rote bjöd på en genomgående mycket väl genomförd konsert, på långt över två timmar, som avslutades med tre extralåtar. Först bandets kanske mest kända låt, ”Galen i en elcykel”, sedan ”Flickorna i Göteborg” och finalnumret i den lite känsligare ”Ögonsten” som rundade av en perfekt konsertupplevelse.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (61)
Blogg (504)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (77)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (54)
Maxi12" (35)
Minns (164)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< April 2023 >>
Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Johan S 25/11: En riktigt gammal favorit!...

Björn 21/11: Hej Håkan! Som jag läser det har du inte blandat ihop något. "Geordie-sånga...

Peter 17/11: Haha, keep up the good work!...

Peter 17/11: Nu har du nog blandat ihop det... Brian Johnson sjöng inte i Guns´n Roses, men...

Ove 15/09: Kolla också gärna in Bottle Rockets: Songs of Sahm...

Silja 5/09: Har du en riktigt bra idé om hur man tar bort ekot i kyrkor? Då är du nära e...

Anders Jakobson 4/09: Vilken hyllning! Tack och bock! ...

per 31/08: Jag älskade 50/50 från och med första lyssningen, bortsett ifrån de två sis...

Thomas 30/08: Hej Håkan. Jag tror vi hörde olika låtar. Jag hörde Satelliter och rakete. D...

Johan S 3/08: Håller med, tack för tipset Håkan!...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.