Blogginlägg

Säsong 5 trampar snart igång på allvar

Postad: 2009-08-22 07:51
Kategori: Blogg

Tiden går och det blir dags att planera höstens aktiviteter på den här sidan. Just idag, 22 augusti, för två år sedan sparkade jag igång den här sidan och föga anade jag då responsen, de nya kontakterna med likasinnade och åtskilliga kommentarer från folk som vill meddela felaktigheter, tipsa om fördjupande kunskaper eller helt enkelt fråga något. Oerhört inspirerande har det varit och det har många gånger fått mig att gräva ännu djupare i minnet, ännu längre ned i arkivet och ännu längre in på vinden.
   Därför är det inga större problem att fylla den här sidan år framöver med nya uppslag till speciella ämnen och teman och oavbrutet sikta in mig på den lilla stora koncentrerade ytan av musik som vi i vardagligt tal brukar kalla pophistorien.
   Säsong 1 och 2 var framförallt en serie om mina 80-talsfavoriter på skiva. Ett missförstått musikaliskt decennium som behövde en upprättelse. Här är nummer ett på den listan. Säsong 3 och 4 siktade jag i första hand in mig på Stiff Records (min lista på de 32 bästa singlarna, bäst är ...), tributeskivor och en tung serie om alla mina stora favoriter genom åren.

DET BÄSTA 70-TALET
Idag firar jag alltså två år och på måndag går startskottet för Säsong 5 och då kommer den här sidan ha en regelbundet återkommande följetong just på måndagar: De bästa skivorna på 70-talet. Det har varit en rolig, intressant men också förskräcklig sommar att komma överens med mig själv om placeringar (från plats 70 till nummer ett), skivor som platsar eller inte (kill your darlings har varit tema hela sommaren!) och researcha alla roliga anekdoterna om varje skiva. Och sedan redovisa mina egna minnen, plocka ut eventuella citat från mina gamla recensioner och ge dagens perspektiv på de gamla skivorna.
   I övrigt kommer det förekomma en massa andra olika teman som dyker upp på veckans andra dagar. Kanske inte så inrutat med fasta dagar som tidigare men jag lovar ständig uppdatering. Det finns några trådar att fortfarande rycka i när det gäller det Stiff, Tribute-skivor och Mina favoriter.

SOUNDTRACKS
Dessutom inleder jag en serie om Soundtracks. Inte ljudspår som enbart samlar ihop kända låtar utan filmskivorna med de där exklusiva låtarna som gömmer sig längst bort på ett soundtrack och ingen annanstans. Det blir en spännande resa att hitta de musikaliska guldkornen på samma sätt som jag under det senaste året letade upp de okända fantastiska låtarna på alla tributeskivor som har kommit i min väg.

COVERSKIVOR
Covers har varit ett begrepp i många år. Ibland tar artister hela skivor till hjälp för att framföra sina bästa covers, typ Ulf Lundells ”Sweethearts”, Bryan Ferrys ”These foolish things” och John Lennons ”Rock’n’roll”. Jag har letat upp ett tjugotal skivor med det temat och kommer redovisa var artisterna har hittat sina favoritlåtar och även recensera resultatet.

70-TALSKONSERTER
Med anledning av att nästa säsong på den här sidan kommer att ha en viss slagsida åt 70-talet kommer jag förlänga serien på mina autentiska liverecensioner från 70-talet som pågått under sommaren. Och då kommer det att bli rasande intressanta konsertåterblickar med bland annat Wings, Rolling Stones, Ian Hunter, Graham Parker, Rod Stewart, Roxy Music och många, många fler.

ÖREBRO
Sedan ska jag stundtals bli lite lokal också. Örebro har en lång och genuin musikhistoria och jag har under årens lopp samlat på mig mycket information om stadens rockliv genom decennierna. Det gick så långt att jag för ungefär tio år sedan satt och skissade på en bok, givetvis i all anspråkslöshet, samtidigt som jag helt förutsättningslöst samlade på mig en massa osorterade uppgifter. Det gick så långt att jag hade en titel till min bok: ”Från Power House till Millencolin”.
   Naturligtvis kom jag aldrig till skott med det projektet och två andra Örebrograbbar hann före mig. ”Rockbok – 50 år av rock och pop”, skriven av Sven-Olof Malmsten och Bo Eriksson, är inte världens mest lättlästa historiebok, saknar exempelvis register, men är ändå fylld med många unika bilder och en uppsjö av detaljerade uppgifter. Nu kommer jag sporadiskt att lägga ut mina egna små noteringar som jag har samlat på mig genom åren.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (60)
Blogg (495)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (77)
Konserter (241)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (54)
Maxi12" (35)
Minns (161)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Augusti 2009 >>
Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Peter 31/05: Nu var det väl så att Tony Bourge var gitarrist och Phillips var trumslagare? ...

Johan S 13/05: Det här blir en resa i min smak! Underbart! Har lyssnat på Linda otroligt myc...

Björn 11/05: There are 2 Kinds of Men in This World…Those who have a crush on Linda Ronstad...

Björn 11/05: Tack för den, som Magnus brukade säga efter avslutad låt. Ett nöje att få t...

Niclas 4/05: Hej Håkan, Farsan visade mig Pugh på tidigt 2000-tal då var jag blott en ...

Björn 3/04: Lite räknefel, det är självklart 40 år mellan 1980 och 2020, inte bara Billy...

Björn 3/04: Blir både glad och sorgsen, när jag läser #11. Magnus, saknad men aldrig glö...

Jan Lennell 30/03: John Hiatt! En klar favorit. Tycker albumet "Warming up to the ice age" håller ...

Claes Janson 20/03: Hej Håkan! Kul att läsa om Baltik. Jag ska snart ta farväl av min 4 år äld...

Silja 13/02: Lokalhistoria är kraftigt underskattat. Mera sånt!...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.