Blogginlägg

Krönika: Mars 1995

Postad: 2021-03-19 07:54
Kategori: Krönikor

Det känns som ett återbesök i urminnes tider när jag nu läser den här ”bara” drygt 26 år gamla krönikan. Jag siktade här in mig på ett nytt grepp från biblioteket som den här våren 1995 börjar låna ut cd-skivor men när jag läser urvalet finner jag en hel del brister och inkonsekvens.
 
Den här krönikan publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda 1/3 1995.
 
BIBBLANS CD-URVAL SAKNAR MYCKET

UTAN STÖRRE MARKNADSFÖRING HAR BIBLIOTEKET i Örebro dragit igång utlåning av cd-skivor. En lika kontroversiell handling i dag som förr, mitt i vinyleran, då skivbolagen rasade.
   Med cd:n har utlåning blivit ett attraktivare sätt att navigera sig fram bland mer musik och gränsöverskridande genrer.
   På pappret är bibliotekets lista på 700 cd-skivor för utlåning ett begränsat men ändå tämligen heltäckande urval på det bästa av det mesta inom populärmusiken. Bland utlåningsskivorna finns det klassiska verk och barnskivor men det är en minoritet.
   Ändå finns det, vid en närmare och mer kritisk granskning, fatala för att inte säga katastrofala missar bland utlåningsskivorna.
   Exempelvis finns inte mannen som de flesta för drygt en månad sedan hyllade som rockmusikens störste, Elvis Presley, representerad på en enda skiva! Kalla det lapsus, tanköshet eller vad som helst. Uppseendeväckande är det under alla omständigheter.
   Mikael Wiehe, Ramones, Phil Collins, Emmylou Harris, Genesis, Stevie Wonder och Creeps är andra, vad jag förstår, bortprioriterade namn.
   ”Greatest hits”-samlingarna är många och ett utmärkt sätt att få det viktigaste med en artist på en skiva som tar minsta plats.
   Artister som Eagles, Fleetwood Mac, Ted Gärdestad, John Holm, Imperiet, Led Zeppelin, Paul McCartney, Van Morrison, Pet Shop Boys, Tom Petty, Rod Stewart, Thin Lizzy, Steve Winwood och ZZ Top representeras bara med samlingsskivor. Och det kan i vissa fall uppfattas som trångsynt eller snålt.
   Fler cd-boxar borde finnas tillhands. Jag kan bara upptäcka en, ABBA:s 4-cd-box ”Thank your for the music” från förra året. En samling med Traffic hade varit att föredra framför förra årets mycket svaga comeback ”Far from home”.
   Inkonsekvens präglar ofta urvalet. Kinks, Animals och Dave Clark Five finns där men inte Hollies, Who, Manfred Mann och Searchers.

TVÅ VOLYMER FRÅN KJELL ALINGE och Janne Forssell finns med men inte någon från grammispristagarna Hassans senaste försäljningsframgångar. Traste Lindéns Kvintett har med tre skivor men Perssons Pack har ingen. Ochsåvidare.
   Lokalt motsvarar biblioteket förväntningarna. Millencolins båda cd-utgivningar finns med liksom Mats Ronanders, Karin Wistrands senaste och Lolita Pops ”Love poison”. Men var är Mija & Gretas fjolårsdebut?
   Av naturliga skäl dominerar senaste årens skivproduktion.Varför ZZ Tops ”Antenna” och Eric Claptons ”From the cradle” inte finns med kan nog ingen svara på.
   Då finns det nog enklare svar på varför Beatles vita mästerverk, Bruce Springsteens ”Darkness on the edge of town”, Neil Youngs ”Harvest”, John Lennons ”Imagine” och Ulf Lundells ”Längre inåt landet” saknas.
   I Lundells fall handlar det också i övrigt om inkonsekvens. Tre av hans 70-talsskivor finns med men inte ”Den vassa eggen”.
   Det finns trots allt ljuspunkter i bibliotekets förstaupplaga av utlåningsskivor. Välinformerad påpasslighet präglar urvalet av ny bra rock, främst på det svenska området. Brainpool, Hardy Nilsson, Hedningarna, Urban Turban, This Perfect Day, Bob Hund, Cardigans, Garmarna, Popsicle, Wannadies och Stefan Sundström finns alla med med en eller flera skivor.
   Själv blir jag glad och upprymd av att finna två av förra pårets bästa skivor i listan, Shane MacGowans ”The snake” och Kajsa Grytts ”Revolution”.
   Ty artister som Del Amitri, John Hiatt, Steve Forbert, Mickey Jupp, Los Lobos och Nils Lofgren, förstår jag, är en ouppnåelig önskedröm att hitta i detta sammanhang. Eller?
   Bibliotekets lista över utlåningsskivor lär ska uppdateras snart.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (60)
Blogg (459)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (76)
Konserter (234)
Krönikor (171)
Larm (20)
Listor (50)
Maxi12" (35)
Minns (143)
Örebro (33)
Pubrock (13)
Stiff (49)
www (1)

<< Mars 2021 >>
Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Lars-Åke Madelid 11/07: Imponerande ambitiöst projekt, så lycka till!...

Bengt Gustafsson 21/06: Hej Kan rekommendera http://www.loureed.es/ Massor med info on Lou Reed. Tyvär...

Mikael Bodin 18/06: Tack Håkan för som alltid intressanta analyser. Jag gillar också Playback-box...

Jocke 15/06: Finns på YouTube nu: https://www.youtube.com/watch?v=dXA2Xkm4UfI...

L-Å Madelid 7/06: Sorry, missade att du nämnde Zombies i artikeln och att Tages och Hep Stars kn...

L-Å Madelid 7/06: Hallå Håkan! Jag ser att du missat några konserter. The Zombies spelade på ...

Kjell J 2/06: Lou Barlow är väl sedan ganska länge tillbaka i Dinosaur Jr....

Jan Arne Martin Lennell 31/05: Tack Håkan för en intressant recension! Har ännu inte lyssnat (dök upp i bre...

Johan S 31/05: Lysande! Har gått varm hela helgen. ...

Janne Lennell 22/05: Ser fram mot listan över favoritskivor. Tror vi kommer ha en del gemensamma fav...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.