Blogginlägg

Bad Cash Quartet konsert

Postad: 2003-09-08 15:56
Kategori: Live-recensioner

Den här recensionen publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda 8/9 2003.

KONSERT
Bad Cash Quartet
Intro:Festival, Örebro 6/9 2003


Utomhusfestival en kulen höstkväll i mörka september låter som en väl optimistisk och nästan befängd idé. Men de entusiastiska arrangörerna till premiärupplagan av Intro:Festival hade en sagolik tur med vädret och vi fick uppleva en festival i absolut rätt miljö där det var både ljummet och mörkt.
   Och med ett heltaggat Bad Cash, kvartetten som blev officiell kvintett och nu på scen med extragitarrist och körtjej är sju medlemmar, som toppen på gästlistan kunde det inte gå fel. Eller?
   Jag tycker inte Martin Elisson & Co kom upp i optimal standard under sina 45 minuter på scen. Om det berodde tidpunkten, en halvtimme försenad konsert, eller ett uppenbart slitet band, med Martins spruckna röst som bara var en skugga av sedvanlig styrka, kan jag inte riktigt bedöma.
   Eller om Bad Cash har det delvis angenäma problemet att på scen inte riktigt kunna ge den fruktansvärt starka repertoaren full rättvisa. I alla lägen.
   På scen är de samma gamla kaotiska, hänsynslösa och smått osympatiska punkslynglar som de alltid varit. Men numera har de så mycket bra material och så majestätiskt skrivna poplåtar med rockattityd vars styrka egentligen ingen konsert i världen, vare sig det är mellandag eller inte, kan ta ifrån bandet.
   Senaste skivan ”Midnight prayer” är i mina öron ett ännu starkare album än ”Outcast”. Och i lördagskväll, på sina få minuter på scen, spelade de med ett enda undantag (tyvärr skippade de punkpärlan ”Nights are mine”) samtliga låtar från nya skivan.
   Tillsammans med topparna från förra skivan så är ju deras nuvarande scenrepertoar extremt högklassig. Som därmed gjorde det nästan omöjligt att scenmässigt leva upp till den exklusiva nivån.
   Den gamla punkdängan ”Amuse you”, i en kaotisk, nästan massakrerad och skrattretande arrogant version, fick som sista extralåt symbolisera kvällens rangliga sound som Bad Cash försökte rädda med sin lysande låtlista. Mer kommando-raid än regelrätt konsert, liksom.
   Kanske är det orättvist, kanske är det överkänsligt och kanske är det en ouppnåelig dröm men jag är övertygad om att Bad Cash kan så mycket bättre en bra kväll.
   Ändå var det en explosiv överraskning till startskott att redan på första låten bränna av ”Big day coming” och sedan nästan konsekvent ställa de lugna låtarna och de rasande rocklåtarna mot varandra hela tiden. Effektfullt.
   Perfekta ”Valentine” följdes av en inte fulländad ”Dirty days” som avlöstes av ”Twenty two” för att sedan bryta ut i punkklassikern ”Too bored to die”. Och när ”Midnight prayer” kom blev det inte överraskande allmän allsång hos de 900 personerna i publiken.
   Som sagt, för stunden en alldeles godkänd konsertupplevelse men när röken skingrat sig och den sista rundgången hade tonat ut var det en viss tomhet som infann sig.

Bad Cash Quartets låtar:
Big day coming
I don’t hesitate to say who I hate
Outcast
I care about you all
Valentine
Dirty days
Twenty two
Too bored to die
Searching is killing
Midnight prayer
Freeze out
I can wait until spring
Monday morning
Amuse you

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (519)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (172)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< September 2003 >>
Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.