Blogginlägg från 2025-05-08
TisdagsAkademien (26)
TisdagsAkademien 2024, Jag, Olle Unenge och Janne Rindar som sedan våren 2023 har träffats på Makeriet i Örebro varje tisdag (eller måndag, eller onsdag...).
TISDAGSAKADEMIENS BERÖMDA MÖTEN varje vecka, på Makeriet sedan drygt två år tillbaka, är inne på sitt sjunde år. Olle Unenge, Janne Rindar och jag, Håkan Pettersson, diskuterar musik en gång i veckan. Blandningen av musik som vi upplever på dvd eller på nätet blir allt bredare och nästan märkligt skiftande mellan genrer och specifika ämnen som sedan noteras i några minnesrapporter.
Sedan förra rapporten, tidigt i mars, har vi tittat, lyssnat och diskuterat dokumentärer om Freddie Wadling, hyllningskonserten till minnet av Olle Adolphson tre dokumentärer om Kent, från 2001 och 2016, samt Markus Krunegård. Vi har också varit på bio och sett filmen om Wilmer X och gjorde en tripp till Malmö för att uppleva musikteaterföreställningen Flickan Från Landet I Norr.
12 mars (onsdag!)
WILMER X: NÄR TIDEN STANNAR (Film bio Roxy, Örebro 11/3 2025)
WILMER X HAR UNDER MÅNGA DECENNIER dominerat den rockiga livescenen i Sverige och nu lockas bandets publik även till biosalongerna där Stefan Bergs dokumentär om det skånska rockbandet visas. En musikfilm med dels väldigt mycket musik men också mycket historia med många slagkraftiga repliker och minnesbilder.
För mig som har upplevt bandet live sexton gånger, från Rockmagasinet på 80-talet till senast på Malmöfestivalen 2023, är filmens musikaliska detaljer ingen överraskning men är naturligtvis det huvudspår som Berg följer. Korta energiska filmklipp, både professionella tv-klipp till privata primitiva super-8-upptagningar, från bandets hela karriär. Ibland mixade tillsammans i en och samma låt som ger filmen både tempo och en intressant bild på bandets utveckling och uppseendeväckande konstanta sound.
Historien om Wilmer X är synnerligen efterlängtad och den tar sig från Malmös gråa 70-tal, när bandet bildades och var på gränsen mellan punk och blues, hatade progg och jazzfusion, och hamnade i en rock'n'roll-osande verklighet. Vi får aldrig veta att bandets första formation hette Wilmer Pitt men vi får bilder och information om originalmedlemmarna Nisse Hellbergs och Jalle Lorenssons första bandkollegor.
”När tiden stannar” är en underhållande film om ett band vars medlemmar fortfarande brinner för sin musik. Filmens aktuella intervjuer är gjorda från 2018, när bandet firade 40 år och gjorde stor comeback på scen (Malmöfestivalen inför uppskattningsvis 20 000 åsksådare) efter 13 år lång paus.
Det är många intima och privata förhållanden som kommer till tals när låtordning och annat diskuteras utan att alla är överens. En fin och exklusiv inblick bakom scenen och även i övrigt ger både Nisse, Jalle, trummisen Sticky Bomb (ser tuffare ut idag som 60-plussare än på det tidiga 80-talet), basisten Thomas Holst och även gitarristen Janne Lindén sina egna och personliga vinklingar om livet som Wilmer X-medlem.
Kanske hade filmen blivit ännu mer ”dramatisk” om gamla medlemmar fått berätta sina minnen men filmen koncentrerar sig kring dagens Wilmer X-upplaga, som nog är bandets allra bästa, och blir en fin berättelse om både...
BOB DYLAN-podden "Vi snackar Dylan": Jag valde ”The Wicked messenger” med Louise Bergman som gäst.
18 mars 2025
FREDDIE WADLING: Jag är monstret (SvtPlay, 2025, 59 min)
Svensk dokumentär från 2025 av Lars Hogéus och Robert Lagerström.
Få svenska artister har lämnat ett så oförglömligt avtryck som Freddie Wadling (1951-2016) och få är lika mytomspunna. Med en röst som sträckte sig från de djupaste brunnarna till de himmelska höjderna, benämndes han ofta som "Sveriges bästa rockröst".
Filmen utforskar Wadlings mörka livsöde och fascinerande karriär - från hans tid med band som Cortex, Blue for Two och Fläskkvartetten, till hans solokarriär som omfattade allt från elektronisk musik till finstämda visor. Trots sin kultstatus kämpade Wadling med scenskräck och ett liv präglat av alkohol och droger. En revanschhistoria om en utstött kille som fick ett oerhört anseende och skrev in sig i den svenska musikhistorien.
Inledningsvis känns det som att dokumentären visas i svartvitt. Med sprucken röst berättar Freddie om sig själv. Beskrivs so en ”Trevlig och 'glad' människa” som målar till husbehov.
Som en svensk Tom Waits berättar Freddie att han upplever ångest innan han går upp på scen. Som att komma till en ”offentlig avrättning”.
Carl Michael von Hausswolff (skivbolaget Radium 226.05), Amanda Werne (Slowgold) och Dennis Lyxzén berättar.
Frun Bella Wadling berättar.
Gamla filmklipp. ”Som barn ville jag vara indian”. I 8-årsåldern blev Freddie mutist. Det varade i sex ¨år. Mobbad i skolan. ”Stort svart helvete”.
Gick sedan i Dômen konstskola i Göteborg.
Anna-Lena Karlsson (Cortex): ”Han följde inte normen”.
Droger och musik gjorde att Freddie började prata igen.
Inspirerad av Captain Beefheart. ”Punken var en fin grej”. Frihet! Var med i alla band (nio stycken) som fanns. ”Han drog till sig folk”.
Cortex tidigt 80-tal. Henrik Venant berättar.
Freddie: ”Jag gillar allt som gör mig yr”.
Blue For Two tillsammans med Henryk Lipp. 80-tal.
Freddie hade ingen uppfattning om pengar.
Freddie beskriver sig som irrationell konstnär. Religiös men inte kristen.
Freddie var animist. ”Jag tröttnade på min egen röst”.
80/90-tal. Fläskkvartettens Sebastian Öberg berättar.
”Han har ett otroligt gehör”. Och vi får höra hans version av ”Over the rainbow”.
Läkaren Johan Von Schreeb berättar när Freddie var på sjukhus. ”Jag berättade för Freddie att jag hade ringt Captain Beefhearts mamma och då gick han med på behandling”. Han var riktigt sjuk. Operation. Han var mormon och satanist på samma gång.
1999 spelade han Frankenstein på scen. Avancerad teater.
”Blott en dag” till skivan med psalmer. Hade en sådan otroligt fin röst plötsligt. Allting var förstatagningar. På 2000-talet många samarbeten.
Plötsligt dyker Bert Karlsson upp och bröstar upp sig och pratar om Mello...
Vi får på slutet en bild från Garaget med massor av Freddies grejer som nu har skänkts till Göteborgs Stadsmuseum.
DYLAN: Janne valde: Om Rob Stoner, det är basisterna som håller ihop det.
25 mars 2025
”Älskar inte vi dig då” – Hommage till OLLE ADOLPHSON (SvtPlay, 2025, 1:28)
Den här veckan tittade TisdagsAkademien på ett rent musikprogram. En hyllningskonsert inspelad 22 oktober 2024 till minnet av Olle Adolphson.
Vår nationalskald Olle Adolphson skulle ha fyllt 90 år 2024 och är en av våra största vispoeter. Under hyllningskvällen intar Jakob Hellman, Lisa Nilsson, Amanda Ginsburg, Emil Svanängen (Loney Dear), Janice, Tomas Andersson Wij, Moonica Mac, Lill Lindfors, Mats Bergström, Peter Morén, Junior Brielle, Zacke, Jennie Abrahamsson och Vilma Flood scenen på Cirkus i Stockholm för att hylla Olle Adolphson och tolka visor ur hans stora låtskatt.
Olle Adolphson, som var en centralgestalt i det svenska musik- och kulturlivet i över fem decennier, har lämnat ett outplånligt avtryck genom sina älskade visor som till exempel ”Trubbel”, ”Nu har jag fått den jag vill ha” och ”Gustav Lindströms visa”. Hans låtar har inte bara berört generationer utan fortsätter att leva vidare, inspirera och nå ut till nya lyssnare.
Arrangören Peter Morén berättar: ”Olle förenar över generationer och genrer och vi är säkra på att detta kommer bli en helt unik och varierad kväll att minnas långt framöver. Kanske lika väl som jag minns när jag såg Olle på Konserthuset som nittonåring och fick bekräftat det jag redan då visste; Det där är MIN vissångare. Den som berör mig mer och som når längre in. Kanske kan han också bli er?” Tillsammans med Ronald Bood (som producerade Olles sista studioalbum ”Älskar inte jag dig då” 1994) är Peter initiativtagare både till förra årets hyllningsskiva samt denna konsert.
Olles texter och teman är eviga och tidlösa. Hans bredd av känslor; sorg, melankoli, mänsklig skröplighet och svårighet att få livet att gå ihop, naturens skönhet och tröst, humor, lekfullhet, ett skarpt öga för detaljer och en konst att se livet för vad det är; mångfacetterat och i hela skalans nyanser, allt detta ligger på nåt sätt även rätt i våran tid. Hans likaledes stora respekt för musiken gör honom helt unik. Oförglömliga harmonier och melodier från en fantastisk gitarrist som tar en med på en vindlade resa över folkviseton, fransk chanson, bossa nova, engelska ballader och klassiska mästare ända in i folkparken.
DYLAN: Olle valde Not Completely Unknown: Bob Dylan & Folk Music.
1 april 2025
I samband med Kents återkomst på konsertscenen i Stockholm tittar TisdagsAkademien på tre Svt-dokumentärer, en från 2001 och två från 2016, under tre veckor.
Så nära får ingen gå – ett år med KENT (SvtPlay, 2001, 60 min)
En dokumentär från 2000-2001 om rockbandet Kent. De spelade inför utsålda hallar i Sverige och på Roskildefestivalens största scen, men även på små klubbar runt om i Europa. Svt:s Per Sinding-Larsen och Mathias Engstrand följde med i turnébussen. Det blir besök i hemstaden Eskilstuna, möten med hängivna fans och en och annan fest på hotellrummet.
Vid det här tillfället har Kent släppt fem album.
Gitarristen Sami Sirviö i Kent: ”Vi är ett indieband”. Kommunala musikskolan Eskilstuna. Han minns maj 1990.
Joakim Berg: ”Att vara vanlig var det finaste man kunde vara”.
1992. Då hette bandet Havsänglar, vi får gamla liveklipp.
2001 är det 3000 i publiken i Sporthallen Eskilstuna. Satt och skrev setlist innan konserten..
31/1 i Stockholm. Inspelning i Polarstudion. ”Just like money”, en låt på engelska.
Berg på Hovet i Stockholm: ”Ett religiöst ögonblick”. Livet på turné. Berg: ”Man super eller sover”.
Tankar på en USA-lansering.
Käringön och laddar inför Kalasturné 2000. Fick fax från USA. ”Vi var för konstiga”.
BOB DYLAN-podden "Vi snackar Dylan": Jag valde ”Flickan från landet i norr” med Aksel Morrise som gäst.
8 april 2025
Vi är inte längre där (Sista åren med KENT) del 1 (SvtPlay, 70 min, 2016)
Svt:s Per Sinding-Larsen följde Kent under bandets sista år. Från det att kvartetten komponerade sitt sista album till inspelningen av det i New York och fram till den sista turnén och finalkonsert.
På vägen har han mött fans, vänner, kollegor och andra artister och frågat vad Kent betyder för just dem. Allt varvas med tillbakablickar på den 26 år långa historien om hur fyra vänner från Eskilstuna blev Sveriges största band.
Anna Ternheim: ”Att spela förband till Kent var största upplevelsen för mig”.
Johan Renck, Silvana Imam och Miriam Bryant berättar.
Konsert inför en gigantisk stor publik. Bråvallafestivalen 2015.
Electric Lady Studios i Gre3enwich Village i New York, inspelningar.
Joakim Berg: ”Varje låt är en seger”.
Renck: ”Ingen i Kent ville stå i rampljuset”.
Repetition 18/9 2016. Conventum Arena Örebro.
Ett sympatiskt band som har nått långt.
Eskilstuna-historia igen. Första replokalen var hemma hos Martin Sköld. Gamla bilder, mycket historia. Grön gräsmatta utanför skolan där de träffades.
Berg;: ”Jag ville inte sjunga”.
Juni 2015. Park Studio.
”Ingen visste att vi skulle lägga av”.
Berg: ”Låtarna utgår från ett riff” som han sedan visade med gitarren.
Det finns mycket vemod i Kents låtar.
Kapsylen, replokal på söder i Stockholm.
Berg: ”En skör trovärdighet”.
”'Sverige Sverige' skrevs på Käringön i onsdags.
Stadion 6/6 2003, Alla klädda i vitt. Berg: ”En sorts Massmöte”.
Live medverkade Georg Wadenius på gitarr.
Kent besöker Stadion 14 år senare
”Svindel och dödsångest precis innan konserten”.
Lära sig att ta hänsyn till varandra.
DYLAN: Janne valde: ”Intervjuer
22 april 2025
Vi är inte längre där (Sista åren med KENT) del 2 (SvtPlay, 70 min, 2016)
TisdagsAkademien fortsätter Kent-temat för tredje veckan i rad.
På väg upp på scen på sista turnén.
Jocke Berg: ”Det ultimata hade ju varit att bara försvinna.”
Lars Winnerbäck, Marcus Krunegård, Peter Svensson, Nina Persson, Anna Ternheim berättar positivt om Kent.
Det står osannolikt mycket grejer bakom scen.
Det här är slutet efter 26 år.
13 november 2015 i Park Studio. Man ser och hör att Kent är ett band.
Man ser en bild på Slussen innan omgörning.
NYC, Electric Lady Studios, Studio A. Greenwich Village, långt från singer/songwriter-generationen på 60-talet.
Studiobilder klipps ihop med liveklipp.
Joakim Berg är ödmjuk, duktig gitarrist. Även piano. Pratar om någon låt med Eurythmics som förebild och klassikern ”Tracks of my tears”.
”Att vara i studio är som att leva på en u-båt.”
Harri Mänty spelade i tio år i Kent, 1996-2006, och fick sedan sparken, Martin Skölds kompis.
Känslosamt tal av Berg som avslutning på sista konserten. Många gråtande i publiken.
Vardagen efter för Kent: Sköld och Markus Mustonen visar upp sina trädgårdar...
DYLAN Olle valde: Van Morrison and Bob Dylan, One Irish Rover.
29 april 2025
FLICKAN FRÅN LANDET I NORR (på Malmö Stadsteater 24 april 2025)
TITELN TILL DEN HÄR PJÄSEN ÄR ALLTSÅ en identisk svensk översättning av Bob Dylans låt ”Girl from the north country” från 1963. Och hela den långa föreställningen baseras på Dylan-låtar som den irländske dramatikern Conor McPherson sedan fick i uppdrag av Dylanteamet att med stor frihet skriva en pjäs runtom.
Jag har upplevt några få musikaler genom åren och jag är ingen belevad teaterbesökare och kan med fog beskriva mig som ganska onaturlig i en miljö där teater utspelar sig. Men i torsdagskväll fann jag ganska snart ett genuint nöje i en levande föreställning som spelade upp en historia som blandade talad teater med rena musikstycken men utan den ganska onaturliga förekomsten av sjungande repliker.
För mig spelade de musikaliska inslagen, ett tjugotal Dylan-låtar på svenska, en minst lika viktig roll som historien i övrigt. Men helheten spelade givetvis den stora huvudrollen i pjäsen som utspelade sig i depressionens USA 1934 på ett nergånget och skuldsatt pensionat i Duluth, Minnesota. Inte så överraskande födelseort för Robert Zimmerman (Bob Dylan) sju år senare.
Flickan Från Landet I Norr är ett dramatiskt verk av McPherson där Dylans sånger är en väsentlig beståndsdel. På scen spelas huvudrollen av pensionatägaren Nick av Reuben Sallmander som tillsammans med en skicklig ensemble spelar upp ett i alla stycken intressant persongalleri med arbetslösa, hemlösa, utfattiga och oskyldigt dömda.
Av de här skådespelarna fanns det många som fick chansen att personifiera Mikael Wiehes svenska nytolkningar av Dylans karaktärer tillsammans med fyra musiker, under ledning av kapellmästaren och pianisten Oscar Johansson, skapades...
BOB DYLAN-podden "Vi snackar Dylan": Jag valde ”Forever young” med Pelle Thorstenson som gäst.
6 maj 2025
MARKUS KRUNEGÅRD: Allt är bättre i Finland (SvtPlay, 58 min, 2025)
Markus Krunegård bestämde sig vid 44 års ålder för att testa något helt nytt. Han ville verkligen ta sitt finska arv på allvar. Med sitt nya album ”Nokia & Ericsson”, helt skrivet på finska, ville Markus som helt okänd i sin mammas hemland försöka slå igenom och stå på egna ben. Med en sista spelning kvar på den finska turnén följer vi med Markus på en ensamresa genom norra Finland, till den kanske viktigaste spelningen på hela Finlandssatsningen.
Dokumentären börjar i september 2023 inför planeringen av Finlandsbesöket.
Markus är född i Norrköping med finska föräldrar så finska blir hans modersmål men pratar svenska utan brytning.
En testspelning, med enbart finskt låtmaterial, på Mosebacke i Stockholm. Mycket folk i publiken. En utmaning.
Trummisen Lars Skoglund berättar.
Samma månad åker Markus till Helsingfors med sin akustiska gitarr. Och börjar sin roadtripp i norra Finland med staden Pello i Tornedalen som mål.
I Uleåborg köper Markus en begagnad Volvo som han sedan kör upp till Pello. Blir en present till hans föräldrar. Bilförsäljaren är en skön typ som börjar sjunga opera...
I Pudasjärvi, ett öde ställe, spelar Markus i en karaokebar.
Efteråt träffar han en man med rollator som får hjälp med att rulla cigaretter.
Markus spelar även i Rovaniemi, där han träffar dragspelaren Harri som sedan följer med, innan han kommer till Pello och en spelning utomhus där han träffar sin moster.
BOB DYLAN-podden "Vi snackar Dylan": Janne valde ”Buckets of rain” med Ketty Hagmann som gäst.
/ Håkan
<< | Maj 2025 | >> | ||||
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Björn 3/03: Hej Håkan. Tack för de orden om D.J. Tumme upp, för liknelsen med Mick Jagge...
Kjell J 31/01: Texten är förstås skriven 1980, Men ursäkta gnället och/eller pekpinnen, Ro...
Jarmo Tapani Anttila 31/01: Lustigt, har precis läst färdigt boken Too Much Too Young, The 2 Tone records ...
Anne-Lie Dahl Parkegren 16/01: Hej! Jag, en tjejkompis och lilla syrran var på hans konsert. Tror vi satt på...
Peter Jönsson 1/01: Hej Håkan, Bra och nykter recension av Indoor Safari. (Tror emellertid att Nic...
Per Magnusson 29/12: Hej, ang svenska The Howlers inspelning av "Susie Q", som var b-sida på deras e...
Torsten Ståhlberg 29/12: Ang. SAM & DAVE/PERCY SLEDGE/ARTHUR CONLEY/TENDERS: Idrottshuset 25/10 1967. P...
Jan Boholm 13/12: Den här plattan gjorde mig glad, varm och trygg! Har gillat hans lågmälda pla...
Tomas Skagerström 18/11: Håkan Pop, snyggt skrivet. Håller med dig./Tomas ...
Anders Welander 19/10: The Howlers från Kristianstad spelade in Suzie Q före både Rolling Stones och...


Kommentarer till blogginlägget: