Blogginlägg

Försiktiga covers och en exklusiv Jupp-låt

Postad: 2010-06-25 09:05
Kategori: Skiv-recensioner

HUNT, SHUNT, RUNT AND CUNNINGHAM
Pack up while you’re winning!
(The Cottage Records)


Låt vara att det är sommar, semester och lågsäsong på den här sedan. Det finns vissa skivor som är helt aktuella eller som jag har missat av en eller annan anledning. Och jag känner att jag måste skriva några rader om dessa. Några har kopplingar till Mickey Jupp och några har bara hamnat framför mina ögon och öron under året.
   Den här engelska bandet, med det helt osannolika namnet, har sina rötter i Southend och har funnits sedan 1973 utan att jag någonsin har hört talas om det förrän nu. Bildades av Tony Sumner, piano och sång, som fortfarande finns vid mikrofonen. Dennis Masterton, som då spelade bas men numera gitarr, finns också fortfarande med. Ursprunglig trummis var den gamle Legend-medlemmen Nigel Dunbar (som nyligen tragiskt dog) som senare ersattes av Mick Brownlee, en av originalmedlemmarna i gamla Paramounts och vid flera tillfällen spelat med Mickey Jupp, som fortfarande sitter bakom trummorna.
   En annan Legend-medlem, Mo Witham, figurerade också i bandet under 70-talet. Men när Witham lämnade bandet för att spela med Suzi Quatro lades bandet tillfällig ned och återbildades på 90-talet och sedan 1993 innehåller bandet, förutom Sumner, Masterton och Brownlee, också basisten John Bobin (ytterligare en Legend-medlem), steelgitarristen Vic Collins (känd från Kursaal Flyers) och saxofonisten Graeme Turner.
   Bandet har nu äntligen gjort en skiva som till allra största delen är fylld med gamla covers och versionerna är tydligt traditionella och inte speciellt originella eller personliga. På gränsen mellan gammal pop, ännu äldre rock’n’roll, cocktailjazz och country presenterar gruppen en repertoar som säkert motsvarar en livespelning på puben där fyllda ölglas och hög stämning är minst lika viktigt som musiken som strömmar ut från scenen.
   Det är försiktiga covers av Chuck Berry, Elvis Presley, Nat King Cole, Bill Haley, Willie Dixon, Big Bopper, Bobby Darin och några mer countryfierade låtar av Buck Owens, Don Gibson och Willie Nelson.
   Bland de mer aktuella låtarna är Jimmy Buffetts ”Margaritaville” och faktiskt Jackson Brownes ”Rosie”, båda från 70-talet. Och en version av Mickey Jupp-låten ”There’s a thing” från Jupps ”As the yeahs go by” från 1989.
   Men skivans riktigt exklusiva låt är den specialskrivna Mickey Jupp-låten som tagit sin låttitel från bandnamnet, ”Hunt, Runt, Shunt and Cunningham”. En låt, kärleksfullt skriven till och om bandet, som också känns väldigt traditionell i sin form med de där typiska Jupp-rytmerna. Textraderna ”Guitars, piano, drums and bass/No backing tracks no pretty face/Just four guys in a rocking band” skvallrar väl om att låten skrevs för några år sedan för bandet idag är ju en sextett.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (522)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (171)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Juni 2010 >>
Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Peter 2/07: Nja, Honeycombs hade ju en hit till: That´s the way som jag tror hamnade på Ti...

Mikael Johansson 27/06: Var där i konserthuset 1977, 16 år gammal. Visste inte riktigt vad som väntad...

Kjell J 16/06: Kolla gärna in denna ytterst förträffliga Youtube-kanal:@YesterdaysPapers (ti...

Valbobo 10/06: 1970 spelade faktiskt Cilla Black in en cover på Olles Det gåtfulla folket. Ko...

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.