Blogginlägg

LIVEALBUM #15: Dan Hylander

Postad: 2021-02-08 07:57
Kategori: Bästa livealbum

DAN HYLANDER och RAJ MONTANA BAND: Bella Notte (Amalthea, 1982)

MUSIKKOLLEKTIVET RAJ MONTANA BAND AVSLUTADE sin gemensamma karriär med ett livealbum 1985, praktverket ”Tele-gram” var en dubbel som spelades in på en av gruppens sista konserter i december 1984. Då stod bandet inklusive frontpersonerna Dan Hylander, Py Bäckman och med sina gränslösa resurser på den kommersiella toppen av svensk musikbransch. När liveskivan ”Bella notte” spelades in våren 1982 var det ett band som via positiv publikrespons och ännu mer personlig musik var på viljestark väg uppåt.
   Från 1977, när singeln ”Dalit Panther” spelades in och släpptes som första skiva på skivbolaget Amalthea, och de närmaste åren framöver formerade detta numera legendariska band där sound, låtar och produktion utvecklades till absolut fulländning i mitten på 80-talet.
   Men det tog flera år med många olika konstellationer för Raj Montana Band att nå framgångarna och samtidigt vara språngbräda för Hylanders och Bäckmans solokarriärer. Bandet var från början Dan Hylanders skapelse men namnet var ursprungligen engelskt, Ray Montana & his Moonlight Boys. Ursprungligen innehöll bandet musiker som förutom den redan etablerade gitarristen Peter O Ekberg hade spelat i Hoola Bandoola Band och med Björn Afzelius och Thomas Wiehe.
   Första singeln och de två första albumen, ”Raj Montana Band” (1978) och ”Döende oskuld” (1979), väckte begränsad uppmärksamhet men också nyfikenhet och bandet, fick lovande omdömen av en allt större publik och bland recensenter. Fram till 1979 var bandet Malmö-baserat och i ständig utveckling och förändring med musiker i olika konstellationer.
   Andra albumet spelades in i Eslöv men pålägg och mixning gjordes i Stockholm där Hylander fick för framtiden viktiga kontakter och möter Py Bäckman som körar på ”Döende oskuld”. Dan och Py blir ett par när Skånegrabben flyttar till Stockholm vintern 1979/80. Det ska på många sätt förändra och förbättra förutsättningarna för både Dan, Py och bandet.
   Från den vinterna byter Raj Montana Band helt skepnad och blir ett Stockholmsbaserat band, som tituleras Dan Hylander och Raj Montana Band, med musiker som ska bli Sveriges mest tongivande under hela 80-talet: Först trummisen Pelle Alsing och gitarristen David Carlson och sedan Clarence Öfwerman, keyboards, Ola Johansson, bas, och slutligen Hasse Olsson, hammondorgel.
   Det kommersiella genombrottet blir studioalbumet ”September” (1981) som innehåller radiohits som ”Farväl till Katalonien” och ”Solregn”. Och nu börjar Dan och bandet tillsammans med Py Bäckman turnera hårt och intensivt och våren 1982 gör de en stor turné med nästan uteslutande nytt och oinspelat material. Turnéavslutningen sker på Södra Teatern i Malmö med tre konserter på fyra kvällar, 8-11 april, som samma höst resulterar i livealbumet ”Bella notte”. Samtidigt producerar Py Bäckmans skivbolag Sonet också en liveskiva, syskonalbumet ”Belle de Jour”, med enbart Py-låtar från samma konsertmaterial.
   ”Bella Notte” innehåller alltså till stor del nytt låtmaterial förutom två covers, på Wilson Pickett- och The Music Explosion-låtar, på svenska och två äldre Raj Montana-låtar.
   Fyra nya genuina Dan Hylander-låtar plus två svenska versioner av ”In the midnight hour” (”En förlorad natt”) och ”Little bit o' soul” (”Bara älskande sårar”) men det är den fantastiska liveversionen av ”Höst (till Eva, så länge jag kan gå)” som drar åt sig min stora uppmärksamhet. Hela albumet är ett gediget gott hantverk av ett otroligt tajt och välspelat band och en artist som är på väg att växa ut till en stor scenartist med mäktiga låtskrivarkvalitéer. Från vars repertoar den då drygt två år gamla ”Höst...”, en stor livefavorit (ofta bland extralåtarna) åren framöver, som här växer ut till en gigantisk låt med hjälp av Mats Ronander på både sång och blixtrande munspelssolo. Här står tiden still i drygt åtta minuter.
   På Södra Teatern saknades Pelle Alsing på trummor och ersattes tillfälligt av Peter Milefors som är mest känd för alla år bakom Björn Skifs. Alsing var vid tillfället upptagen av inspelningar med Ulf Lundell, till albumet ”Kär och galen”, men på något underligt sätt lyckades organisten Hasse Olsson frigöra sig från samma inspelningar. Och till turnén sommaren 1982 finns båda med bakom Lundell, Olsson dessutom som kapellmästare. Raj Montanas klaviaturspelare Clarence Öfwerman anslöt till det bandet på hösten 1982.


SIDA 1

1. Bella notte (Dan Hylander) 3:09
2. I minnen (Dan Hylander) 5:09
3. En förlorad natt (Steve Cropper/Wilson Pickett/Dan Hylander) 3:34
4. Höst (till Eva, så länge jag kan gå) (Dan Hylander) 8:02

SIDA 2

1. Turkos (Dan Hylander) 4:20
2. Isvit 6:38 a) Isvita rum 3:39 (Dan Hylander) b) Coda 2:59 (Dan Hylander/Roland Gottlow)
3. Bara älskande sårar (Dan Hylander) 3:19
4. Vargtimmen (Dan Hylander) 7:04

/ Håkan




10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (517)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Februari 2021 >>
Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.