Blogginlägg

"Lojsta & other stories from an island"

Postad: 2015-06-03 07:59
Kategori: Skiv-recensioner



EP'S TRAILER PARK
Lojsta & other stories from an island
(Despotz)


Påminnelser. Jag behöver alltid påminnelser. Och när uppmaningen kommer från Mr EP själv, Erik Palmqwist, måste jag bara ta fram EP's Trailer Parks senaste skiva (eller egentligen bläddra fram plattan på Spotify) som jag missade någon gång i vintras. Egentligen handlade Eriks messenger-meddelande om en kommande spelning, Pub Cornelis i Grythyttan på lördag, men raderna lockade fram en lyssning på plattan.
   Det finns en anledning, inte minst för mig själv, att rekapitulera det här speciella bandets historia som nu börjar bli lång och betydelsefull. Men det känns spontant som om jag under 2000-talet, efter debutalbumet "Apartment recordings", tappade kontakt med det intressanta bandet.
   Egentligen fastnade jag för Erik Palmqwist när han var medlem i bandet Monostar några år innan, albumet "The airport" hamnade 1998 på min årsbästalista och samma år recenserade jag en konsert med bandet.
   Sedan kom EP's Trailer Parks första skiva 2000 som jag nästan spelade sönder och mycket naturligt hamnade på ännu en årsbästalista. Och även i det fallet recenserade jag en konsert med ett för kvällen decimerat band.
   Sedan har både bandets skivproduktion och min kontakt med bandet varit sporadisk och oregelbunden. Skrev några rader om bandets personliga coverskiva "Cover my heart", förra året men missade alltså vinterns "Lojsta..." som jag nu ber att få återkomma till.
   Titlarna på senaste skivan är Eriks geografilektion om Gotland, sockennamn har blivit rubriker för låtar som genomgående framförs på engelska och blir därför inte så personligt betraktande som kanske är ambitionen i detta projekt. Däremot finns det tillräckligt med personlighet i Erik Palmqwists låtar, arrangemang och röst som i händerna på Andreas Mattssons ofta ödmjuka och minimerade produktion blir fylld av både ett vemod och anspråkslöst uttryck fast stråkar och gospelkör förekommer på några spår.
   Men det finns också några låtar som har uppenbart hitmässiga förutsättningar. "Rävhagen" skulle kunna vara en låt från Monostars skiva och "Schenholms" är ju en perfekt sommarpophit, "Welcome Summer night" i refrängen, som mycket lägligt just nu har släppts som singel.
   Inget på albumet känns förutsägbart men ofta personligt underhållande när det pendlar mellan lågmäld pop och singer/songwriter-baserade låtar. Och ibland brinner det till låtmässigt. Som i inledande "Östergarn" och tredjelåten "Gråbo" som gör att låten om Gotlands huvudstad Visby däremellan överraskande bleknar i jämförelse.
   Känslan att "komma hem" i texterna formuleras bäst i låten "Lojsta" där stråkar och en passionerad gospelkör förstärker det emotionella uttrycket.
   Jag har aldrig varit på Gotland och en majoritet av orterna/titlarna på skivan är för mig obekanta men nyfikenheten kunde inte hindra mig från att leta upp var Lojsta var beläget och hittade det långt in på Gotland.

/ Håkan




10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (517)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Juni 2015 >>
Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.