Blogginlägg från 2015-01-12

Larm #10: april 1979

Postad: 2015-01-12 07:53
Kategori: Larm1. CHARLIE AINLEY
2. REGGIE YOUNG -skoningslös med gitarr!
3. Rock i tryck
4. MOON MARTIN
5. JIMMY PAGE i studion, del 2
6. MICKEY JUPP Diskografi
7. THE YARDBIRDS
8. HALL & OATES - radarparet från Philadelphia
9. Lost in the blåst
10. MICHAEL BROWN
11. Singlar
12. "Ännu mera blues"
13. Skivrecensioner
14. Litta Kantri

#10-NUMRET AV LARM, MED DEN ENGELSKE pubrockaren Charlie Ainley på framsidan, presenteras som "Jubileumsnummer!" i samband med en liten prishöjning från 7.50 till 8.50. Jag glömde förresten notera förra prishöjningen där priset på Larm-tidningen höjdes från 6:- till 7.50 i #7. Fortfarande väldigt skäliga priser på en så genomgående läsvärd musiktidning. Och #10 är lika fullspäckad med intressant läsning som #8 och #9. Det är under de här numren som Larm-historien innehållsmässigt i min värld når sina absoluta höjdpunkter.
   Man kan inte klaga på chefredaktören Lennart Perssons ambitioner att hellre skriva om intressanta ibland allmänt okända artister än om kommersiellt populära namn. Det nya Larm-numret inleds med en artikel/intervju med Charlie Ainley, pubrockare från England, signerad just Lennart P.
   Redaktionsmedlemmen Kalle Oldby, som bidragit med intressanta men konventionella artiklar tidigare, får en egen personlig sida i Larm där han i det här och kommande nummer skriver om amerikanska gitarrister. Och inte bara det, sidan är manuellt nedtecknad med penna i en mycket lättläst stil. Reggie Young är första gitarristporträttet vars historia presenteras i en kort text men framförallt via en lång lista på låtar som han spelar på. Från Box Tops "Cry like a baby" 1968 via Mentor Williams "Drift away" 1974 till Jessi Colters "You mean to say" 1976.
   Bland böckerna som uppmärksammas på Rock i tryck-sidan märks en bok om countrymusik, "The illustrated encyclopedia of country music", av Fred Dellar, Roy Thompson och Doug Green. Och en bilderbok med skivomslag, "The album cover album", av fotograferna/konstnärerna Storm Thorgerson och Roger Dean.
   Nästa stora fantastiska Lennart P-intervju/artikel är med Moon Martin som precis hade släppt sitt mycket fina debutalbum "Shots from a cold nightmare" men hade en lång och intressant historia bakom sig. Och innan 1979 var slut hade han följt upp debuten med ännu en perfekt skiva, "Escape from a domination". Lennart och Moon berättar detaljerat om den tidigare gruppen Southwinds skivor och all uppmärksamhet Moon hade fått för låtarna han hade skrivit åt Mink DeVille, Michelle Phillips och Lisa Burns.
   Det var här och då jag hade fångats av Moons debutskiva och sedan läste bakgrunden i Larm som gjorde att jag fick Moon Martin som stor favorit. Jag har uttryckligen förklarat det i den här artikeln.
   Pontus von Tell fortsätter sin detaljerade och initierade artikel om gitarristen Jimmy Pages karriär som studiomusiker under åren 1965 och 1966.

DET VAR INTE BARA MOON MARTIN som väckte mitt stora och avgörande intresse i #10. Lennart P:s intervju och diskografi med Mickey Jupp var nästan hypnotiskt intressant att läsa och suga i sig av hela hans långa historia. Från Legend-skivorna i slutet på 60-talet till hans pånyttfödelse som Stiff-artist och albumet "Juppanese". Allt presenterat i en diskografi med skivomslag och autentiska etiketter. Jag har många gånger genom åren återvänt till just det här uppslaget som på senare år har influerat mycket av mina skriverier på den här sidan.
   Ytterligare en diskografi med fyra sidor historia om The Yardbirds presenteras av Göran Ohlsson i det här Larm-numret. En utförlig diskografi som delar upp utgivningen i tre delar, England, USA och Europa.
   Peter Oscarsson, nytt namn i Larm, får ett stort utrymme på två uppslag för att kunna förklara storheten i duon Daryl Halls och John Oates musik. På det sedvanligt intressanta Lost in the blåst-uppslaget presenteras bland annat Chilli Willi & the Red Hot Peppers "Bongos over Balham", The Rising Sons (Taj Mahal/Ry Cooder) och Lennart P uppmärksammar Jeremy Spencers soloskiva och Fleetwood Macs "Kiln house" i samma recension.
   Flitige Lennart P skriver också om Michael Brown som fick sina största framgångar i gruppen Left Banke, där han skrev klassikern "Walk away Renée", men här berättas också om fortsättningen i grupperna Stories och Beckies.
   Lennart P:s snyggt redigerade singelsidor har fått lättlästa underrubriker som delat upp floden av nya singlar i "Hetaste vaxen" (Lew Lewis/Pretenders/The Records/Rachel Sweet), "Rekommenderas", "Svenskt" (skånska Noise), "För samlare" (b-sidor med Graham Parker, Rolling Stones och Wreckless Eric), "Oldies" och "Besvikelser" där faktiskt både Kinks, Steve Gibbons Band och Keith Richards har hamnat.
   Bland recensionerna av nya album dras ögonen mest till Big Stars tredje, Dag Vags första och Ducks Deluxes "Last performance", den nästan bootleginspelade finalkonserten sommaren 1975.
   I Staffan Soldings fasta avdelning "Ännu mera blues" berättas den här gången om bluesetiketten Savoy. Och Larm #10 avslutas med Litta Kantri-avdelningen där Torkel Dromberg skriver om bland annat Jerry Jeff Walker, Guy Clark, Rodney Crowell och okände Cooder Browne.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (60)
Blogg (457)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (76)
Konserter (234)
Krönikor (171)
Larm (20)
Listor (50)
Maxi12" (35)
Minns (144)
Örebro (53)
Pubrock (13)
Stiff (49)
www (1)

<< Januari 2015 >>
Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Jan Lennell 4/12: Fantastiskt album! Hörde det första gången via PA:t före en av de bästa kon...

Jarmo Anttila 1/12: "Labelled with love" är en fantastisk låt som håller efter 40 år....

Bengt Gustafsson 22/11: Hej Jag var där kväll två. Och jag råkade vara i musikaffären när Elvis m...

Peter Lundmark 19/11: Ett litet mästerverk som kommit lite i skymundan....

Håkan Gustavsson 18/11: Hej! Jag tycker att det är kul att du rangordnar efter din smak och inte efter...

Torsten Braf 16/11: Hej Håkan. Under parollen Bättre sent än aldrig har jag just läst din runa ...

Göran Johansson 8/11: Första gången jag skriver här. Blev så glad att se namnet Lowry Hamner & The...

Silja 6/11: Hej Håkan, Var inte du på Harrys då coverbandet som lirade Dylanlåtar var...

Thomas J I'm kingfisher 1/11: Får tacka för tankesällskapet! // Thomas...

Björn 29/10: Tack Håkan för den rapporten, ökade på anglofil-abstinensens några grader.....

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.