Blogginlägg från 2011-07-04

Årets bästa skivor så här långt

Postad: 2011-07-04 11:15
Kategori: Listor

För att kunna berätta om vilka skivor som har påverkat mig mest hittills i år var jag tvungen att åka på semester, ägna en vecka i relativ avsaknad av Internet, vistas i en obygd där knappt mobiltelefonerna fungerade och stundtals låta mig sällskapas av en biografi av gränslöst intresse. Och en mp3-spelare (jag trivs bra med min antika musikspelare…) med ett helt ostrukturerat innehåll men ändå underhållande och viktig för årets musikavhandling.
   Boken var givetvis Kajsa Grytts fenomenalt innehållsrika biografi ”Boken om mig själv” och jag svalde hennes frodiga berättelse under några solstänkta dagar på Öresundsön Ven. Boken är kanske inte lika välskriven och och allmängiltig som Pluras succésjälvbiografi häromåret men är ju ändå ett fenomenalt komplement med sin stundtals parallellberättelse från samma tid, samma miljöer och delvis samma persongalleri.
   Apropå persongalleri känns det en aning upphetsande och spännande med namn på personer från min egen gamla omgivning i Örebro. Bland annat Nordkorea-äventyret tillsammans med Athletic Arabs, där numera stjärnbasisten Jerker Odelholm började spela, och några sidor senare dyker namnet Edvin von Werder överraskande upp i reklamvärlden där Kajsa hälsade på under 90-talet.
   Edvin bodde ett tag granne med mig, spelade i legendariska rockbandet Citizen Kane och vässade sedan till hitpoppiga Big Deal med ungdomlig fräschhet och fräcka syntar i mitten på 80-talet. Och blev alltså på 90-talet framgångsrik kreatör i reklambyråbranschen i Stockholm.
   Kajsas bok är genomgående intressant men är inte den helt avgörande detaljen som gör att hennes comebackskiva från i våras, ”En kvinna under påverkan”, toppar årets bästalista på skivområdet. Den står sig alldeles utmärkt på egna ben med sin forcerande kreativa nerv och musikaliska storslagenhet signerad Jari Haapalainen. Kort och gott en underbar skiva.
   En av vårens bästa skivor finns inte med på min lista nedan och det beror mest på min strikta hållning att endast välja nyproducerade skivor med originalmaterial. Annars borde Richard Lindgrens fantastiska box "Memento 1994-2010" vara självskriven på listan ty den innehåller fantastiska sånger, underbara texter och stor dos originell personlighet levererad av Malmökillen Richard. Det tog mig två långa soliga dagar att ta mig igenom de 46 låtarna och fick, som man lite slarvigt brukar säga, lön för mödan.

Det finns egentligen inget så ospännande som att plocka samman en halvårsbästalista över skivorna vi har lyssnat på i år fram till det ”magiska” ögonblicket när första halvåret går över i det andra. Jag har alltid uppfattat den sammanfattningen som att förstöra spänningen inför den betydligt viktigare årsbästa listan i december varje år. Får hela tiden vibbar att decemberlistan knappast kommer att innebära några större förändringar.
   Kalla mig gärna skeptiker men årets första halva har bjudit på ett radband av starka skivor som väl i de flesta fall knappast kan överträffas av årets höstskivor. Därför kanske årets bästa skivor redan är gjorda och listan nedan är identisk med den lista jag kommer att utse i december. Eller?

1. KAJSA GRYTT: En kvinna under påverkan
2. STEVE EARLE: I’ll never get out of this world alive
3. THE DECEMBERISTS: The king is dead
4. ME AND MY ARMY: Thank God for sending demons
5. RON SEXSMITH: Long player late bloomer
6. LUCINDA WILLIAMS: Blessed
7. EMMYLOU HARRIS: Hard bargain
8. LYKKE LI: Wounded rhymes
9. ANDREAS MATTSSON: Kick death’s ass
10. ADELE: 21


/ Håkan
10 år (90)
Beatles (60)
Blogg (462)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (76)
Konserter (234)
Krönikor (171)
Larm (20)
Listor (50)
Maxi12" (35)
Minns (144)
Örebro (46)
Pubrock (13)
Stiff (49)
www (1)

<< Juli 2011 >>
Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Mikael Bodin 15/10: Tack för en väldigt fin beskrivning av albumet som jag personligen håller vä...

Björn 11/10: Vill lyfta fram denna, Drive All Night, klipp från - Göteborg, 2008. Som lite ...

Jan Arne Martin Lennell 10/10: Plats 82! Håkan, är det möjligt? Detta är ju ett av tidernas allra bästa al...

AMK 21/09: Hej! Vet du hur man kan få tag i att lyssna på Collapse nu för tiden? MVH...

Mikael Bodin 15/09: Som Petty sa (fritt översatt): "När vi är borta finns låtarna kvar, därför...

Jan Arne Martin Lennell 12/09: Tack för bra tips! James McMurtry (har "Too long in the wasteland") och Kate Ta...

Jan Arne Martin Lennell 12/09: Finns inte så mycket att invända i din recension. Ett av hans bätttre, men de...

Jan Arne Martin Lennell 2/09: Tack för att Maria kom med! En av mina absoluta favoritsångerskor. Har allt me...

Jan Arne Martin Lennell 28/08: Klockren analys. Underbar platta som också finns i min hylla."Airport" är ju b...

Silja 27/08: Varför inget här om Charlie Watts?...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.